Raval Hideaway住宅,巴塞罗那 / Mariana de Delás + Marcos Duffo

废弃空间的新生

项目标签

类型:

非常感谢 Mariana de Delás + Marcos Duffo 予gooood分享以下内容。更多请至:Mariana de Delás on goooodMarcos Duffo on gooood.
Appreciation towards Mariana de Delás + Marcos Duffo for providing the following description:

Hideaway工作室式住宅位于巴塞罗那的Raval地区,是一个悠然的生活和工作空间。由于工作原因,住户经常在外出差。他希望在市中心寻找一处居所,从而既能时刻感受到城市的活力,又能在必要的时候将自我隔离于纷扰之外,专注于工作和休息。本项目中这个55平方米的单层空间如同洞穴一般,曾是一个摩托车的车间,后来又被废弃,一直无人居住。该空间的天花板极低,原先的空间组织已经不复存在。基地旁边是一个喧闹的俱乐部酒吧,顾客们经常在此高声地谈天说地和尽情畅饮。

Hideaway in Raval is a sporadic living studio for a young entrepreneur who travels continuously for work. He was in search of a space inside the city center where, if wanted, he could get contaiged by the cities vibrance and at the same time, when in need, isolate himself by using it as a rest&work hideaway. The existing 55sqm ground floor cavelike space had been used previously as an old motorcycle workshop and, later on, as a squatting house. Ceilings were extremely low, the organization of the space was unexisting and the front door neighbor hosts a very loud social club that serves as a bar in which patrons enjoy outside group debating and drinking.

▼住宅入口,the entrance ©Jose Hevia

鉴于原有的空间入口无法很好地联系城市街道和住宅的室内空间,设计团队便在入口处布置了一个花园以达到空间过渡和缓冲的作用。这个花园空间不仅有助于室内空间的自然采光,还能隔绝来自街道的噪音和窥探的视线。在设计上,该花园由两个立面限定而成。外部透光的穿孔铁板折叠门是第一个立面。该折叠门的开合状态可以根据需要进行调整,既可以完全打开以营造一种开放的氛围,也可以半开半闭从而在视觉上创造一种梯级的私密感。内部的金属框架推拉窗结构则是第二个立面。当这个推拉窗处于关闭状态的时候,街道上的所有噪音都可以被隔绝在居住空间之外。这两道立面之间的空间的开放程度也可以根据需要进行调整,实现多种多样的功能布局。嵌入式金属长凳提供了落座空间,使得人们既可以在此聚会和用餐,也可以凝望着熙熙攘攘的街道,一人抽烟、阅读或平静内心,享受独处的美好时光。

As the existing ground floor access door generated a very violent connection between the road and the studio, it was essential to integrate an intermediate buffer garden area. This garden buffer area serves as a way to get light inside and also act as an acoustic and privacy barrier from the street. This buffer is created by having two opposing layers of facade. First, an exterior light-permeable perforated iron sheet folding door that can be totally opened and gives a gradient of visual privacy to the apartment. And second, a glass and metal frame sliding window structure that shuts down direct noise from across the pedestrian street. The space between these two skins can be totally or partially opened, with a large number of variations. A metal built-in bench completes the setup, ideal for reunions and dining or simply smoking and reading or chilling when in desire to look and gaze at the wonders of melting pot street life.

▼入口处的花园,由外部透光的穿孔铁板折叠门和内部的金属框架推拉窗结构限定出来,the intermediate buffer garden area at the entrance, defined by the exterior light-permeable perforated iron sheet folding door and the interior glass and metal frame sliding window structure ©Jose Hevia

进入工作室式住宅后,人们便会发现这个单层空间被划分为了两个区域。前方的起居空间、用餐空间和工作空间开向毗邻着街道的花园,后方则布置着卧室等更为安静的私人区域。内置的家具既可以充当划分空间的隔墙,又可以起到优化现有空间的作用,从而给人一种更加宽敞的空间感。空间最大的问题在于其低矮的天花板,过于局限的层高经常会给人一种必须要低头的感觉。因此设计团队使用了涂有光泽漆的白色环氧树脂地板,并将其铺设在整个室内空间中。这种地板能够反射空间的影像,从而不仅在视觉上扩大了空间的规模尺度,更增强了空间的舒适度。此外,建筑师还在浴室中设置了一个超宽的嵌入式浴缸和花洒淋浴。

▼从入口花园看起居空间,viewing the living area from the entrance garden ©Jose Hevia

▼位于前半部分的起居空间,开向毗邻着街道的花园,the front living area opening to the street garden ©Jose Hevia

▼起居空间局部,使用白色环氧树脂地板,并在其上涂以光泽漆,partial view of the living area, using white epoxy resin flooring with an extra coat of gloss ©Jose Hevia

▼起居空间局部,墙上设有壁扇,partial view of the living area with wall fans ©Jose Hevia

Once inside, the studio is divided into two areas. A front living, dining and working area which opens to the street garden and a more intimate and quiet back area where the bedroom is placed. Built-in furniture is generated to both act as partitions and to optimize the existing space thus granting a greater sense of breadth. One of the studios most inconvenient trait was the low ceilings which automatically made one feel they had to duck once entering the space, thus, it was decided to use a continuous ethereal flooring material which could reflect the space and create a greater sense of amplitude. This was done by using white epoxy resin flooring with an extra coat of gloss to strengthen the reflection and create the effect of a floating floor, countering the perception of low ceiling and enhancing the feeling of a cozy haven. Flooring remains continuous throughout the studio and, when in the bathroom, creates an extra wide inbuilt monolithic bathtub and rain shower.

▼从卧室看起居空间,viewing the living area from the bedroom ©Jose Hevia

▼位于后半部分的卧室,更为私密和安静,the more intimate and quiet bedroom at the back area ©Jose Hevia

壁扇和纺织品也由Mariana de Delás和Marcos Duffo设计和生产,不仅满足了客户对空间的需求和对美学的要求,更创造出一个整体的、和谐的室内空间。

Wall fans and textiles are also designed and produced by Mariana de Delás and Marcos Duffo to meet the needs and aesthetics of the space, creating the unitary image we envisioned.

▼壁扇细节,wall fans details ©Jose Hevia

▼平面布置图,layout plan ©Mariana de Delás + Marcos Duffo

Project name: Raval Hideaway
Architects: Mariana de Delás + Marcos Duffo
Location: Raval -Barcelona – Spain
Year: 2017
Area: 55m2
Photography: Jose Hevia

More: Mariana de Delás + Marcos Duffo        更多请至:Mariana de Delás on gooood,  Marcos Duffo on gooood

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »