Boulogne Billancourt地区学校,法国 / Muoto

汽车厂变身综合学校

项目标签

设计公司:
位置:
类型:

非常感谢 Muoto 予gooood分享以下内容。更多请至:Muoto on gooood 
Appreciations towards Muoto for providing the following description:

项目坐落于法国塞纳省Boulogne-Billancourt镇的一个三角型场地上,是“塞纳河畔”城市规划项目的一部分。其主要功能为小学,托儿所,学前设施以及公共体育馆组成的综合教育设施。建筑完美融入了城市肌理,同时与周边建筑形成鲜明对比。项目前方的大型公共广场不仅为两所学校提供了入口场地,同时联系了对街的中学。

Situated on a triangular site as part of the large “Rive de Seine” urban project in Boulogne-Billancourt, the new school group fits into a contrasting urban context and faces a large public plaza that allows access to both schools while creating a link to the secondary school across the street.

▼项目航拍,aerial view of the project©Olivier Campagne

项目的前身是雷诺汽车生产厂,现被改造为互联网技术启蒙学校,其改造后的美学特征象征了该场地由原工业经济向数字时代的转型。

The building is situated on former Renault cars factories. Its aesthetic identity refers to the shift from the former industrial economy of the site to the digital era, as the pedagogic program of the school has been specifically defined around the introduction of connected technologies.

▼项目概览,overall view of the project ©Maxime Delvaux

横观项目与周围城市肌理的过渡, 建筑师在沿街立面上为其绘制了一条曲折的轮廓线,为街道带来了不同新鲜元素。

Navigating a transition between urban fabrics, the building draws a crenelated skyline which develops different profiles the length of the streets it borders.

▼建筑立面上曲折的轮廓线,the building draws a crenelated skyline  ©Sacha Discors/Maxime Delvaux

▼从路口看体育馆,view the gym from the street cross ©Maxime Delvaux

▼从街道看建筑与体育馆, view the project including the gym from the street ©Maxime Delvaux

项目的核心设计理念是:在封闭的主体建筑中,设置清晰可见的入口,与简明的内部交通流线。

The general organization of the school defines a compact building, with highly visible entries and clear circulation.

▼封闭的主体建筑与底层清晰可见的入口, compact building, with highly visible entries ©Maxime Delvaux

建筑立面均由钢板构成,形式统一。其表面的肋条压纹由于光的反射产生细微的颜色变化,形成了迷人的拼接效果,使得整个立面生动起来。

This composite form is clad with steel panels to produce a homogenous facade, whose finely ribbed surface is animated by metallic reflections whose nuances of color create an engaging patchwork effect.

▼金属立面由于光的反射产生细微的颜色变化,形成了拼接效果, ribbed surface is animated by metallic reflections create an patchwork effect  ©Sacha Discors

相比之下,其一层的镜面玻璃立面则在呼应周边街道的城市尺度的同时,保证了建筑内学生的隐私。

In contrast, the glazed ground floor addresses the scale of the street, all while preserving the privacy of the students within.

▼底层的镜面玻璃反射了周边道路与车辆, the glazed ground floor addresses the scale of the street ©Maxime Delvaux

▼不透明的镜面玻璃保护了学生的隐私, the glazed glass preserving the privacy of the students within ©Muoto

托儿所的室外活动场地为一层的中央庭院,而小学的室外活动场地则为L型的露台。这两个室外活动场地均为理想的南向朝向,并做了一定的防护措施以避免周围环境的侵扰。

The kindergarten benefits from a ground floor patio while the elementary school enjoys an L shaped terrace, with both possessing an ideal southern orientation while maintaining a level of protection from the surrounding neighborhood.

▼托儿所的室外活动场地为一层的中央庭院,the kindergarten benefits from a ground floor patio ©Muoto

▼小学的室外活动场地则为L型的露台, the elementary school enjoys an L shaped terrace ©Muoto/Maxime Delvaux

▼露台周围设置了防护措施,protective measures around the terrace©Muoto

▼延伸出来的立面使游戏场地不受周边环境的干扰
extended facade provides a protection from the surrounding neighborhood ©Maxime Delvaux

体量较大的体育馆位于场地的西侧,犹如一个城市地标,于学校内部与城市公共空间均可进入。

The prominent gymnasium occupying the western corner acts as an urban marker accessible from both the school and the public space.

▼位于场地西侧的体育馆,the prominent gymnasium at western corner ©Maxime Delvaux

▼体育馆室内细部,interior detail of the gym ©Muoto

▼总平面图,master plan ©Muoto

▼首层平面图,ground floor plan ©Muoto

▼三层平面,2nd floor plan ©Muoto

▼立面图,facade ©Muoto

▼剖面图,sections ©Muoto

Program: Nursery and elementary school with 18 classrooms, a preschool facility, a gymnasium open to public and a public square
Client: SPL Val de Seine
Area: 5 058 m² SHON
Budget: 11 000 000 €
Architects: Muoto
Consultants: Betom, CapTerre, Alternative
Year: 2013 – 2018

More: Muoto,更多请至:Muoto on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »