MP House by TIES

Two functional masses separated by a dry garden

Project Specs

Design:
Location:

感谢 TIES 予gooood分享以下内容。更多关于他们,请至:TIES on gooood
Appreciations towards TIES for providing the following description:

▼视频,video

该住宅的业主是一对设计师夫妇,他们希望将工作环境整合为日常生活的一部分。为此,建筑依据两种主要功能而建。一层和半地下室为家庭办公室,其上为居住区域。

This house is designed for a designer couple who want their working environment to be an integral part of their daily routine in this house. For that reason, the house is built upon 2 major functions. A home office is located on the first and semi‐basement floor, while residential area is placed on the level above it.

▼建筑外观,external view of the house ©Arti Pictures

▼入口空间,entrance space ©Arti Pictures

在居住空间中,建筑体量被分为两个大区域。其中之一是一个半私密空间,位于房屋的前部,包含客厅和餐厅。另一个更加私密的区域位于房屋后部,设有卧室,形成了更具隐居感的私人生活空间。两个建筑体块之间隔着一座干花园,为空间带来充足的采光和通风。通过这样的设计,两个区域的外墙被分隔开来,创造出了更加安静平和的环境。

At the residential space, the building mass is divided into 2 large areas. A semi‐private area, which includes living room and dining room, is located at the front site of the house. While the more private area of the house, which includes bedrooms, is located at the back site of the building to create a more seclusive area for personal living space. These two building masses are separated by a dry garden that serves an adequate ventilation and natural lighting. Therefore, a more tranquil and serene atmosphere is achieved because the walls of the two masses are separated.

▼干花园分隔两个体块
two masses separated by a dry garden ©Arti Pictures

▼镂空立面细部,形成丰富的光影
closer view to the breeze block facade, providing various light refractions ©Arti Pictures

由于业主的父母偶尔会来访,建筑不仅要满足居住和办公的功能需求,还要让行动不便的老人能够无障碍通行。因此,设计师用坡道代替楼梯连接各个楼层。错层技术优化了坡道的使用,最大化了房屋的可用面积。

Regardless of the need to provide this house with both residential and home office function, it requires to be accessible for senior citizens who have walking difficulties, in this case parents of the owner of the house. Thus the ramp is chosen as a connector between floors instead of stairs. The use of the ramp is optimized by split level technique to maximize the available areas in the house.

▼坡道,ramp ©Arti Pictures

房屋中最具挑战也最有趣的空间是客厅和餐厅,因为建筑内的社交活动大多会在这里发生。为了方便这些活动的进行,设计将客厅和餐厅连结成了一个大空间,并且抬高屋顶,使这一半私密区域更加宽敞,通风也更加良好。

The most challenging and interesting thing about this house is its living and dining area because the time spent for social interactions and activities will mostly occur in this area of the house. In order for these actions to be conducive, the living room and dining room are combined as one large space and the ceiling height is raised so that this semi‐private area is more spacious and well ventilated.

▼连在一起的客厅和餐厅,living and dining room combined into one large space ©Arti Pictures

▼客厅,高耸的天花和巨大的开窗
living room with high ceiling and large openings ©Arti Pictures

▼餐厅,利用层高设置玩耍空间
dining room, using the high ceiling to create playing space ©Arti Pictures

▼餐厅,氛围相对私密,dining room with a relatively private atmosphere ©Arti Pictures

▼卧室,bedroom ©Arti Pictures

建筑外立面采用镂空砌块,目的是让充足的阳光照入室内。这样的砌筑方式还带来了丰富多变的光影,在白天形成独特的房间装饰。为了增加一座干花园,镂空外墙被进一步抬高,使得人们可以走上车库上方的混凝土屋面。

The use of breeze block for this house’s exterior is intended for letting enough sunlight to enter and fill the room inside. The construction draft for the breeze block itself is also meant to provide a variety of light refraction in which giving the room its own aesthetic decoration during the day. With the intention of getting an additional dry garden, the breeze block is elevated enough to a level where people are able to get out onto the concrete roof that is located just above the carport.

▼可以上人的屋面,accessible roof ©Arti Pictures

屋顶设计采用三角屋面,与经典的住宅屋顶形状相同。此外,由于三角屋面的坡度可以调整,建筑借此能够拥有更高的层高,为半私密区域带来更加宽敞舒适的感觉。

The roof design uses a gable roof type, considering its identical shape to the classic design of a house roof. In addition, the gable roof makes it possible for the house to have a high ceiling since the level of the slope can be adjusted. It also enable the semi‐private area to feel more homey and capacious.

▼夕阳下的建筑,高耸的三角屋面
house in the dusk with high-raised gabble roop ©Arti Pictures

▼地下层平面图,basement plan ©TIES

▼一层平面图,first floor plan ©TIES

▼二层平面图,second floor plan ©TIES

▼夹层平面图,mezzanine plan ©TIES

▼屋顶平面图,roof plan ©TIES

▼剖面图,sections ©TIES

Architect : TIES
Architects in charge : Sansan & Tritya
Contractor : TIES
Category : Residential
Location : Tangerang, Indonesia
Land Area : 180m2
Building Area : 375m2
Project Year : 2020
Photographs : Arti Pictures

More: TIES。更多关于他们,请至:TIES on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment