Octopus Pavilion in Beijing Design Week 2016 by Max Gerthel Studio and Tectonicus

Max Gerthel Studio partners with Tectonicus create a heart of Baitasi measuring the pulse of the neighborhood.

Project Specs

Design Firm:
Location:
Materials:

来自 晓麦工作室 对gooood的分享。更多关于:Max Gerthel Studio on gooood
Appreciation towards Max Gerthel Studio for providing the following description:

章鱼亭为白塔寺脚下的居民社区以及北京设计周的核心区域提供了一个好客的、互动室外公共空间。这座临时展亭以其充气帐篷式的建筑结构来体现软城市概念,它的启发来自章鱼的多动态、强适应力和高度自我表达的特征。

The Octopus Pavilion provides an inviting, interactive open-air public space at the heart of the Baitasi neighbourhood and at the centre of the Beijing Design Week activities. This pavilion explores the concept of Soft City as embodied in an architectural canopy system, and is inspired by the dynamic, adaptive, and highly expressive characteristics of the octopus. The project also transforms a fenced-off area just outside the main market in Baitasi used for storing recycled materials and other waste into a new covered public plaza open to the residents. The Pavilion thus acts as a buffer for interaction between the activities inside the new Global School in Baitasi and the local community.

▼ 白塔寺下的章鱼亭,the Octopus Pavilion at the heart of the Baitasi neighbourhood

009-Octopus Pavilion by Max Gerthel Studio and Tectonicus

章鱼,软体动物的近亲,可以称得上真正的柔软——它们没有骨头,可以穿过远比自身小很多的孔洞。然而这种“柔软”超越了它们自身的柔韧可能性,为模仿而集成的智能、行为和形态的自适应模式。章鱼拥有与猫一样多的神经元,但2/3分布在其腕足中。神经元与感知器官和肌肉细胞直接集群,允许对吸盘关节、皮肤颜色和纹理的分布式高度控制。章鱼利用这种“智能皮肤”,进行各种类型的适应性行为,从伪装、模仿、误导到催眠-魔术师的计法。

Octopuses, a relative of the mollusks, are soft in a literal sense they have no bones and can squeeze through openings far smaller than their body. And yet this softness goes beyond their physical pliability, encompassing an adaptive paradigm that integrates intelligence, behaviour, and morphology. Octopuses have the same number of neurons as a cat, and yet ⅔ of these are situated in the legs. Neurons are clustered directly with sensing organs and muscle cells, allowing highly distributed control over sucker articulation, skin coloration and texturing. Octopuses take advantage of this intelligent skin employing it in a wide range of adaptive behaviours, from camouflage, mimicry, misdirection, to mesmerization – the stratagem of a magician.

▼ 柔软的空间,a soft space

003-Octopus Pavilion by Max Gerthel Studio and Tectonicus     007-Octopus Pavilion by Max Gerthel Studio and Tectonicus

▼ 好客的、互动室外公共空间,an inviting, interactive open-air public space

006-Octopus Pavilion by Max Gerthel Studio and Tectonicus

以章鱼作为拟态灵感,临时展亭突出了软系统和智能皮肤的特点。展亭将由数组可以膨胀缩小、对现场活动做出响应并变换色彩灯光的充气单元阵列构成。每个单元都有单独的传感器、微控制器、排风扇和 LED 灯,允许其作出独立的反应,与此同时,彼此链接的细胞单元因其轻盈的材料特性,又会协同在一起实现整体的动态效果。临时展亭感应着活动和声音的变化,对现场开展的活动作出反馈的同时也呈现出一幅动态地图。它就像是“白塔寺的心脏”,与邻近社区的“脉搏”动态同步。

Using the analogy of an octopus, the pavilion highlights the characteristics of soft systems and intelligent skin. The pavilion will be made of an array of pneumatic cells that can inflate and deflate as well as glow with coloured light in response to activity in the site. Each cell will have its own sensors, microcontroller, fan and LED, allowing it to react independently, and yet, though the supple nature of the connecting material, an overall dynamic effect will be achieved. The pavilion responds to both movement and sound, reacting to and mapping the unfolding events in the site. In this way, the pavilion will become the heart of Baitasi measuring the pulse of the neighbourhood.

▼ 夜晚,临时展亭感应着活动和声音的变化,变换灯光的色彩,the pavilion glows with coloured light in response to activity in the evening

010-Octopus Pavilion by Max Gerthel Studio and Tectonicus

011-Octopus Pavilion by Max Gerthel Studio and Tectonicus

Octopus Party-2

012-Octopus Pavilion by Max Gerthel Studio and Tectonicus   Octopus Party-4

▼ 平面图,plan

015-Octopus Pavilion by Max Gerthel Studio and Tectonicus

▼ 剖面,section

016-Octopus Pavilion by Max Gerthel Studio and Tectonicus

017-Octopus Pavilion by Max Gerthel Studio and Tectonicus

▼ 详细截面,detailed section

018-Octopus Pavilion by Max Gerthel Studio and Tectonicus

设计:Tectonicus, 晓麦工作室
设计小组: Jordan Kanter, Max Gerthel, Nicolas Walz, Amanda Schwarz
技术支持: K1ND
赞助者:白塔寺再生计划,瑞典驻华大使馆,荷兰驻华大使馆
感谢交通大学二年级的建筑系学生

Design: Tectonicus, Max Gerthel Studio
Team: Jordan Kanter, Max Gerthel, Nicolas Walz, Amanda Schwarz
Technical support: K1ND
Supported by Baitasi Remade, Embassy of Sweden
Thanks to the 2nd year architecture students of Jiaotong University

MORE: 晓麦工作室  Max Gerthel Studio 更多关于:Max Gerthel Studio on gooood

Post a Comment