Punta Prima Mallorca by GRAS Arquitectos

Merge into the coastline with panoramic view to the ocean.

Project Specs

Location:

感谢 GRAS arquitectos 对gooood的分享。更多关于:GRAS arquitectos on gooood.
Appreciation towards GRAS arquitectos for providing the following description:

这是Mallorcan地中海海岸上的一个别致的沿海住宅区。住宅区三面环海。客户要求建筑面积11000平方米,但是基地面积才23000平方米,建筑占据了大半,几乎没有多余空间给自然景观和绿地。那么,要如何设计,才能把建筑的视觉影响降至最低,尽可能地维持,修复原有的景观?

A unique frontline property at the Mallorcan Mediterranean coast. A “peninsula” with 3 sea facades. The program demanded by the client occupies most of the 23.000 m2 plot with 11.000 m2 of construction, leaving almost no space for nature and green areas. So, how to implement the project with the least visual impact and therefore keeping as much as possible, and even recovering, the natural values of the plot?

▼面向大海的住宅区,a residential project facing the sea

设计方案既实现了住宅的商业价值最大化,同时也维持了住宅区内的自然价值的平衡。为了做到这两点,建筑师总是以“景观、自然、建筑和商品同等重要”为前提,然后想出多种设计策略。项目包括许多房型—9栋沿海别墅,10套公寓,共同组成了这个独特的岛上住宅区。

The project is designed maximizing the commercial value of the residences, but keeping the right balance with the natural values of the plot. The Project has diverse strategies to achieve these objectives, always assuming that the landscape and nature are as important as the buildings and the commercial product. The Project includes a mix of typologies:  9 single-family houses along the coast and 10 apartments; a unique residential complex in the island.

▼总平面图,项目由九栋别墅和一栋公寓楼组成,site plan, the project consists of 1 apartment building and 9 villas

这栋公寓楼共有10户,地处住宅区的最高处,挨着街道,可以俯瞰前面的别墅。别墅沿海而建,每栋别墅都有去往海边的专用通道。别墅屋顶种满绿植,不用迈出公寓,在阳台就能静静欣赏连续的绿色自然景观。屋顶绿植和别墅的花园将小区的绿化,自然景观延伸,与海相接。公寓楼的造型宛如船首,公寓阳台则像一朵朵白色浪花。阳台延伸了室内空间,让整个空间显得更大。

The 10-apartment building is located at the highest part of the plot, by the street and overlooking the front line villas, which are all set along the coast with private access to the sea. The Villa´s green roofs allow for natural continuous green views from the apartments, without disruption: the planted roofs connect with the gardens between the building and the villas and therefore extend the green footprint to the sea, as the original nature, landscape of the plot. The apartment building echoes a boat prow, white terraces creating large floating waving as if they were sea waves. These big terraces extend the interior space to the outside, enlarging the apartments.

▼公寓楼外观,external view of the apartment building

公寓楼的地坪层是天然石材底座,仿造Mallorcan传统挡土墙“marge”而制。多亏了建筑师的策略——更改地坪层材质,创造连续性景观,将花园和建筑融为一体,公寓楼的视觉上的尺度变小了,4层的公寓楼,看起来只有3层。公寓楼石材基座上的白色外墙和白色阳台使得建筑呈现出一种轻盈感。

The building´s ground floor is designed as a natural Stone plinth, as if it was a Mallorcan “marge”, a traditional retaining wall used in the slopes. Thanks to this strategy of changing the ground floor material, looking for a continuous landscape, and a merge between garden and building, the visible scale of the building is reduced since it visually looks like a 3-floors building instead of 4. The white part of the building, the floating white terraces, reflect lightness on top of the stone plinth.

▼公寓底层采用天然石材立面,创造连续景观,the facade of the building’s ground floor is composed by natural stone plinth, creating a continuous landscape

▼公寓入口,entrance of the apartment

▼天然石材立面与外部景观融为一体,natural stone facade merges into the landscape

▼白色的阳台创造出轻盈的感觉,white balconies provide a feeling of lightness

▼阳台延伸到室内,使空间显得更为开阔,the balcony continues into the apartment room, making the space more open

▼不同户型里的开放厨房,open kitchens in different apartments

别墅的造型令人想到传统的Mallorcan地中海庭园住宅,这种住宅历史悠久,始于罗马Domus。别墅设计的灵感来源于住宅的形状以使用的建材。建筑师的别墅设计理念是——最大限度地拓展室内外空间,扩大阳台、户外空间和别墅中央庭院的范围。室外庭院的存在让室内空间得以延伸,其本身也是一个令人感到亲密放松的室外空间,冬季这儿能避风(当地冬季风很大),夏天又能提供自然通风。

The villas echo the traditional Mallorcan Mediterranean patio house, a long heritage starting with the roman Domus. The inspiration comes both from the geometry of the house and the use of material. The house is designed to maximise the interior-exterior relation, extending the use of covered terraces and outdoor spaces, as well as a big central patio, the heart of the house. The patio extends the spaces and creating a different outdoor space, intimate, relaxed and that works both as a winter sheltered outdoor area (the plot can be windy in winter) and as a natural summer ventilation element.

▼别墅外观,external view of the villa

▼通透的沿海立面让住户可以尽情享受海景,the transparent facade facing the sea provides panoramic view to the resident

别墅占地面积很大,所以为了将其产生的视觉影响降至最低,建筑师在设计时也采取了与设计公寓楼时相似的策略。别墅可以划分为不同的几部分——体量,建材,仿佛集Mallorcan所有的建筑特质于一体。别墅的其他空间围绕着室外庭院来布置,这样在视觉上的尺度会小一些。建材选用了当地传统建材,但是以当代方式来诠释。当地产的石灰石“Piedra Seca”用来制作花园挡土墙;当地产的砂石“Santanyi Stone”,典型的沿海地区常用材质。9栋别墅各不相同,因为体量和建材的组合方式不同。

The villas are very big, and therefore a similar strategy to the building is needed in order to minimise impact. The house is exploded in different pieces, volumes, of different natural materials, as if they were a collection of Mallorcan architectures. All together, set around the patio, make the house, and the scale perception is visually reduced. The different materials come from the local tradition but set out in a contemporary way: “Piedra Seca” stone, a local limestone, the same used in the retaining garden walls, “Santanyi Stone”, a local sand stone, typical from the coastal areas. Every house is different depending on the material arrangement of the different pieces.

▼别墅通过分散的体块和不同材质消解体量感,reduce the volume of the villa visually by breaking it into different pieces and using different materials

▼别墅入口空间,entrance of the villa

▼露台延伸到居住空间,并与室内庭院相连,通透开阔,the patio, living space and inner courtyard are connected to create a transparent open space

▼起居空间,可以欣赏广阔的海景,living space with panoramic view to the ocean

▼厨房,kitchen

▼卫生间,washroom

屋顶绿化不仅是别墅的设计特点,也是恢复小区绿化 和景观的关键。屋顶上种植的是地中海地区的植物,种子都来自于小区里的植物。种满绿植的屋顶好像空中花园,融入了周边景观,再沿着层叠的石制露台向下,最终于海面相接,使所有景观衔接在了一起,这就是建筑师最初的挑战目标。

Green roofs are crucial for the project, not just as a design feature of the houses; they are the key to recover the green footprint of the plot and the landscape restoration. The roofs are planted with Mediterranean local plants, seeds recovered from the plot. The green roofs become hanging gardens that connect to the landscape, and down again to the sea with the stone terraces, creating the continuous nature, the initial challenge of the Project.

▼屋顶绿化形成了一片空中花园,融入周边景观,green roofs become hanging gardens that connect to the landscape

Punta Prima Mallorca住宅区,一个别致的住宅区,有公寓,也有别墅,以及得到修复的全新景观。

The 2 housing typologies, building and villas, create with their design a new restored landscape, becoming a unique new prime residential complex, Punta Prima Mallorca. 

▼公寓一层平面图,ground floor plan of the apartment

▼公寓二层平面图(左)/ 公寓三层平面图(右),first floor plan (left) / second floor plan (right) of the aparment

▼公寓四层平面图(左)/ 公寓屋顶平面图(右),third floor plan (left) / roof plan (right) of the aparment

▼别墅一层平面图,ground floor plan of the villa

▼别墅二层平面图,first floor plan of the villa

▼别墅屋顶平面图,roof plan of the villa

LOCATION: Port Adriano, Mallorca, Spain
PROGRAM:  9 Villas and an Apartment Block
SIZE: Apartment Block 3.900 m2, Private Villas 6.150 m2
ARCHITECTURE: GRAS Reynés Arquitectos
TEAM: Guillermo Reynés, Álvaro Pérez, Elena Gil, Alicia Camino, Xim Barceló, Marta Wieczorkiewicz, Mayca Sánchez, Jesús González
LANDSCAPING: Luis Vallejo
ENGINEER: EA Engineers Assessors
STRUCTURE: BAC ENGINEERING CONSULTANTCY GROUP
INTERIOR DESIGN: SIBEL HUHN – TERRAZA BALEAR
CONSTRUCTION: FERRATUR-LLULL SASTRE
PHOTOGRAPHS: José Hevia Photography

More:GRAS arquitectos。更多关于:GRAS arquitectos on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment