The new headquarter of HKPI by Design Systems Ltd.

New office design in Hong Kong boosts openness and a new level of consciousness within a concrete jungle

Project Specs

Location:

来自设计集人对gooood的分享。更多关于他们:  Design Systems on gooood
Appreciation towards Design Systems for providing the following description:

由香港跨媒介设计工作室Design Systems设计的港丰发展总部,着意在人工环境中映照自然,透过对幽微细节和多样物料的关注和应用,以简约呈现精致,体现了一份以人为本的新办公空间精神。 1,500平方米的空间分为两个部分:40%为开放区,60%为办公空间,供50人的团队和管理层日常工作。这种低密度的开放性安排,在以寸金尺土闻名的香港,无疑是一种难得的奢侈。

 「人是公司最重要的财产。设计过程中,我们想象人如何与每个设计元素互动,并将员工的感受和体验放在首位。」Design Systems如此解释设计背后的理念。

The new headquarter of HKPI, designed by Hong Kong-based interior and furniture design firm Design Systems ltd., epitomises a new work lifestyle envisioned by the client and the team that reflects unspoken contemporary desires. The 1,500 square metres space is divided into a 40% open area and 60% office space for the workforce and management team of 50 people—an unprecedented luxury in an uber dense city where space is gold. 

The people are the most valuable asset of the company. We imagined how people interact with each design element during the design process, and put their wellbeing at the forefront, as stated by Design Systems on their design intention.

 

开放空间:光影之画 Open area: a poetic light play

 由空中花园、会议室和休息区组成的开放空间,成为整个办公空间设计的主轴,以创新的空间手法,引导用家在其中交流、休息,与同事互动。

Comprising a sky garden, meeting area and cafeteria, the open area serves as the anchor space for the staff to mingle, relax and communicate. 

▼进入开放空间,entering the open area ©Design Systems Ltd

光和纹理,是这个空间背后的两大设计元素。设计团队仔细考虑时间转移对光线特质的影响,以日间充沛的自然光、黄昏的暖光和人造光,营造出空间在不同时段的独特氛围。大理石、GRC、木材和铝合金等个性独特的物料,与不同温度的光线交织,成为这场光影之舞的背景画布。天顶的结构和树叶的影子,经阳光为载体,白天洒落在大理石地面,黄昏则斜倚在条子墙上,形成一道道独特的图案,丰富了空间的视觉语言。

The open area is designed with two key elements: light and texture. Through considering the light quality at different times, the spaces mood is set by natural light at daytime, twilight in the evening, and artificial lighting. The interplay of light and materials is meticulously orchestratedmarble, GRC, wood, and aluminium alloy, all serve as the backdrop for the poetic light play. The shadows of the roof and the silhouette of the trees are cast on the marble floor grain during daytime, and against the striped wooden wall at dusk, forming new patterns, enriching the textural quality of the space.

▼开放空间概览,Overview of the open area ©Design Systems Ltd

▼光和纹理的独特氛围,The interplay of light and materials ©Design Systems Ltd

设计团队将物料视之为纹理,重视如何透过排列、组合等手法,形成一个个立体的图案,而非单纯强调其形式造型。大理石和木材等自然物料的特殊材质,在平面、弧面和立体等多重设计手法下,个性形态尽现。U型挤压铝和橡木面板材制成的条子墙,和由制成的波浪型天花,则突显了人造物料与阳光之间的互动。多层次的物料运用,让阳光洒落不同纹理表面时形成暗影,增加空间的视觉张力。

The team valued the textural quality of materials, as opposed to formthe tangible qualities of natural materials, like marble and wood, are maximised on flat, curved and 3D surfaces respectively; whereas for the artificial materials, a wavy ceiling is moulded by GRC, and a striped wall is constructed by extruded aluminium and oak veneer. The multidimensional details add depth to the users perceptions of light and shadow.

▼U型挤压铝和橡木面板材制成的条子墙,The striped wall is constructed by extruded aluminium and oak veneer ©Design Systems Ltd

▼接待前台,Reception desk ©Design Systems Ltd

 

办公空间:天空、蔚蓝和细节交错 | Office area: the sky, the blue, and the details

设计时,我们没有盲目采用时下流行的开放式办公室设计,因为对于客户的工作性质而言,正需要独立工作间的隐私来集中精神工作,提升效率。但我们亦透过不同的设计手法,改善传统工作间相对局促的问题。利用回收牛仔布料制成的深蓝办公桌吸音屏风,与一面面耸立的浅蓝云纹石墙相互映照,成为办公空间一道舒畅的风景,引发人对窗外天空的无限联想。

When designing, we didnt submit to the popular open floor plan in office design, as the concentration and privacy provided by traditional partitions, are much needed by the clients specific working requirements. Nevertheless, novelties are created through the installation of a sound-absorbing navy blue screen. Created by upcycled denim, the screen sits adjacent to the sky-blue stone wall, serving as the focal point of the office. The two features complement each other, provoking imagination of the sky and beyond.

▼浅蓝云纹石墙成为办公空间的风景,Sky-blue stone wall serving as the focal point of the office ©Design Systems Ltd

▼独立工作间,Independent working room ©Design Systems Ltd

我们特别设计订造了一个以挤压铝制成的拉网天花结构,令灯光的照射与灯具的安装,均能够取得最大效能。向上、向下及反射光的交替运用,形成自然柔和的光线,以稳定而亲和的光源,支持同事们的工作表现。

A custom lattice ceiling was made to facilitate the installation of lighting, and to provide the best fixture performance. The use of upward, downward and reflective lights creates a pleasant flare, giving soft and uniform light distribution, optimal for a working environment.

▼拉网天花结构,A custom lattice ceiling ©Design Systems Ltd

▼办公空间,Office space ©Design Systems Ltd

对细节的重视,是这个项目背后的灵魂所在——从升降机显示灯、大门把手、灯具开关,以至各式天花灯具、墙身饰面、家具、玻璃砖和洗手盆,均是由设计团队度身打造。从设计概想、落实,以至是维修保养,设计师和客户均尽心尽力照顾好办公室内的一切。

In this project, no efforts is spared on details. From the elevator lanterns, door handles and lighting switches, to the ceiling light fixtures, wall panels, furniture, glass brick and washing basins, everything is custom-made. Both the design team and the client have put great care towards the form, texture, and functionality.

▼室内细节,details of interior design ©Design Systems Ltd

▼量身打造的设备,Tailor-made equipments ©Design Systems Ltd

隐藏在洗手间厕格背后的订制云石衣勾,可说是最能突显我们对于设计细节的执意表现——即使是隐身于公众目光背后的细微末节,我们仍然坚持照顾周到。而这正正是Design Systems对于打造办公空间的精神所在——以人为本的布局透露客户品牌精神,从细节低调地述说坚持和创新价值,打造一段独一无二的空间体验。

The custom marble hook inside the toilet cubicle, in particular, embodies our dedication of the whole design storythe length we have gone to take care of things, even behind closed doors, exemplifies our design thinking that no detail is too small to create a unique and tender spatial experience.

▼细节,电梯,Details, the elevator ©Design Systems Ltd

▼细节,灯具,Details, the lamps ©Design Systems Ltd

▼细节,玻璃门,Details, the glass doors ©Design Systems Ltd

▼细节,订制云石衣勾,Details, the lamps ©Design Systems Ltd

▼平面图,Layout Plan ©Design Systems Ltd

▼天花图,Ceiling Plan ©Design Systems Ltd

▼剖面图,Sections ©Design Systems Ltd

项目信息
项目名称: 光影之画 —— 港丰发展总部
建筑事务所/公司/机构/单位: 设计集人 Design Systems Ltd.
事务所/公司/机构/单位网站: https://designsystems.com.hk/
联络邮箱: design@designsystems.com.hk
公司所在地: 香港九龙青山道654-656号浪淘大厦5楼
项目完成年份: 2019
建筑面积: 1524m2
项目地址: 香港九龙湾常悦道18号
主创建筑师: 林伟明
主创建筑师邮箱: design@designsystems.com.hk
Facebookhttp://facebook.com/designsystemsltd
Instagram: http://instagram.com/designsystems_hk
微信号:DesignSystemsLtd

视觉信息
摄影师: 设计集人 Design Systems Ltd.
摄影师网站: https://designsystems.com.hk/
摄影师邮箱: design@designsystems.com.hk
视频链接: https://vimeo.com/453261967

项目参与者
设计团队: 设计集人 Design Systems Ltd.
Lam Wai Ming 林偉明
William Yip Chun Man 葉俊文
Kent Wong Wing Kin 王永健
Kurt Chung Kin Lung 鐘建龍
Isa Au Tsui 區翠
Sylva Chung Siu Yin 鐘小燕
Ko Ka Ka 高嘉嘉
Zhang Xing 張星
Jada Zheng Jinglu 鄭靜鷺
Simon Wang Ji 王基
Mandy Lu Chuman 盧楚曼
委托方: 港丰发展有限公司 (HKPI)
建筑设计: 创智建筑师有限公司AGC Design Ltd
结构设计: 阿特金斯顾问有限公司 ATKINS
景观设计: 设计集人 Design Systems Ltd.
施工方: 城市装饰工程有限公司 City Decoration Works Co. Ltd.
金属施工: 永迪工程有限公司 Wing Dik Co. Ltd.
GRC施工: 新预制工程(香港)有限公司 APG (HK) Ltd.

MORE:  设计集人   Design Systems ,更多关于他们:  Design Systems on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment