灰红锐影 – Clichy-Batignolles巴黎生态区疗养院 / Atelier du Pont

坐落于巴黎城中心,建筑室内一体化的新型疗养院。

项目标签

设计公司:
位置:
类型:
标签:

非常感谢 Atelier du Pont 将以下内容授权gooood发行。更多请至:Atelier du Pont on gooood
Appreciation towards Atelier du Pont for providing the following description:

建筑坐落于巴黎Clichy-Batignolles生态区,这里原本是一片被巴黎人遗忘的铁路飞地,现在被重新利用起来。这个重要的市政项目展望和回应了日益增长的住房需求,也为21世纪建造持久且多功能的城市空间铺平道路。由于各种各样的项目需求,建筑师必须找出一个方案将养老院,社会住房,个人住宅,宗教中心,零售商业中心这些项目融为一体。这些项目和谐共生,催化出丰富多样且具有象征意义的高质量空间,为城市的成长做出了贡献。此项目同时以具有说服力并创新的建筑策略满足了此地块高城市密度和新环境下催生出来的种种需求和挑战。

Formerly a railway enclave, the Clichy-Batignolles ecodistrict is reconquering this forgotten piece of Parisian ground. This major municipal project was envisioned as a response to the elevated need for housing while paving the way for a durable, mixed-use 21st century city. So much data that had to be compiled to come up with smart solutions for a multi-program block (nursing home, social housing, private housing, religious center, and retail businesses). These programs, with their fruitful cohabitation, contribute to the city’s growth with their high quality and symbolic significance. The project provides a strong architectural response to the challenges of urban density and new environmental requirements by creating collective strategies for the entire block.

▼建筑外观,external view

03_batignolles_ADP_photo Takuji Shimmura 副本

疗养院坐落于街区的中心位置,居民如同生活在城市的中心,并时时刻刻感受着城中心的活力。脊髓般的立面朝向不同的方向,阳台对角线布置,这样保证了每个房间都能欣赏到景观,同时也保证了空间的私密性。

The nursing home is located at the very center of the block, which allows its residents to live in the heart of the “city” and benefit from its vitality. The “spiny” facade faces multiple directions and has many diagonal views while nevertheless maintaining a sense of intimacy to the spaces.

▼建筑立面,Facade

05_batignolles_ADP_photo Takuji Shimmura 副本     04_batignolles_ADP_photo Takuji Shimmura 副本

▼ 阳台对角线布置,balcony with diagonal setup

02_batignolles_ADP_photo Takuji Shimmura 副本

01_batignolles_ADP_photo Takuji Shimmura 副本

与传统典型的老人院室内布置不同,这个项目设计之初就被当做一个整体,建筑设计,室内设计甚至是家具的布置都是一体化的。所有房间都具备室外阳台,面对着城市景观或建筑内部的露台景观,顶层的房间则最为舒适。

Far from the traditional, old-fashioned setup for senior housing complexes, this project was designed as a whole: as a building, but also in terms of its interior and furniture. The rooms, whether they face the city or the patio, all possess an outdoor space and the top floor hosts bedrooms with high comfort.

▼ 建筑内部的露台,patio

07_batignolles_ADP_photo Takuji Shimmura 副本

09_batignolles_ADP_photo Takuji Shimmura 副本

▼餐厅,Restaurant

12_batignolles_ADP_photo Takuji Shimmura 副本

▼ 房间内部,Room

11_batignolles_ADP_photo Takuji Shimmura 副本

10_batignolles_ADP_photo Takuji Shimmura 副本

▼卧室轴测图,Chamber Axonometric
ADP_AxoChambreCouleur 副本

▼建筑轴测图,Programme Axonometric

ADP_AxonometrieProgramme 副本

▼总平面,Ground Floor Plan

ADP_RDC-groundfloor 副本

▼三层平面,Third floor Plan

ADP_R+3-thirdfloor 副本

▼立面图,Elevation

ADP_FacadeEHPAD 副本

Technical specifications

Program: 129 beds nursing home with interior design and furnitures
Clichy Batignolles ecodistrict in Paris
Clients: Orpea
Urban redevelopment company: SPLA Paris Batignolles Aménagement
Architect: Atelier du Pont
Architects project managers : Luc Pinsard, Ariane Rouveyrol
Interior design project manager: Aline Defert
In collaboration with: Jean Bocabeille Architecte (housing, religious center and retail businesses)
Structure engineering: Kephren
Fluids engineering: Alto Ingénierie
Construction economics: Mazet & Associés
Sustainable engineering: Plan02
Landscape designer: Atelier Jours
Surfaces: 6,117 m²
Cost: 13,700,000 € (pre-tax)
Cost of furniture, fittings and kitchen: 2,800,000 € (pre-tax)
Completed in 2015
Photographs: Takuji Shimmura

More:Atelier du Pont,更多请至:Atelier du Pont on gooood 

发表评论