FILL STUDIO办公室,广州 / FILL STUDIO

时间的容器

项目标签

设计公司:
位置:
类型:
材料:

感谢 FILL STUDIO(联系邮箱:1162923166@qq.com) 予gooood分享以下内容。更多关于他们,请至:FILL STUDIO on gooood
Appreciations towards FILL STUDIO (Contact: 1162923166@qq.com) for providing the following description:

人的存在,除了具体可识别的社会形象之外,当你创作时,在思考过程中,一个看不见的你已然游离于躯体之外试图延展你的另一种存在方式。空间会讲述关于它的设计者的一切。我们尝试将Studio空间塑造的如空气般的感觉:客观、同质化、具体又抽象。它不述说什么,身在其中犹抽离至匀质时空之感。

Human existence goes beyond the concrete identifiable social forms known to man. During the creative thinking process, it is as if an invisible version of yourself floats from your body in an attempt to extend your existence. A space can tell you everything about its designer. We have attempted to make the studio space feel like air: objective, homogeneous, concrete and yet abstract. It cannot say anything, but when you immerse yourself in it, it is as if time and space are homogeneous.

▼室内空间概览,overall view of the interior space ©花觉摄影

一楼是一个集接待活动、产品研究、艺廊空间为一体的多功能空间。Studio两层的空间状态存在明显的差异性:一楼在空间体量上趋向于古典性和对称性,空间作为背景,要有足够干净利索的框架和客观性来支撑未来所有可能性的陈列变化,这对设计者至关重要。

The first floor is a multifunctional space that covers reception, product research, and an art gallery. There are obvious differences in the space of the two floors of the studio. The first floor tends to be classical and symmetrical in terms of its spatial dimensions. Space acts as the background to all else, and a clean framework and objectivity are required to support all possible changes to the display in the future. This is crucial for designers.

▼一层空间,集多种功能于一体,first floor space with various functions ©花觉摄影

设计者通过对空间比例的控制及对自然光线(作为至关重要的材料)的绝对遵从与把握,为Studio赋予了一种身在其中,人与物同质化的氛围。人与物品各得其所,无主从关系,被唤醒的物品每天都散发着新鲜的感觉,人在空间里对物的感知得到了充分的开发。

Through control of the spatial proportions and the absolute submission to and grasp of natural light (a vital material), the designer has provided the studio with an immersive atmosphere in which people and objects are homogenized. People and objects have their own place, and there is no principal-subordinate relationship between the two. Objects seem to adopt a fresh and new look every day, and people have a greater awareness of the objects in the space.

▼自然光照亮空间,the space is lighten by natural light ©花觉摄影

▼接待活动区域,reception and activity space ©花觉摄影

▼富有雕塑感的家具和各种艺术品,sculptural furniture and art decorations ©花觉摄影

二楼的空间氛围相对活跃,其中分布有办公,会议,及书吧休闲功能。阵列分布,高低错落的造型天花(低的天花造型为封掉不规律分布的建筑梁而设)与两侧靠墙的柜体在虚实节奏上形成对应,这是场地结构与功能需求共同达成的结果。导轨射灯安排在天花造型侧面使得在某些空间尽端视点上有“见光不见灯”的效果。

The space on the second floor is relatively dynamic, incorporating office, conference, and lounge and leisure facilities. Arranged in an array, the randomly staggered high and low ceilings (the sections of low ceiling are designed to hide the irregularly distributed beams) and the wall cabinets on both sides find an effortless balance between virtual and solid design elements. This is the outcome of combining site structure and functional requirements. The track spotlights are arranged on the side of the ceiling blocks, producing an effect of “invisible lighting” in some spaces.

▼二层空间概览,overall view of the second floor space ©花觉摄影

墙体转角位置挂着一个透明人装置,部分身体悬在空中,与阵列天花造型平行:一是强调空间的水平方向上的拉升感;其次如设计者所愿,它在“游戏”空间重力的同时,带来了一些趣味性与艺术性。

In the corner of the space hangs a transparent image of a human with part of its body suspended in the air parallel to the ceiling. This design serves two purposes. First, it emphasizes the horizontal pull of space. Second, just as desired, it brings fun and artistry while “playing” with the gravity of space.

▼透明人装置为空间增添趣味性,transparent human body installation bringing fun to the sapce ©花觉摄影

橡木材质的灯柱,其设置的出发点并非在其造型语言本身,电脑设备的运作其实是靠它从天花接下来的电,设计者顺势在柱体上增加一组等间距的纯铜壁灯,用装置感去模糊柱体作为“电线杆”的实际身份。被工作台围绕的装置灯柱穿插到天花阵列形体之中,它的定位与平面动线有关,设计者希望在有限的空间尺度里制造一个围绕工作区的迂回动线,方便伙伴们之间的互动。

The oak lighting pillar is not simply defined by its shape. In fact, the computer equipment rely on it to obtain power from the ceiling. The designer has also added a set of pure copper wall lamps at equal spacing on the side, aiming to disguise its true purpose as a utility pillar.Surrounded by worktables, the lighting pillar pierces the sections of ceiling. Its positioning is related to the plane line. The designer hopes to create a circuitous line around the working area within the limited space available, so as to facilitate the interaction between workers.

▼木材灯柱和纯铜壁灯,wooden pillar with copper lamps ©花觉摄影

▼空间中的灯光变化,lighting changes in the space ©花觉摄影

空间里的物品会经常发生一些变化。一件物品添加进来,或是某些时段自然光的骤然变化,亦或是友人的拜访也可能使得设计者重新去统筹空间里的状态。Studio的空间状态在某种程度上暗示了设计团队的空间观念及尝试以跨学科的工作方式去实践当代生活与美学的强烈愿景。

Objects in space are often subject to changes. The addition of an item, the sudden change of natural light at certain times, or even visits from friends may also make the designer re-consider the spatial state.To some extent, the spatial state of the studio indicates the design team’s concept of space as well as their strong vision of trying to practice contemporary life and aesthetics in an interdisciplinary way.

▼休息区,resting area ©花觉摄影

▼储物柜和艺术品,storages and art decorations ©花觉摄影

设计者尝试通过对场地的干预,顺势,抑或强势,与原初的空间结构达成某种交易,取得平衡。这是一个关于“物”的能量场,设计者对空间的打理乐此不疲,这是一场在内外之间,宏观和微观之间寻求平衡的,无休止的游戏。

The designer has tried to interact and strike a balance with the original spatial structure by adapting the site, leveraging its advantages, or simply by implementing the desired effects. This is an energy field related to “objects”. The designer never tires of managing the space. It’s an endless game of seeking a balance between internal and external, the macro and the micro.

▼细部,details ©花觉摄影

▼分解轴测图,exploded axonometric ©FILL STUDIO

项目名称:FILL STUDIO杨跃文|时间的容器
主案设计:杨跃文 | FILL STUDIO
助理设计:吴瑾、林千植、曾春眉、孙国栋 | FILL STUDIO
施工执行:洪海湛 | 广州正点装饰
艺术装置:FILL – ART
摄影师:花觉摄影

编辑:梁健苗 | FILL STUDIO
项目地点:广州

项目面积:200
灯具品牌:SIKI石客、PZEN品相、&Tradition
家具品牌:MAGISMASTER 大师荟、DRIADE  KARTELL、澜德家居、MOUSTACHEMUUSA慕萨、FEMO沣茂设计、FLOETOTTO

Name: FILL STUDIO
Interior Design: Yang Yuowen | FILL STUDIO
Assistant design: Wu Jin, Lin Qianzhi, Zeng Chunmei, Sun Guodong | FILL STUDIO
Construction execution: Hong Haizhan | Guangzhou Zhengdian Construction Company
Installation: FILL – ART
Photographer: FEAST VISION
Editor: Liang Jianmiao | FILL STUDIO
Location: Guangzhou
Area: 200 square meters
Brands of lamps and lanterns: SIKI, PEN, &Tradition
Furniture brand: MAGIS, MASTER, DRIADE, KARTELL, Lande House Furniture, MOUSTACHE, MUUSA, FEMO, FLOETOTTO

More: FILL STUDIO on gooood

 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »