Wood Structure Inside Stone Walls / Corpo Atelier

Horizontal and vertical exploration.

Project Specs

Design Firm:
Location:
Materials:

Corpo Atelier工作室给gooood分享了他们在葡萄牙Sernancelhe的一个农村房屋改建项目。

改造前,这栋小房子屋顶已被毁坏,只剩下厚厚的石墙四壁围住一方向天的空间。建筑师给小屋加上新的屋顶,刷白石墙内壁,加上以木结构为基础划分的空间。房屋的中心是以楼梯为核心的交通空间,一层的卫生间也安放在楼梯筒中。厨房功能区沿墙布置。二层楼板开出两个洞口,形成与一层相连的两个高空间,建立起围绕木结构而展开的连续视觉氛围。

建筑师引用了日本诗人谷川俊太郎的话:

垂直的支柱延伸至遥远的天堂。
水平的横梁蔓延到无尽的未知。
人就居住在这垂直与水平之间,
敬畏树木野兽,寻找自己坐标。

/wp-content/uploads/2015/01/_c_pb8zbi22fAoshJzCmCxs-_qRxjDHo7RbhhT85ZvpiddNAOdoYbxzVA44jpyvJZiSIWyP7cQX2oIHzonigGBywEs1JJGTWnu3.jpg

/wp-content/uploads/2015/01/_c_gHVnenSwUvOq6V7GBp5cYwSR1vfgJUBbwkPRKtrdZPubw0DYqFzWcKUskQWmNUhkAhKalqZHr_95ytq8fUI9kg1hAU95O0-I.jpg 

“The vertical pillar extends to the far heavens.
The horizontal beam extends to somewhere unknown.
People dwell where the vertical and the horizontal intersect,
awed by trees, fearing beasts and groping for their coordinates.”

Shuntaro Tanikawa 

/wp-content/uploads/2015/01/_c_QxOT7dCeH3-meAGV4c5T0NJ2nGgr1s1lNbNaW8R_Xf4tLORz4j9uAi5h4QYeZth5JNYBG4cueqNwDynNDen3_LYCq7riwffU.jpg  

Four thick stone walls are the remaining elements of an ancient rural house. Like a box open to the sky, these walls enclose a volume that is no longer divided in two levels, but presents its real volumetric potential.

A traditional pitched roof is placed to cover the top of the box. Inside, the wood structure that supports it is expanded vertically, trespassing the house in all its dimension, both dividing and hierarchizing the space.

The habitable areas then occupy the interstices of this clearly defined geometry of wood pillars and beams. Private spaces that require enclosure and intimacy – such as bedrooms and bathrooms – take place in three independent volumes embedded in the structure, hanging from the roof. The social areas occur at the groundfloor, organized around the pillars, emphasizing a sense of functional and visual continuity.

/wp-content/uploads/2015/01/_c_neMcDygJHK48MYk5ZcC2YW9T3OB-ZbT79mjGK5Cvm0O8O11UoHSe4l8vb14SmBxdAabAXS8B2kuMbd_v2CpdAQ-gXLH51Rq3.jpg

/wp-content/uploads/2015/01/_c__nrsxX5lIM4paFDik3SyUA1-DNiiMYpc5-0iYfexICCcnaK8d0suweS937udJRbdBY4TBQndhKqe4iCJIKrABUcV8kiik5v3.jpg

/wp-content/uploads/2015/01/_c_RIoHu_ChKU0omni2Q6xChsS-5GhVJEyO7AVsdkxaKQS_drcECrssk0zlFBL58BNNK1dc1ZMaXGXXNKveyubXaDgE7lS0A_Fh.jpg

/wp-content/uploads/2015/01/_c_r3My0j4h5kr77sOuDK6-uldUC8gZJ0XfMYZCy0sJczQ2Pz9JPJed7q7qZZrL-Y1UT5D5wrUyv0XGAtdZMOXjMRNZhpOJDE2G.jpg

/wp-content/uploads/2015/01/_c_e6rj3dl8QDJeh3lt6G0jdKg-R488XDCj0ZSGjKjSd7UDzz0XckfxUgCdE9wkhiT8GojPqfyvPsd2N9SI6LPMMKTVRia7lQI6.jpg

/wp-content/uploads/2015/01/_c_GTx_yHTbJts35JyFfEoswtEjRMVKqfg07s5foLqHcBIHYmYouaKpTkfVK5lhusDNvTS71pReymWuF_crYPnDvWGy2A7lP5h6.jpg

/wp-content/uploads/2015/01/_c_BJxHhZtIXTSVVUOjS_3EykWGc2LiXqXJGj5p816jSefGtFwJYH5oz3vbyGFOdLPo3TCZNF6Uk7jvHBpEQfzVQrP1kk8LYUmS.jpg 

/wp-content/uploads/2015/01/_c_x-pPEhybgAT_lPSvvTBJP-RXXfXMkqCFIiSlqXzaZuByHA-MxGjvhsBs00G9tj9y595zDrcqOp0QhWe9LuhchYdg1pska8wN.jpg

/wp-content/uploads/2015/01/_c_eijK7erCK3lJfRdgJ6G5SDnJwD2AXM73t2_sVlrMAw2KJreFNkmAtTtZmCDTQGYJ8xQbk5h00pm0rI1v6xzv5nji-6oQM1Cq.jpg

/wp-content/uploads/2015/01/_c_4bnSLEiYZsr_5s4w5ry9Ouq5pPDQkKh0-WRVaC6AEn1rnPkG6CUhQTGJGPFL6jaKJe-t0-JPMf1Egl7TZeoxSRWq9LLdMJbJ.jpg

/wp-content/uploads/2015/01/_c_qAN7_XTrHDDIQTLFVskrcL3_kpsCFIb328h1G_t-L0YwUxIbRpkMeoXRK0AGcMyVkWMjUmReW8-dsWyzuCGs6iRI_SvEiCRz.jpg

/wp-content/uploads/2015/01/_c_XLcSd4hGBzXDlIn5-mEpRW_ZKtWWo8X-1YTMzGnSwQ-YzXikWCkw314P0gxVqViQWrZ3s9qXRr3IREU2bOROmQsSHasDEMG_.jpg

/wp-content/uploads/2015/01/_c_KoXllK1-5vVRN3fko92Ws0OnW93EHUUD2nWLQDkYhSwTwWNTXkZkajTiNt2GKAQuE_GQkdM0qp98-Nc3lfOyTYJcUKs8M07G.jpg

Architects: Corpo Atelier
Location: Sernancelhe, Portugal
Design Team: Filipe Paixão
Construction: Window to the Future (www.wtfc.pt) and Opus Nobel Energia
Year: 2014
Photographs: Ricardo Oliveira Alves

MORE: Corpo Atelier

Post a Comment