Riverside Cake Lab By NONEZONE Space Atelier

The white canvas has recorded the passers-by, as well as the light and shadow of groves.

Project Specs

Location:

来自 南筑空间设计事务所 对gooood的分享。更多请至:NONEZONE Space Atelier on gooood 
Appreciation towards NONEZONE Space Atelier for providing the following description:

河岸制果位于无锡市一处老居住社区的临街处,以制作烘焙为主,项目以简洁明了的设计手法使其跳脱于原本街区的平凡印象,带来别样感受。

Located at the street front of an old residential community in Wuxi, Riverside Cake Lab focuses on baking food. The project has brought about a distinctive feeling by means of minimal design, breaking away from the unimpressive image of the existing street block.

▼商店外貌,view of the store

平面为长方形,中段被电梯井借用了空间,布局以收银区划分接待间与操作间,明确了功能。

The rectangle plan is interrupted by the elevator shaft in the middle part. The cashier desk is applied to divide the reception and operation room, so as to confirm the respective functions.

▼平面图,plan

▼轴测图,axon

 

设计以白色和木色作为基调,与周边的环境剥离开来,大部分的留白像一张动态的画布,记录经过的人物和树丛的光影。临街的入口与窗台的材料以木头为主,以“街角的生活”作为理念。通透的设计让走廊也具备了日常休憩的功能,实现了内外空间的交融。

Base on the tones of white and wooden color, the design has broken away from the surrounding environment. A large proportion of void, just like a dynamic canvas, has recorded the passers-by, as well as the light and shadow of groves. The entrance of street front and sills are mainly made of timber, base on the concept of “life of street corner”. The penetrating design has provided the corridor with the function of taking a rest in the daily life, to realize the integration of interior and exterior.

▼设计以白色为基调,the white tone of design

▼临街窗台以木材作为材料,the sills are made of timber

室内以嵌套的不同材质的界面划分了功能区域,接待区具备社交的属性,收银吧台以一个明确的方式区隔开来,而内部的操作间则以半开放的方式与前端结合,材质与颜色的对比使空间具备了多维度的延伸感。穿透性不仅体现在内外空间上,收银区背面打通了实墙,室外走廊与最里面的操作间也具备了视线交流的可能性。

The interior functional areas are divided by the embedded interfaces made of various materials. The reception has the attribute of social communication, and the cashier desk is separated from the other space by means of a definite design. And the internal operation room is combined with the front area as a semi-open space. The contrast of materials and colors has generated a sense of extension with multiple dimensions in the space. The penetration is not only reflected on the interior and exterior space. The solid wall is removed from the back side of cashier desk, so that it enables an unobstructed view from the exterior corridor to the innermost operation room.

▼室内外空间对视,direct view from the inside out

▼颜色对比区分功能空间,the dividing of functions are defining by colors and materials

▼立面分析,elevation

项目名称:河岸制果
项目地址:江苏无锡
项目面积:70平方米
设计公司:南筑空间设计事务所
设计主创:姚伟国、王海、苏阳(室内设计)、陈莹(艺术陈设)
灯光设计:优为视界
摄影:陈铭
主要材料:老木板、白瓷砖、硅藻泥、钢板喷塑
设计时间:2017.05
建成时间:2017.07
Project Name: riverside cake lab
Project Address: Wuxi Jiangsu
Project Area: 70㎡
Architects: NONEZONE Space Atelier
Architects in charge: Wanghai Yaoweiguo Suyang(Interior)Chenying(Art Furnishings)
Lighting design: lvsunny
Photographs: Chenming
Main Material: old wooden floor white ceramic tile Diatom mud Plastic Spraying with Iron
Project Year: May 2017
Complete Year: July 2017

Chinese & English text: NONEZONE Space Atelier

More: NONEZONE Space Atelier,更多请至:NONEZONE Space Atelier on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment