ORANGE里昂总部,法国 / Hardel Le Bihan Architects + HGA-Hubert Godet Architects

向城市与自然开放

项目标签

位置:
类型:
标签:

感谢 Hardel Le Bihan Architects + HGA-Hubert Godet Architects 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Hardel Le Bihan Architects on gooood + HGA-Hubert Godet Architects on gooood
Appreciation towardsHardel Le Bihan Architects + HGA-Hubert Godet Architects for providing the following description:

两栋建筑转变了建筑师André Gutton于1970年代建设的Lacassagne电话交换局的用途,突出了其作为建筑遗产的品质。
·项目为使用者的福利而设计,其动线和办公空间旨在促进互动、交流和平静。
·项目包括两个扩建部分,有坡度的体块围合现有建筑,倾斜屋面结合了延伸办公空间的阶梯花园。
·项目是一个可以以不同方式工作的场所,其室外空间与自然、城市和地平线接触,滋生新的工作及合作方式。

The construction of two new buildings transforms the use of the Lacassagne telephone exchange, built by the architect André Gutton in the 1970s, highlighting its qualities as a piece of architectural heritage.
·A project designed for the well being of its users, with circulation and workspaces designed to encourage interaction, exchange and calm.
·Two extensions, whose sloping masses envelop the existing building, their inclined surfaces incorporating terraced gardens that extend the office spaces.
·A place to work differently, in the open air, in contact with nature, the city and the horizon, to nurture new ways of working and collaborating.

▼项目鸟瞰,aerial view © Schnepp Renou

Lacassagne电话交换局是里昂拉帕迪欧区的地标建筑。它归属于Orange集团技术遗产,由1930年就从事公共建筑和国家纪念碑设计的建筑师André Gutton于1972年建造,Orange集团计划在此容纳两千名法国中东部地区的员工。事务所Hardel Le Bihan Architects和HGA-Hubert Godet Architects将地标建筑置于Orange园区中心,使现有建筑和两个扩建部分有效地连接,开放视野,最大限度地提高城市可见性和光照。从城市角度来看,该项目符合AUC制定的拉帕迪欧区城市更新规划,同时尊重原有建筑。新建筑位于拉帕迪欧区的西南边缘,从铁轨和远处可见,是标志此次更新的强大地标。

The Lacassagne telephone exchange is an emblematic building in the Part-Dieu district of Lyon. Built in 1972 by André Gutton, architect of public buildings and national monuments since the 1930s, it is part of the Orange group’s technical heritage. The operation to unite the regional staff of central–eastern France plans for the accommodation of 2,000 people on this unifying site. The project by practices Hardel Le Bihan Architects and HGA-Hubert Godet Architects positions this remarkable building at the centre of the new Orange Campus, functioning efficiently to connect the three buildings (the existing exchange with its two new extensions) and opening up views from and towards each of these for maximum transparency with the city and to maximise light. From an urban point of view, the project complies with plans for the urban renewal of the Part-Dieu district established by the AUC, respecting the original building. Positioned on the south-western edge of the district and seen from the train tracks and the wider landscape, the development forms a powerful landmark as a mark of this renewal.

▼临街外观,street view © Schnepp Renou

▼园区内部,inside view © Schnepp Renou

 

总部向城市、光线和户外开放
Headquarters open to the city, to light and to the open air

Lacassagne电话交换局位于边缘地块,让出朝北和朝南的空地。扩建部分由两栋建筑组成,突出了城市路线并统一了基地。这三座实体建筑通过长廊相连,它是一条宽敞的内部街道,穿过电话交换局的一层,上层空间则通过人行天桥相连。Elodie Vuarchet解释道:“长廊不仅是交通空间,更是生活、交流和社交的场所。其七米高的天花使这里可以接待公众、举办活动。展厅、礼堂、会议室、自助餐厅和接待处均与一层花园相连。”Cyrille Le Bihan补充道:“工作方式越倾向数字化,人们就越需要高品质的互动空间。这就是为什么我们如此注重员工在工作区周围及以外的日常使用空间。”

The Lacassagne exchange naturally orchestrates the corner plot, freeing up two open spaces to the north and the south. The extension, composed of two buildings, is inserted, highlighting the urban alignments and unifying the site. The three entities are linked by the agora, a broad internal street run- ning across, through the ground floor of the exchange. Footbridges provide links between the upper floors. “More than just circulation, the agora is a place for life, for exchange and socialising. Its 7m ceiling height makes it possible to install events spaces for public receptions. A showroom, an auditorium, but also several meeting rooms, the cafeteria, the concierge, all of these spaces are visually connected with the garden on the ground floor.”explains Elodie Vuarchet (HGA). “The more work methods turn to digital and digital connectivity, the more people need quality physical interactions. This is why we have given so much importance to the spaces used every day by the workers around and beyond their workstations.” adds Cyrille Le Bihan (Hardel Le Bihan Architectes).

▼新旧建筑通过长廊相连 © Schnepp Renou
the new and existing constructions are connected by agora

新旧建筑的体量和立面网格体现了它们的联系与连贯性。弯折的几何形体和一节节的斜坡塑造了整体外观,坡屋顶结合大型植物露台,延伸了室内空间。在充满节奏和光影的动感之中,赤褐色铝板构成的均匀网格立面与电话交换局混凝土框架下的红砖表皮相映成趣。

The connection and coherence between the new and existing constructions is seen in their massing and facade grids: the folding geometry and truncated slopes shape views, framing the historic exchange, while the slopes incorporate large planted terraces extending the floor plates. In a kinetic play of rhythm and light, the homogenous grid of the facades, in copper-coloured power-coated aluminium, creates a resonance with the brick envelope of the exchange, visible behind its concrete exoskeleton.

▼坡屋顶引入大型植物露台 © Schnepp Renou
the slopes incorporate large planted terraces

▼赤褐色铝板网格立面与混凝土框架下的红砖表皮相映成趣 © Schnepp Renou
grid of the facades, in copper-coloured aluminium creates a resonance with the brick envelope of the exchange, visible behind its concrete exoskeleton

 

持久、可持续建筑中明亮舒适的办公空间
Bright and comfortable workspaces in a durable, sustainable building

Orange园区以结构选型和材料的耐久性为特点。设计团队力求忠实于拉帕迪欧区现有建筑的简单形体,同时延续过去的材料和技术,以动态的表达丰富了园区整体。整个基地和建筑内部都提供了健康、明亮且通风的环境。建筑物之间设有开口,工作空间位于邻近日光的地方,受益于0.9m×2.7m玻璃窗户带来的直射光和开阔视野。员工餐厅和陈列室配有大型玻璃组件,也能带来大量自然光。在空气质量和热舒适性方面,每个网格的开口确保了自然通风。遮阳装置和立面深度有助于控制太阳增益,而外保温混凝土结构使墙体具有热惰性。屋顶的露台花园使基地的绿化得以连续,园区西侧就是纳尔逊·曼德拉滨海大道。这里的雨水也得到收集和储存。虽然这些办公室在环境质量和能源性能方面达到了最佳国际标准,但更关键的是它们易于使用、增进健康、对外开放且利于交流。

The Orange Campus is characterised by the durability of its constructive choices and materials. We sought to remain faithful to the geometric simplicity of the buildings already present in the Part-Dieu district, while enriching it with a dynamic constructive expression using materials and techniques that are in the continuity of the recent past. Both on the site as a whole, as well as inside the buildings, the desire to provide a healthy, bright and airy environment is predominant. Openings are created between the buildings, while the distribution favours workspaces being close to daylight sources, benefiting from direct sunlight and open views out thanks to glazing panels that are 0.9m wide by 2.7m high. The staff restaurant and the showroom are given large glazed modules, which also enable maximum penetration of natural light. In terms of air quality and thermal comfort, natural ventilation is ensured by comfort openings in each grid. Shading devices and the depth in the facades contribute to the control of solar gain, while the externally insulated concrete structure allows for thermal inertia. On the roof, terrace gardens provide the vegetal continuity of the site, which is edged to the west by the Nelson Mandela Esplanade. Rainwater is captured and stored. While the offices meet best international standards in terms of environmental quality and energy performance, they are above all agreeable to use and stimulating, open to the outside and propitious to exchange.

▼办公大厅,office lobby © Schnepp Renou

Location: 107, Rue Maurice Flandin, La Part-Dieu, Lyon (69003)
Programme: offices (2,000 workstations), showroom, auditorium, staff restaurant, parking (400 places)
Client: Pitch Promotion (developer), Orange (end user)
Design team: HARDEL LE BIHAN ARCHITECTS and HGA-HUBERT GODET ARCHITECTS
Team: Hardel Le Bihan Architectes (Raoul Collados and Thomas Bosi, project leaders), HGA-Hubert Godet Architectes, Bassinet Turquin (associate landscape designer), MOX (approval of construction drawings), R.B.S (structure), Arcora (facades), Tem Partners (MEP), Iliade (QS/ environmental), Builders & Partners (design team coordination)
Surface areas: 26,000m² GIA
Calendar: Competition 2014, completion September 2020
Materials: concrete (structure), steel (structure of planted terraces), aluminium (facades)
Certifications: Effinergie +, French standards for new office buildings, ‘Excellent’ (environmental, 2012 frame of reference)
Ready 2 Services frame of reference for offices:
– Open system
– Independent network
– Level of service outside the building
– Ambiance control (T°, ventilation and lighting)
– Geolocalisation

More:  Hardel Le Bihan Architects + HGA-Hubert Godet Architects    更多关于他们:Hardel Le Bihan Architects on gooood + HGA-Hubert Godet Architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »