Rural House, Lisbon by HBG Arquitectos

an austere exterior in contrast with a contemporary interior

Project Specs

感谢 HBG Arquitectos 予gooood的分享以下内容 。更多请至:HBG Arquitectos on gooood 
Appreciation towards HBG Arquitectos for providing the following description:

项目旨在将客户家族产权下的历史住宅改造成带有独卧的舒适度假房,并在需要时为家庭聚会提供足够的空间。房屋位于葡萄牙乡村中心区一个保存较好的小村庄中,靠近边境,至今已闲置近半个多世纪。房屋静穆庄严、优雅美丽,拥有巨大的改造潜力。

The brief was to transform an ancient community oven, owned by the client’s family for decades, into a comfortable, single bedroom vacation house, with space to gather the family when needed. Located in a small, well-preserved village in the rural centre of Portugal, close to the border, the house, as many others around it, was closed and unused for more than half a century. It had, however, a quiet dignity and a sad beauty. The potential was definitely there.

▼住宅外观,exterior view of the house © Ricardo Oliveira Alves

场地气候条件严峻,冬季十分寒冷,夏季闷热难耐,因此改造后的房屋需要适应不同条件。改造前,建筑结构为体量较小的单层建筑,由厚重的花岗岩裸墙和坡屋顶围合而成,附带的门廊破损严重。建筑师提出了具体的改造策略。首先,他们保留美丽的外墙,将墙体修复至同等高度,以创造更大的空间增加夹层;第二,项目一方面需要保持传统的外观,另一方面也要将内部改造为具有现代感和吸引力的空间;第三,在保证体量完整的条件下,设计最大限度地提高了空间利用率,减少分区,避免浪费;第四,建筑师将围墙内的空间打造成小花园,创造了户外用餐的半室外空间,并通过水池在夏季降温散热。

▼花岗岩裸墙的外表皮,thick exposed granite walls © Ricardo Oliveira Alves

The region has very cold winters and stifling summers. According to the brief, the intervention should also provide ease of use in both situations. The original construction was a small, single-story volume, with thick exposed granite walls and a gable roof. A walled area, including an almost ruined porch, complemented the property. The project includes several proposals: To keep the beautiful external walls, raising them to the alignment of the adjoining construction, allowing for a bigger volumetry and the possibility of building a mezzanine. To maintain a discrete and traditional exterior, assuming the possibility of turning the interior into a much more contemporary and compelling space. To compensate for the lack of space by maximizing its use and reducing the partitions to the essential, while searching for a volumetric quality. To convert the walled area into a small garden, with a covered space to allow for external meals, and a water element to ease the torrid summers.

▼半室外用餐空间,the covered space for external meals © Ricardo Oliveira Alves

▼房门通向庭院,the doors leading to the courtyard © Ricardo Oliveira Alves

未经加工的裸露花岗岩赋予建筑粗旷的外观,使房屋与周围环境相协调,也与现代化的内部空间形成了鲜明的对比。当地传统房屋的室内通常闭塞灰暗,而改造后的项目则精心塑造出温馨、舒适、温暖的室内空间。阁楼一样的生活区将厨房、起居室和餐厅等空间合为一体,通过入口可方便到达,私密区域则布置在夹层中。特别定制的集楼梯-长椅-餐桌-壁炉于一体的多功能设施是改造的重点,也是建立内部空间秩序的关键元素。设计强调了垂直方向上的双层通高空间,展示出丰富的几何形体,突出了住宅的核心。建筑师通过重现斯卡帕在威尼斯Olivetti展厅设计中的手法,表达了对这位伟大的意大利建筑师的崇高敬意。

An austere exterior, materialized in rough granite, blends gently with the surrounding constructions, but contrasts with a clearly contemporary interior, delicately shaped into a cosy, warm, and comfortable space, that presents a surprising luminosity, taking into consideration that the traditional constructions of the area have usually dark and gloomy interiors. A loft-like interior gathers kitchen, living, and eating areas into a single space at the entry level, while the intimate areas are harboured in a mezzanine. The main focal element of the entire intervention is the customised stair-bench-table-fireplace, that sets all the rules for the construction. This is the generating element of all the internal geometries, and the guiding thread of the entire project, which accentuates the verticality of the double height area. It is also a reinterpretation of Scarpa’s Olivetti Showroom in Venice, and a humble homage to the great Italian master.

▼生活区室内概览,overview of the living area © Ricardo Oliveira Alves

▼定制的多功能设施,the customised stair-bench-table-fireplace © Ricardo Oliveira Alves

▼材质丰富的室内空间,interior space with rich materials © Ricardo Oliveira Alves

墙壁和屋顶的开窗精心控制着采光,使穿过灌木投射在石墙和木质元素上的光线产生戏剧性的效果,在一天中创造出不同的氛围。定制的木工配件赋予室内更多质感,同时提供多个储存空间。

Light input is carefully controlled through wall and zenithal openings, that produce dramatic effects on the bush-hammered stone, and on the wooden elements that proliferate in the house, changing its ambience throughout the day. Customized carpentries help to add a sense of quality to the space, while providing for multiple storage areas.

▼墙壁和屋顶的开窗,wall and zenithal openings © Ricardo Oliveira Alves

围墙内的庭院里设置着棚架、石砌小池塘和花园,耐候钢制成了高架花坛。时间流逝,古老的房屋见证着树木的缓慢生长。

The walled patio includes a shed, a garden, a few trees that will hopefully age with the house, and a small stone cladded pond. A corten steel made raised flower bed awaits for the plants.

▼卧室,the bedroom © Ricardo Oliveira Alves

▼首层平面图,the ground floor plan © HBG Arquitectos

▼夹层平面图,the mezzanine plan © HBG Arquitectos

▼屋顶平面图,the mezzanine plan © HBG Arquitectos

▼立面图,elevations © HBG Arquitectos

▼剖面图,sections © HBG Arquitectos

Project name: Rural House in Portugal
Architecture: HBG Arquitectos – Henrique Barros-Gomes
Website: https://www.henriquebgomes.com
E-mail: info@henriquebgomes.com
Adress: Calçada da Pampulha, 69 – 1º – 1200-751 Lisboa PORTUGAL
Conclusion: 2020
Construction area: 95m2
Project location: Aldeia de João Pires, Penamacor, Portugal
Owner: Private
Photography
Photo credits: Ricardo Oliveira Alves
Website: https://www.ricardooliveiraalves.com
E-mail: info@ricardooliveiraalves.com
Instagram: #ricardooliveiraalves
Engineering: OMF – Engenharia de Edifícios
Landscape: HBG Arquitectos
Builder: DBC Construções

More:HBG Arquitectos。更多请至:HBG Arquitectos on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment