Shangwei Village Plugin House, Shenzhen, China by PAO

New structure inserted into abandoned houses.

Project Specs

Design Firm:
Location:

来自 众建筑 对gooood的分享。更多关于:PAO on gooood
Appreciation towards PAO for providing the following description:

 

▼视频,video

上围插件家是一个客家老宅活化项目,这些房屋经历数百年风雨,却由于村庄近几十年的经济衰退,一直处于闲置和废弃当中。深圳周边的快速城镇化导致像上围这样的村庄被吞没,逐渐变成了城中村,或是被新兴发展浪潮包围的乡村孤岛。村民为了在邻近地区寻求更好的生活而纷纷离开,上围村的一半房产因此被遗弃。

▼黄氏插件家鸟瞰,bird view of Huang Family House

▼方氏插件家鸟瞰,bird view of Fang Family House

The Shangwei Plugin Houses are renovated houses that are hundreds of years old, left vacant and in ruins for decades as Shangwei Village suffered from heavy disinvestment. The rapid urban expansion of nearby Shenzhen engulfed villages like Shangwei, turning them into urban villages, or rural islands surrounded by a sea of new development. Half of the properties in Shangwei lay abandoned as villagers fled in search of higher standards of living in neighboring areas.

▼区位图,插件家位于废弃的房屋中,location, the plugin houses are in the abandoned houses

 

 

1. 

黄氏插件家
Huang Family Plugin House

当地政府,即上围村村集体,致力于探索新的方法,以支持和推动一个由当地艺术家和工匠组织构成的新兴社区。在乐平基金会和未来+(当地非盈利组织)的支持下,政府与众建筑合作发起了一项试点。村政府有责任修复诸如屋顶倒塌的不适合居住的房产。然而,这些房屋难以翻新,因为任何工作都会影响到相邻的结构。为了解决此类问题,插件家保留原始结构,在现有房屋内部增加一个新的结构。

▼黄氏插件家,在原始结构中增加新结构,Huang Family House, add a new structure in the original house

The local government, the Shangwei Village Cooperative, was interested in exploring creative ways to rehabilitate and support a budding community of local artists and craftsmen that has recently taken root. The government, with the support of the Leping Foundation and Future Plus (a local non-profit), initiated a pilot in partnership with People’s Architecture Office. The village government is legally bound to renovate uninhabitable properties where the roofs have collapsed. However, such properties are difficult to renovate because any work would affect adjacent structures. To circumvent this problem, the Plugin House leaves the original structure untouched while a new structure is built inside the existing house.

▼黄氏插件家图解,diagram of Huang Family House

插件家采用模块化预制面板结构,结构连接件内置于面板内部,非专业人员使用简单工具即可在一天之内搭建完成。工业化生产可使用高品质材料以提高能效,规模经济使得插件家价格低廉。

The Plugin House uses a modular building system of prefabricated panels. Structural connections are integrated into each panel so that a Plugin House can be built with unskilled labor using one tool in less than a day. Industrial manufacturing allows the use of high quality materials that drastically increase energy efficiency and economies of scale ensure the Plugin House remains inexpensive.

▼黄氏插件家施工过程,construction process of Huang Family House

尽管插件面板采用批量生产,但每个插件家都可以根据其场地特点进行定制。黄氏插件家适合15㎡的小型空间。由于原始房屋的部分屋顶仍然存在,内置的插件家同时作为结构加固和保护措施,以解决老宅可能存在的任何结构问题。为了增加额外的空间,卧室位于夹层,角窗伸出倒塌的墙壁上方,从室内可一览村庄全景。天窗设置在原屋顶处,增加自然光的投射面积。

▼黄氏插件家外观,伸出的角窗增加使用面积,external view of Huang Family House with a corner window cantilevered over the wall

▼起居空间,天窗带来充足采光,living space with sufficient sunlight from the skylight

▼角窗,corner window

▼夜景,night view

Although the Plugin Panels are mass produced, each Plugin House is customized to fit its particular site. The Huang Family Plugin House fits into a tiny 15sqm space. Because part of the original roof still remains, the Plugin House insertion acts as structural reinforcement and as a protective measure against any structural issues the original house may have. To add additional space, the bedroom is placed on a mezzanine level with a corner window that cantilevers over a collapsed wall, offering a panoramic view of the village roofline. A skylight is placed where the original roof has collapsed, inviting natural light into the deep lot.

▼平面图,plans

▼剖面图,section

 

 

2. 

方氏插件家
Fang Family Plugin House

方氏插件家面积略大,约为20㎡,天窗可将朝南的阳光引入后方的卧室。在这两处房屋中,插件家系统通过添加可供加热和冷却的高效迷你分体单元,现代厨房和独立的堆肥厕所来提高生活品质。

The Fang Family Plugin House is slightly larger at 20sqm. The house features a clerestory window to bring southern light into the bedroom area at the rear of the house. For both locations, the Plugin House System raises living standards by adding efficient mini-split units for heating and cooling, modern kitchens, and off-the-grid composting toilet systems.

▼方氏插件家,同样位于废弃房屋中,Fang Famili House also located in an abandoned house

▼方氏插件家外观,在坍塌的墙壁中植入新的结构,external view of Fang Family House, new structure inserted into the collapsed walls

▼入口庭院,courtyard at the entrance

▼起居空间,living space

▼带有庭院的卧室,bedroom with courtyard

▼天窗让阳光照射到卧室,skylight brings sunlight into the bedroom

▼平面图,plan

▼剖面图,section

客户:龙华区观湖街道办事处/ 未来家城乡营造学院
位置:深圳
完工日期:2018年01月
主要人员:何哲、沈海恩(James Shen)、臧峰
项目团队:沙靖海、林铭锴
摄影师:众建筑、战长恒

Client: Guanhu Subdistrict / FuturePlus Academy
Location: SHENZHEN
Date of Completion: Jan 2018
Principal: He Zhe, James Shen, Zang Feng
Project Team: Sha Jinghai, Lin Mingkai
Photographer: People’s Architecture Office, Zhan Changheng

More:  PAOPAO on gooood

Post a Comment