Santani Wellness Resort and Spa by Thisara Thanapathy Associates

Recuperating heath and inner peace

Project Specs

Location:

非常感谢Thisara Thanapathy Associates将项目授权gooood发行。更多关于:Thisara Thanapathy Associates on gooood
Appreciation towards Gallery by Thisara Thanapathy Associates for providing the following description:

散布于广袤的山谷上,Santani是一个远离现代消费主义生活方式的避世之地。受到当地自然特质的深刻影响,设计表达出一种和谐的共存,以细节回应周边环境,而不主张个体自身的独立发音。在这种关系下,建筑形式与景观相连,景观如同建造空间流动的维系。简单的结构消失在景观中,掌控着周遭静谧的精神领域。建筑结构由地面而起,从上部引入凉爽气流而隔绝来自地面的温热和潮湿。开放式的空间构成空气的交叉对流,去除室内热带环境中的热度和湿气。位于水疗中心屋顶的草坪露台有效利用生态,将室温降低,保持着环境内部的凉爽。

▼项目概览,project overview

Spreading over a vast hilly terrain, Santani, was built as an architectural refuge, away from the consumerist lifestyle of the modern day. Strongly inspired by the unique context, the design expresses to be a harmonizing detail to the landscape instead of dominating over its natural persona. The relationship is as such that the built forms connect the landscape and the landscape connects the built forms as a flowing spatial experience. The simple structures disappear into the landscape, mastering the spiritual tranquility of its surrounding. The built structures are raised from ground to prevent moisture and ground warmed air from reaching in and to catch cool breezes from above. Open forms allow cross ventilation, removing interior heat and humidity, in the tropical climate. The grass-turfed terraces of the spa are ecological roofs that help keep a cool interior within.

▼从入口门亭望向山谷全景,entrance pavilion with a vista across the valley

度假区共分为四个主要部分,入口门亭,水疗中心,作为主楼的休息室餐厅和16个农屋式独立别墅以及2个双卧室别墅的住宅,散落于地形之上。除此之外,还包含一个行政楼,两个员工宿舍,一个位于水疗中心近旁的瑜伽房,以及无边泳池区。入口门亭坐落在山谷的中心,视野可以望穿整个村落,两侧起起伏伏的山坡美景尽收眼底。这个简单而开敞的结构上方有着一个轻巧的屋顶,与质朴环境融于一身。

The resort has four main sections; Entrance Pavilion, Spa, Lounge-Restaurant (main building) and 16 Single Villa Chalets, (and additionally two double-bedroom villas) spread across the terrain. In addition are the operations building, two staff-quarters, a Yoga Pavilion neighboring the Spa, and an infinity swimming pool area. The entrance pavilion, lying at the center of the valley, creates a vista across it, capturing scenic views on both sides. This simple, open structure with a lightweight roof, blends into its surrounding.

▼远观入口门亭,view to entrance pavilion from a distence

位于最顶端的两层高休息室餐厅将远方风景如画的山脉拥入怀中。 线性轻质钢材和回收木构成的细木饰面与玻璃结合运用,营造出一个向着窗外美景不断延伸的通透空间。

The two-storied lounge and restaurant, standing on the highest point of the land, embraces the picturesque mountain range afar. The thin lines of steel and salvaged timber of the linear lightweight structure, in combination with glass, builds a transparency towards its surrounding.

▼休息室餐厅的通透视野,lounge-restaurant’s transparent view towards surrounding

▼细木饰面与玻璃的巧妙运用使景观与建筑融为一体,lightweight timber structure in combination with glass creates a flowing spatial experience

轻巧的别墅木屋安置在铁制的柱子上,两者形成对比和互补,与斜坡地势形成呼应。门户朝向一个方位开设,即保证了空间的隐私度不受外界干扰,同时将视点聚焦远处的风景。富有表现力的小径将路线引向水疗中心的接待亭,这是一个灵感来自于Kandyan传统风格的柱基结构房屋,轻质的木结构屋顶架空在柱子之上,轻轻地离开地面。

The lightweight chalets resting on their steel pillars, are both contrasting and complimentary features, to the sloping landscape, oriented in a way to achieve privacy while focusing to views afar. A well expressed pathway leads to the spa’s reception pavilion, a lightweight timber structure resting on pillars, slightly above ground, inspired by Kandyan vernacular structures on pillars.

▼从别墅木屋的卧室看向远方,scenic view from the chalet villa

水疗中心的设计类似于层级阶梯式的稻田,以一系列绿色的阶梯韵律漂浮,随着地势的倾斜而流动。梯田的脚下是大片恢复耕种的稻田,阶梯状的水疗平台与稻田从一方看去形成相互映衬的和谐图景,同时与远方的山谷形成强烈的视觉对比。

Resembling a stepped paddy field, the spa is a series of green terraces flowing with the rhythm of the sloping landscape.  At the foot of these terraces lies a large re-cultivated paddy field. The terraces are in harmony with the paddy field and tea estates visible from one side, while being oriented to create a strong visual connection with faraway mountains.

▼水疗室内空间,hydrotherapy spa interior

经过水疗中心的接待厅可以欣赏到唯美的绿色景观,随即沿着一个隧道通往下层,来到水疗室、蒸汽室、桑拿室的区域,如同进入深深的洞穴。隧道进一步下降至第二低的层级,三间按摩疗养室位于此地,面向稻田。水疗中心入口结构轻盈,而隧道和下层空间由坚固碎石砌筑。空间层级间的游戏,移步于隧道和走廊的节拍韵律,以及天然材质的独特表达,使来访者被这里的宁和空旷所俘获。

Through the Spa’s reception pavilion which frames views of greenery, a tunnel leads to the immediate lower level, the location of a water-therapy room, steam-room and sauna, where a sensation of a cave with a distant view is celebrated. The tunnel further continues down to a second lower level where three massage-treatment rooms are located facing the paddy field. While the entrance to the spa is lightweight, the tunnel and lower levels are built from rubble. Level play, rhythmic movement through connecting tunnels and corridors, and the material expressions evoke a feeling of peaceful captivity.

▼石砌的水疗室内走廊,the spa corridor built from rubble

▼桑拿室,sauna room

如画美景,变幻光影,清风凉意,以及粗犷天然原材,为前来的人们带来多重层次的感官体验,设计与自然统合,使心神在沉寂的万物之中得以净化。

Framed views, play of light and cool winds, rustic natural materials create a multi-sensory experience, in a design that embodies its natural landscape, purifying the mind with silence.

▼总平面图,master plan

▼水疗中心平面图,spa plan

▼休息室餐厅首层平面图,lounge-restaurant ground floor plan

▼休息室餐厅二层平面图,lounge-restaurant first floor plan

▼独立别墅平面图,single villa chalet plan

▼休息室餐厅立面图,lounge-restaurant elevation

▼水疗中心剖面图,spa section

▼独立别墅立面剖面图,single villa chalet elevation and section

 

Project name: Santani Wellness Resort and Spa
Project location: Kandy, Sri Lanka
Completion Year: 2016
Gross Built Area: 50,000sqft
Principal Architect: Thisara Thanapathy
Project Architects: Rafidh Rifaadh, Kaushala Samarawickrama
Client: Dumabara Hotels (Pvt) Ltd
Structural Engineer: Wasantha Chandrathilaka
Quantity Surveyor: Sunanda Gnanasiri
MEP Engineers: Thilak Thembiliyagoda, Nimal Perera
Civil Contractor: Duminda Builders (Pvt) Ltd
Budget: 340mil SLR (1.93 mil USD)
Photo credits: Mahesh Mendis, Thilina Wijesiri
Awards: Geoffrey Bawa Award 2016/2017 for Excellence in Architecture

More: Thisara Thanapathy Associates。更多关于:Thisara Thanapathy Associates on gooood

Post a Comment