Nucleus住宅,斯里兰卡 / Palinda Kannangara architects

把花园搬进家里

Project Specs

Location:

来自 Palinda Kannangara Architects 对gooood的分享。Appreciation towards Palinda Kannangara Architects for providing the following description:

该住宅位于科伦坡城郊地区,是为一位空军飞行员和他的医生妻子以及十多岁的女儿而设计。除了环绕四周的稻田外,该场地并无十分明显的特点。

Designed for an air force pilot and his doctor wife and teenage daughter, this home in a typical suburb in Colombo. There were no distinguishing features, except for a neighboring paddy field, that its key feature was the existence of paddy fields.

▼建筑外观,exterior view

住宅不仅敞开于室外的稻田,还具有内向的视野。巨大的螺旋楼梯构成了建筑的一个关键特征,与住宅的核心空间——种满植物的花园形成连接。不论是在房内还是房外,居住者都能够从卧室层望见树顶和绿地。

The house has been kept inward looking, except to open it up to the paddy views. As there are wall to wall construction. A key feature of the house encompasses a giant spiral staircase that descends into a lush topical gardens,which forms the core or nucleus of the house. The residents at the bedroom level, look over tree tops and greenery, even within the home.

▼特别设计的带状天窗为室内带来充足的光照,specially designed strips of skylight bring in a lot of filtered day light into the house

▼螺旋楼梯下降至室内花园,the spiral staircase descends into the internal garden

▼楼梯鸟瞰,aerial view of the staircase

▼楼梯细部,detailed view

   

业主夫妇的工作压力很大,因此希望拥有一个能够让自己充分放松和安静下来的居住环境。尽管场地的面积有限,设计师还是为之设计了一个室内花园,使其连接通高的中庭和稻田的视野,为住宅内部带来大面积的绿色。室内庭院连接了厨房所在的服务区域以及客厅和餐厅所在的区域,构成了整个住宅的核心地带,葱葱郁郁的植物为住宅带来丛林般的气息。

The couple had high stress jobs that required a home that would enable them to feel quite cut away from their daily stresses. While the plot area was limited the idea was to create an internal garden that would connect high volume central core with the borrowed views of the paddy fields beyond,creating a perception of a vast green space, even in a limited area. A service pantry and kitchen wing and the living and dining wing are connected by the courtyard which forms the nucleus of the house. The core of the house is comprised of an internal garden more a jungle in effect.

▼通过主卧室的窗户可以直接望见室内花园的景象,master bed room windows, overlooking the inner garden

住宅的底部楼层包括客厅、餐厅、食品储藏室,以及带有洗手间的保姆房间和客人卧室。上方楼层包含了电视间、储藏室、主卧室和另外两个次卧室。特别设计的带状天窗将充足的阳光引入室内。

The lower level comprises of the following:  Living Area, Dining area, pantry, servants room and visitor bed rooms with bathrooms.  The upper level comprises of the following: TV/family room, stores/utility room, Master bed room and two other bed rooms. A specially designed strips of skylight bring in a lot of filtered day light into the house.

▼室内花园、室内空间以及周围自然环境的关系,connections between inner garden, internal spaces of the house and the surrounding views of the playfield

▼餐厅,view of the dining area

房屋的红色砖墙使其从稻田中突显出来,即使是从远处经过的人也能够迅速地辨识出它的存在。

The house is distinguished by a brick red that makes it stand out from a distance and also grounds it in a way.

▼装有低辐射玻璃的屋顶,view of the roof with low-e glass skylights

▼首层平面图,ground floor plan

▼二层平面图,upper floor plan

▼立面图,elevation

▼剖面图,section

Project details :
Architects: Palinda Kannangara architects
www.palindakannangara.com
Photo credit : Sebastian Posingis
Structural: Mr. Rajapaksa
Site Area: 2730 sq.ft.
Built Area: 1770sq.ft.
Gross floor area : 3000 sqft
Client: Mr. Banuka Delgahagoda
Cost of Construction: 15 Million
Year of Completion 2017

More:Palinda Kannangara Architects

Post a Comment