盆栽屋,吉隆坡 / Formzero

阶梯式层叠的混凝土种植箱构建出热带地区的新型现代住宅

项目标签

设计公司:
类型:

非常感谢 Formzero 将以下内容授权gooood发行。更多关于他们请至 :Formzero on gooood.
Appreciation towards Formzero for providing the following description:

由建筑事务所FORMZERO所设计的盆栽屋旨在贯彻一种可持续的生活方式,并且使得住户能够过上自己种菜、自给自足的生活。在本项目中,建筑师通过多种被动设计的策略来构建一座低能耗的、被40余种可食用植被包围着的住宅。 这些植物生长在混凝土的种植箱内,充当着城市景观,值得一提的是,上文提到的混凝土种植箱不仅可以吸收保存雨水,还能够作为灌溉蓄水池。

Planter Box House designed by FORMZERO is aimed to celebrate sustainable living lifestyle and to grow food for self-sufficiency. With multiple passive design strategies to create a low energy house, the house is covered by more than 40 types of edible plants. These plants are grown in concrete planter boxes which serve as both stormwater retention and irrigation reservoir, are also seen as an urban landscape.

▼住宅外观,exterior view ©Ameen Deen

本项目是为一对喜欢自己种菜的退休夫妇所设计的一座住宅。这座盆栽屋被植物填满,没有一个明确的轮廓界限,它既像一座花园,又像一座农场,还像一座住宅,从而重新定义了热带地区的现代住宅。

▼住宅剖透视,被植物填满,没有一个明确的轮廓界限,perspective section, the plants fill Planter Box House, appearing less defined

Designed as a house for a retired couple who are passionate in growing foods, the plants filled Planter Box House appears less defined, as its appearance oscillates between garden, farm and house, anticipating for a redefinition of contemporary tropical house.

▼住宅俯视图,top view of the house ©Ameen Deen

这座住宅在外观上拥有一系列阶梯式层叠的混凝土种植箱,每层空间中都种植着40余种可食用的植物,与周围环境中的建筑物形成了强烈的视觉对比。其凹进的正立面为邻里互动提供了额外的公共空间。第一个种植箱越过基地边界,围绕着一棵现有的茉莉花树建造。这个种植箱充当着城市家具,将这对夫妇和邻居的生活联系了起来。

The house with its cascading concrete planter boxes occupied with more than 40 types of edible plants on every floor, creates a strong visual contrast with the surrounding buildings. Its recessed frontage provides additional public spaces for inter-neighborhood interaction. Beyond the boundary, the first planter box is built around an existing jasmine tree. This planter serves an urban furniture, a connection between the couple and their neighbour.

▼住宅外观局部,拥有一系列阶梯式层叠的混凝土种植箱,partial exterior view of the house with its cascading concrete planter boxes ©Ameen Deen

▼混凝土种植箱细节,details of the concrete planter box ©Ameen Deen

住宅的内部空间则非常热情好客,同时还表现出住户对可持续城市社区生活和自给自足的农业生活的态度。打开住宅的大门,人们可以享受自然采光和对流通风,此外,鉴于住宅首层的前后立面都是玻璃墙体和窗户,人们可以轻而易举地观察到首层空间的全貌。起居室和中央楼梯将住宅划分为前后两部分,后半部分的空间是一个双层通高的厨房和餐厅,设有朝向住宅后方室外种植空间的整面玻璃窗户。

The internal spaces are imbued with a strong sense of hospitality and the owner’s attitude towards tropical sustainable urban community living and farming. Upon opening the gate, one could experience the light and cross ventilation while also able to read the whole ground floor visually as there are only glass walls and window in between the front and the back. Separated by the living room and the central staircase of the house, the back of the building is celebrated with a double volume kitchen and dining area with full height glass window that could open outwards towards a green wall at the back.

▼住宅室内一览,起居室和中央楼梯将住宅划分为前后两部分,overview of the interior space, the house is separated by the living room and the central staircase ©Ameen Deen

▼住宅前半部分的起居室,拥有通透的落地窗,the living room at the front part of the house with glass walls and window ©Ameen Deen

▼住宅后半部分双层通高的厨房和餐厅,the double volume kitchen and dining area at the back of the building ©Ameen Deen

▼厨房和餐厅,设有朝向住宅后方室外种植空间的整面玻璃窗户,the kitchen and dining area with full height glass window that could open outwards towards a green wall at the back ©Ameen Deen

▼住宅后半部分的室外种植空间,the green wall space at the back of house ©Ameen Deen

▼中央楼梯井细节,设有天窗采光,details of the central stairs with skylights for the natural light ©Ameen Deen

建筑师从当地的热带住宅中汲取设计灵感,使用一种由马来西亚森美兰州(Negeri Sembilan)的Temuan人所生产的劈开的竹管作为混凝土种植箱的模具。这种竹管纹理代表了住宅抽象的有机形式,其上所附的混凝土饰面则是一种可持续、低维护成本的材料,可以很好地适应降雨和城市污染。

Taking inspiration from the vernacular tropical house, split bamboo produced by the indigenous people called Temuan from Negeri Sembilan is used as formwork for the concrete work of the planter boxes. While this bamboo texture signifies an abstract organic form of the house, it is also a sustainable solution to low maintenance finish that could age well with the rain and urban pollution.

▼卧室,设有阳台和种植箱,the bedroom with the balcony and the planter box ©Ameen Deen

盆栽屋是住户生活方式的实质体现。同时,它也是一个知识平台,这对已婚的夫妇可以持续地根据自己的即时喜好来创建灌溉和种植系统。各个种植箱之间定制的灌溉系统相互连接,用以储存和循环利用营养资源和地面内的雨水。此外,这种灌溉系统还能够完全精确地控制每个种植箱内的土壤成分和水分的多少。

The Planter Box House is a physical representation of the owner’s lifestyle. It is also a knowledge platform in which the married couple constantly improvises the irrigation and planting system. Such custom made irrigation system is interconnected between the planter boxes that stores and recycles nutritious resources and rainwater within the land. It also allows full and precise manipulation of the planter box from the soil composition to the level of water being supplied to each individual planter box.

▼室内空间局部,partial interior view of the house ©Ameen Deen

▼首层卫生间,the bathroom on the ground floor ©Ameen Deen

▼二层卫生间,the bathroom on the first floor ©Ameen Deen

本项目为住户和周边的社区提供了一个了解热带地区农业生活的宝贵的体验机会。住宅的生命力将随着这对已婚夫妇生活的进程不断改善、发展和有机地生长。

This project serves as a valuable opportunity and experience not only for the client to learn about farming in tropical setting, but also for the surrounding community. The life of the building is expected to be continually improved, developed and grows organically along with the married couple.

▼住宅平面图,floor plans

项目名称:盆栽屋
设计:建筑无型
主创设计:李诚毅
用途:住宅
地点:吉隆坡,马来西亚
施工:Jaya Bintang
摄影:Ameen Deen
短片拍摄:Ameen Deen
文字:王恩荣 & 李诚毅
图纸/摄影:Ameen Deen

Project Name: Planter Box House
Design Office: Formzero
Website: www.formzero.net
Email: info@formzero.net
Lead architect: Lee Cherng Yih
Construction Year: 2016
Completion Year: 2017
Typology / use: single family house
Land area: 185m2
Built Area: 340m2
Project location: Kuala Lumpur, Malaysia
Contractor: Jaya Bintang
Drawing & Photographer: Ameen Deen 
Project Description: Caleb Ong & Lee Cherng Yih
Drawing: Ameen Deen
Products: structure system – Bubbledeck, tiles – Feruni, wall paint – Jotun, lighting – Wong Lighting, sanitary – Johnson Suisse

More: Formzero      更多关于他们请至 :Formzero on gooood.

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »