Renovation of Quanzhou Xinmen Street Vegetable Market, China by Wutopia Lab

Golden proscenium

Project Specs

Location:

感谢 Wutopia Lab 予gooood的分享。更多关于他们:Wutopia Lab on gooood.
Appreciation towards Wutopia Lab for providing the following description:

2016年,Wutopia lab 受泉州古城新门文旅产业有限公司委托将位于泉州新门街的蔬菜公司和边上废弃的公共厕所改建成一个金色大幕下的联合办公和民宿的综合体。项目于2019年中揭幕,展示一种新的城市更新的策略。

In 2016 , Wutopia lab was commissioned by Quanzhou Ancient City Xinmen Culture & Travel Co., Ltd. to transform a vegetable market and the affiliated public toilet located on Xinmen Street into a complex of co-working space and guesthouse. The project covered by a golden proscenium was unveiled in mid- 2019 showing a new urban renewal strategy.

▼项目鸟瞰图,bird-eye’s view of the project

当旧城面临无法整体拆迁,无论是拆除重建变成开发用地或者居民迁出而旧城风貌整体保留的策略都不成立的时候,旧城更新不得不就进入了微更新局面,可以更新的建筑或空间镶嵌在保留的建筑和居民生活之中。在旧城改造的项目中,建筑师不但要理清规划红线也要摸清原住民的心里红线,以减少纷争。如何得到原住民的理解,呼应古城文脉并有效激活这些空间,这成为甲方和设计师的挑战。

When the old city is unable to be demolished as a whole, whether to tear down and redevelop or move the residents out and preserve the old city is not working, micro-renovation might be the best choice for the situation, the micro-renovation pieces is embedded in the preserved architecture and residents’ daily life. In the old city reconstruction projects, the architect not only need to clarify the planned boundary line should also find out the boundary in the residents’ heart, in order to reduce disputes. How to get the understanding of the aborigines, response to the ancient city context and effectively activate these spaces, which has become a challenge for clients and designers.

▼项目鸟瞰图,bird-eye’s view of the project

新门街的建筑呈现大多数旧城特有的零碎杂乱,各种年代的建筑都有,包括违章搭建和前几年的仿古建筑立面。但也呈现了一种丰富的街道空间肌理和体验。我们要改建的蔬菜公司楼上目前依然是72家房客的状况。蔬菜公司北侧和居民楼之间的空地是属于蔬菜公司但已经因为无人管理而被周围居民作为停车和堆放杂物而使用。

The buildings on Xinmen Street show the specific character of old cities, fragmentation and clutter, the buildings are of various ages, some are illegal construction while others are in archaize facades. But it also presents an abundant urban texture and experience. The site we are going to rebuild is in a chaotic condition. The open space between the north side of the vegetable market and the residential building belongs to the vegetable market company but has been used by the surrounding residents for parking and stacking debris due to unmanned management.

▼项目俯视图,top view of the project

上句既然是杂乱,那么下句可以是整齐,我决定有效利用蔬菜公司和公厕长达136米的连续面。用一个完整的形式将其统一起来,把改建的内容包含在内,同时这种连续性和统一性的立面在零散的旧城中形成控制性的表达。

▼轴测图,用一个完整的形式将蔬菜公司和公厕的连续面统一起来,the axon, integrating the continuous surface of the vegetable market and the public toilet in a complete form

Since the surrounding is messy, over project can be neat. I decided to make effective use of the continuous surface of the vegetable market and the public toilet, which is 136 meters long. Integrate them in a complete form, containing different parts, while the continuity and unity of the facade form a controlled expression in the scattered old city.

▼项目外观局部,具有连续性和统一性的黄色立面在零散的旧城中形成控制性的表达,partial exterior view of the project, the continuity and unity of the yellow facade form a controlled expression in the scattered old city

福建隆重的婚嫁现场给了设计师灵感,我们选用金色的穿孔铝板作为立面,只有金色才能表达泉州曾经的远东第一港口的辉煌历史以及有效地占据新门街的要隘。

▼立面幕墙板块分析图,diagram of the facade panels

The architect was inspired by Fu Jian grand wedding ceremony, we chose the gold perforated aluminum as façade, gold can well express once glorious history of the Far East port of Quanzhou and effectively occupy strategic pass Xinmen Street.

▼项目外观局部,选用金色的穿孔铝板作为立面,partial exterior view of the project with the gold perforated aluminum as façade

▼项目外观局部,立面形成泉州的市花刺桐花的图案,partial exterior view of the project, the facade forms the patterns of the thorn which is the flower of Quanzhou

我们把公厕改成bnb,并没有对立面做太大的修改,保留了原来有特色的窗户,仅仅加固结构并粉刷了外墙。金色大幕将其在街角的显著位置接管过去,它谦虚地隐身其后。蔬菜公司则改建成联合办公。我没有改变面对居民楼一侧的原设计。一来已经施工了一半,其次这用钢结构仿古的立面毕竟是迭次设计的一个过程。我的策略是用有限的资金投入到沿街的控制性立面上,所以保留了这个仿古立面。

We changed the public toilet to guesthouse, and did not make too much modification on the facade, retaining the original distinctive window, only reinforcing the structure and painting the exterior wall. The golden curtain took over its prominent position on the corner of the street, and it was modestly hidden behind it. The vegetable market was converted into a co-working space. We did not change the original design facing the side of the residential building. Halfway through the construction, the antique façade with steel structure is a result of iterative construction. My strategy is to invest limited funds to the controlling facade, it retains the antique facade.

▼街角外观,exterior view of the project on the corner of the street

▼街角位置的金色大幕,the golden curtain on the corner of the street

黄色沥青铺满空地,衔接了室内的黄色地坪,呼应立面的金色并明确了设计的边界。

We covered the open space with yellow asphalt, connecting the yellow floor of the room, responding to the gold of the facade and defining the boundaries of the design.

▼项目外观局部,金色幕墙与建筑玻璃外墙之间的空地采用黄色沥青铺地,partial exterior view of the project, the open space between the golden curtain and the glass facade of the building is covered with yellow asphalt

▼项目室内局部,室内铺设黄色地坪,partial interior view of the project with the yellow floor of the room

到了晚上,金色退位给面纱一般半透明的帷幕,泉州的市花刺桐花则悄悄绽放在这个帷幕之上。

In the evening, the golden color abdication to the veil is generally translucent curtain, thorn, the flower of Quanzhou, blooms quietly on this curtain.

▼项目鸟瞰夜景,bird-eye’s view of the project at night

▼项目夜景,金色幕墙变成面纱一般半透明的帷幕,night view of the project, the golden curtain becomes the translucent curtain like the veil

▼项目沿街立面夜景,street view at night

2019年8月,金色大幕终于在泉州拉开。它是建筑师的宣言,建筑师可以用精准的手术刀般切入旧城,用简单有力的方式展示旧城未来的可能性。它也是发展商的宣言,一种基于本地情感的微更新可以以戏剧性方式宣告。它更是泉州的宣言,旧城在拆留之间可以有第三种方式即微更新梯次迭代发展。旧城终究可以新生。

On August 2019, the golden proscenium finally opened in Quanzhou. It is a declaration that architects can cut into the old city with precision scalpels and present the possibilities of the future of the old city in a simple and powerful way. It is also a declaration of the developer, a micro-renovation based on local emotions can be announced in a dramatic way. It is also the declaration of Quanzhou, the old city can have a way of iterative development besides demolition. The old city can be reborn at last.

▼街角处的项目外观夜景,night view of the project on the corner of the street

▼街角处的项目外观夜景,泉州的市花刺桐花绽放在帷幕之上,night view of the project on the corner of the street, the flower of Quanzhou blooms on the curtain

▼金色幕墙细节,the details of the golden curtain

项目名称:泉州新门街蔬菜公司改造项目
设计公司:Wutopia Lab
主持建筑师:俞挺
项目建筑师:戴欣旸
设计师:胡博
施工图深化团队:福建省中景建筑设计院有限公司
幕墙深化团队:中星联丰建设集团有限公司
摄影:CreatAR Images
业主:泉州古城新门文旅产业有限公司
地址:新门街,泉州,中国
建筑面积:2098㎡
建成时间:2019-8

Project Name: Renovation of Quanzhou Xinmen Street Vegetable Market
Design Firm: Wutopia Lab
Chief Architect: YU Ting
Project Architect: DAI Xinyang
Design team: Architect Bob Hu
Construction Drawing: Fujian Zhongjing Architectural Design Institute Co., Ltd
Curtain Wall: Zhongxing Lianfeng Construction Group Co., Ltd.
Photography: CreatAR Images
Client: Quanzhou Ancient City Xinmen Culture & Travel Co., Ltd.
Address: Xinmen Street, Quanzhou, China
Area: 2098 sqm
Project year: 2019.08

More: Wutopia Lab  更多关于他们:Wutopia Lab on gooood.

Post a Comment