Renovation of the Dental Sciences Building of Radboud University by Inbo

A sustainability transition aimed at energy saving, an increase in comfort, flexible use and a contemporary look

Project Specs

Design Firm:
Location:

来自 瑛泊 对gooood的分享。更多关于:Inbo on gooood
Appreciation towards Inbo for providing the following description:

牙科学科大楼以及部分拉德堡德大学医科教职工大楼和阿翰-奈梅亨大学近期翻新,其设计主题是各元素之间互相交错碰撞。这座大楼的改造设计结合了教育、研究和病患护理上专业的理论和实践知识。

Cross-pollination and encounter are key words in the design of the renovation of the Dental Sciences Building, part of the Faculty of Medical Sciences of the Radboud University and the Arnhem Nijmegen College. The renovated building combines theory and practice in education, research and patient care.

▼大楼外观,exterior view

在立面上,建筑设计包括了新中庭和新装修,大楼以节能为目标来进行向可持续发展的转变,以此来增加舒适度、弹性使用度和现代感。在大楼右侧在不同使用者之间,不同实践空间、教职工空间、教学空间和变换和长短期的弹性使用空间之间有着合理的分割和联系,并且设计师选择了高质量材料以让建筑可以更加适应未来发展。

With a façade, a new central atrium and new installations, the building is making a sustainability transition aimed at energy saving, an increase in comfort, flexible use and a contemporary look. The right separation and connections between users, between practice spaces and teach and instruction rooms, changing and flexible use – including the longer term – and the choice of quality materials prepare the building for the future.

▼主立面,main facade

在翻新前建筑设计早期时,此前的主要建筑师被选为世上最重要的牙科学科大楼的设计师,这栋建筑也是大学师生最喜欢的建筑之一。这次设计也向大众展示了在那个时期经常被人诟病的混凝土建筑的设计潜力。就像一只凤凰一样,在其新设计的光辉中,这栋建筑在47年之后涅槃重生。这也是设计师 Dijkema 在这个校园设计的建筑之一。

▼立面近景,a close view of the new building

After earlier plans to construct a new building, the principal opted for the renovation of the prominent Dental Sciences Building, beloved by the university community. This offered a great opportunity to showcase the potential of the oft-maligned concrete architecture from that period. Like a Phoenix, the building was resurrected after 47 years, basking in its new-found glory. It is one of the few buildings designed by the architect Dijkema that will be retained on campus.

▼立面细部,facade detail

人们在多年后的今天重新看到这栋建筑时,需要看多几眼才能发现变化:高楼新立面是对原来立面的重新演绎,在旧立面上的光照元素显得十分沉重,而现在焕然一新。更多的是,仔细观察下:金属立面截面使用了玻璃,以达到从光亮到黑暗的特别转变。

Furthermore, a closer inspection reveals that the metal façade sections have a special transition from light to dark thanks to the glass. But especially the plinth course has changed: as it was once closed and felt hard is now transparent and inviting. This has improved the connection to and the significance for the campus. Building and surroundings mark the entrance to the campus.

▼改造后的立面变得更加通透,the plinth course is now transparent and inviting

▼入口夜景,night view

而且特别的是,柱基通道有了明显变化:以前这部分是封闭的,并让人觉得难受,而现在变得透明化且显得更加欢迎客人。这一变化加强了建筑元素间的连接,也凸显了校园的重要性。建筑和其周边也突出了校园入口的存在。

People, who have last seen the building years ago, have to look twice before they notice it has changed: the new façade of the high-rise is an interpretation of the old façade , the light elements in the old are now heavy and vice versa.

▼首层空间变得更加开放和友好,the space on the ground floor became open and friendly

▼教学空间,teaching space

▼治疗室,treatment room

在建筑最原始的状态下,楼房较低且容易让人迷路。低层的诊所和高层的教学空间都是让路人难以找到的。而翻新最重要的一点改造就是让明了的“Kliniekenplein”(诊所广场)以中央中庭的形式作为人们进入建筑最先接触的地方,这也让自然光更多地进入到建筑内部。

In its original situation, the low-rise building was very confusing. The downstairs clinic and the teach practices in the high-rise building were difficult to find. A major intervention in the renovation was the introduction of a clear and inviting ‘Kliniekenplein’ (Clinic Square) in the form of a central atrium, which furthermore introduces light into the heart of the building.

▼诊所广场,Clinic Square

▼中央中庭让自然光更多地进入到建筑内部,the atrium form introduces light into the heart of the building

中庭边上有着一系列有着美妙光照的诊疗室,这些地方通过巧妙的动线设计和柔软的材料使用,成为了害怕牙医的大人和小孩感到舒服的地方。

Next to the atrium lies a series of beautiful lit treatment rooms which become a suitable place for children and people afraid of the dentist through its smart routing and soft materialisation.

▼中庭边上有着一系列有着美妙光照的诊疗室,a series of beautiful lit treatment rooms around the atrium

此次设计重心在于维持原先建筑的质量,并且在有可能的基础上,根据原先建筑结构基础上进行设计。高楼强有力的混凝土构造在新设计下更加突出了。厚重的混凝土楼层梁也可以被看见了,以此来增强空间感。在原有特殊混凝土构造的基础上建造使得重量平衡成为设计过程的主要引导。在移除原先的混凝土后,带有三重玻璃、轻型混凝土和阳极氧化铝板的立面则可以安装上去,并为内部提供阳光直射保护。

The focus was using existing qualities and, if possible, designing by following the original building structure. The powerful concrete construction of the high-rise building is now visible. The heavy concrete floor beams are visible and increase the spatial feeling. Working on the special concrete construction in the high-rise building, the weight balance literally guided the design process. Removing the concrete weight allowed the placement of new façades with triple glass, light-weight concrete and anodised aluminium, with sun protection.

▼高楼强有力的混凝土构造在新设计下显得更加突出,the powerful concrete construction of the high-rise building is now visible

建筑本身的构造一直是设计的出发点。原先大楼内漂亮复杂的楼梯间、铺砖地面以及覆盖的墙面也重新回到大楼里。在部分塑形混凝土核心筒墙面和清晰的涂漆的人工部分都体现了大楼的严密性,并提供了一定的向导性。牙科学科的使用者的严谨性和大楼的粗旷感形成了微妙的对比。光与影之间的调和以及新鲜光滑的材料和颜色共同配合成为了这栋坚实大楼涅槃重生的设计核心。

The tectonic nature of the building has always been the starting point. Beautifully intricate stairwells, tiled floors and wall coverings have been restored to their former splendour. The craftsmanship in the formworkedconcrete core walls, cleaned of paint, characterize and provide guidance. The dental precision of the users contrasts nicely with the robustness of the building. The pallet of dark and light, fresh, smooth materials and colours completes the born-again nature of the sturdy building.

▼光与影之间的调和以及新鲜光滑的材料和颜色共同配合成为了这栋坚实大楼涅槃重生的设计核心,the pallet of dark and light, fresh, smooth materials and colours completes the born-again nature of the sturdy building

7月5日,荷兰国家建筑改造转型基金会公布了2017年金凤凰奖的获奖名单。Inbo的建筑更新转型作品,莱梅根大学的牙科医疗科学大楼被冠以最佳建筑更新转型作品。

On the 5th of July, the jury of NRP Gulden Feniks announced the winners of NRP Gulden Feniks 2017. The renovation of the Dental Science building of the Radboud University Nijmegen was crowned as the best renovation project.

▼带有三重玻璃、轻型混凝土和阳极氧化铝板的立面为内部提供阳光直射保护,the new façades with triple glass, light-weight concrete and anodised aluminium provide a sun protection for the internal space

▼改造前后结构对比,the structure before and after renovation

▼改造前后诊所分布,the Clinic Square before and after renovtion

▼诊所空间(左)和教学空间,clinic space (left) and teaching space

▼诊所广场平面图,plan of the Clinic Square

项目名称:荷兰拉德堡德大学牙科学科大楼
建筑公司:瑛泊
网站:www.inbo.com
联系邮箱:shanghai@inbo.com
客户:荷兰拉德堡德大学
设计年份:2016-2018
主创及设计团队:Wilco van Oosten, Jeroen Simons
项目地址:Comeniuslaan 4, 6533 BR Nijmegen, The Netherlands
建筑面积:25077.0 m2
产品品牌:MHB, Mosa, Schüco
摄影师:Jan de Vries Fotograaf, Eric Scholten, Alexander van Berge, Eric van ‘t Hullenaar
Saxon-Lear Duckworth, Arie de Jong, Niels Koopman, Ben van der Wal, Max Leemans, Menno Moerman, Sander Jansen,
André Kanters
Project name: Radboud University Dental Sciences Building
Architect: Inbo
Website: www.inbo.com
Email: shanghai@inbo.com
Client: Radboud University Nijmegen
Year: 2016-2018
Leader designer & Team: Wilco van Oosten, Jeroen Simons
Saxon-Lear Duckworth, Arie de Jong, Niels Koopman, Ben van der Wal, Max Leemans, Menno Moerman, Sander Jansen,
André Kanters
Project location: Comeniuslaan 4, 6533 BR Nijmegen, The Netherlands
Area: 25077.0 m2
Brands / Products: MHB, Mosa, Schüco
Photo credits: Jan de Vries Fotograaf, Eric Scholten, Alexander van Berge, Eric van ‘t Hullenaar

More:瑛泊。更多关于:Inbo on gooood