Millennium City Center by Garten Studio

City waterfront strip green space with thoughtful design

Project Specs

Location:

非常感谢设计方 Garten Studio 将项目介绍和项目图片授权gooood发行。更多请至:Garten Studio on gooood 
Appreciation towards Garten Studio for providing the following description:

LOCATION:

The project is located at the foot of the southest bridge of Budapest, on the east side of the river Danube. The main building of the Millennium City Center is almost the last element of the new (mostly office and residential) waterfront building line connecting to the formerly inbuilt downtown. Our garden is a part of a longitudinal park parallel to the river. In the future the suburban railway is planned to be placed underground, so this area will have clear water connection without any disturbing traffic.

EXTERNAL EFFECTS:

Our design scene, the thin, arrow-headed shape green area splits up the new seven storey high glass and aluminum facade and the similar height cube of the National Theatre, covered with stone and glass. We continued an existing promenade, adding some new original design idea without disturbing the stage-like garden and sculpture park of the National Theatre. The developer visualized, a unique landscape connected to the building with several appearances of water, a partly private entrance and a gastro promenade towards the river. The authorities pushed the design towards forming separate „microspaces” instead of a one big, so called land-art element. CONCEPT:

The main concept of the whole new block was forming a fluent ground floor with public functions, involving the surrounding open space into it. Another intention on higher levels was to divide the longish shape, making structural and visual segmentation and let through the pedestrian cross traffic towards the river and the promenade. On the east and north side of the building there is mostly pedestrian and vehicular traffic space, while on the south side there is the neighboring building site. Public functions like recreation, café terraces, sauntering along, having a little piece on a bench or lying on the grass, could be placed on the west side of the building towards river Danube. We covered these functions with a frame structure, which can form various spaces while being constant and fluent visually. Another aspect was to design a landscape which has its own ground floor look and gives an interesting sight from above the relatively high office building.

DESIGN:

We mixed a contemporary design of triangle shape surface forming, with a little origami, which both gave us enough freedom to make the functional spaces and get the unusual, constructed look from above. The roof gardens have a same approach in design, strict grid like textures, following the raster directions of the house instead of sticking to its outline. The complete project is expected to earn LEED Gold rating, which had effects on design process too. Mostly the adopted technology –drainage, irrigation, lighting– and material usage –paving materials, plantation– had to be considered by LEED requirements.

DETAILS:

Every member of the design team has its own personal favorite detail. We abounded in designing water features – there are four on the site. Two of them are next to the building’s coffee terraces, two of them are parts of the folded terrain. Each of them has its own speciality: M1 – its water basin made from huge carved white granite elements, M2 has a pixel effect ‘designer’s’ handprint on the spot, made from splitted granite stripes, combined with flowing water and steam jets, M3 has a sloped, plus to minus basin surface with flowing and stagnant water, M4 formed with in level water surface and its vivid lights were combined with water jets. There are, lots of invisible technology underground connected to water features and drainage system. The lightness of the only, 8 cm thick retaining walls next to the folded grass slopes could be achieved with a mounted top stone. The wavy walkway is covered with same sized trapezoid wood boards, only their direction rotates depending on the size of the loop. When the plants will grow together the roof- gardens will give a nice texture. And at last but not least the indoor plants have effect on the appearance of the facade, during the night the whole building is black only the winter gardens are floodlit to transmit the green message of the project.

场地位于多瑙河东岸布达佩斯桥东南处的千禧之城,这里是一片新建的住宅和办公楼,景观师设计的花园就在这里,与河岸平行。未来的地铁线位于场地地下,所以交通对这里没有影响。芳草碧连水岸。

狭窄的带状场地周边是7层高的玻璃,石材,铝材构成的建筑。设计将场地最大视觉化,插入一系列动感的小花园和雕塑,在水岸边形成鲜明的风景,设置各个入口已经观景长廊。这样避免设计变成一个大的,所谓土地艺术的设计。设计保证了场地与周边整合以及地面流线的流畅,同时那些分裂的形状形成视觉冲击力。

东部北部以人行和自行车交通为主,南侧临近建筑部分设置了咖啡厅以及露台,还有能瞭望河西岸的草坪小方凳。在有限的空间内形成不同的层次,各自独立且具有良好的风景,同时高楼上的人们向下看也能看见美丽的形状。

采用三角形以及折纸似的要素,设计显得现代自由,并拥有多种功能空间定义性。屋顶花园设计也注重轮廓设计么人并不是种植物的纹理。

项目取得了LEED金牌认证。技术,排水,灌溉,照明,铺装材料,以及种植物都完美的满足了LEED的要求。

设计团队中每个成员都有自己喜欢的小细节:水景丰富的细节,正在建设中的咖啡露台,折叠的地形………其中一个水池用白色花岗岩石材做成倾斜面,上面做出设计师的手印三维造型,结合水流以及喷雾器形成妙趣横生的场景。还有一处水景也是倾斜的面儿,喷涌的水流与灯光完美结合。折叠草坡8厘米的石材挡土墙;波浪形走道上的大小一致灵活排布的梯形木材;室内花园成列的植物;屋顶天台美丽的植物纹理…….等等地方,处处用心。

RIVERSIDE ORIGAMI – MILLENNIUM CITY CENTER – BLOCK 8
LANDSCAPE DESIGN TEAM:
Garten Studio Ltd. (www.gartenstudio.hu)
György Szloszjár
István Steffler
Zoltán Stéhli
Edina CsákóARCHITECT:
Finta Studio Ltd.

project name: MILLENNIUM CITY CENTER MAIN BUILDING (K&H HEADQUATERS)
location: Budapest, Lechner Ödön Fasor 10-12.
photos: Garten Studio Ltd., István Steffler
area: 0,7 ha groundfloor, 0,37 ha roofgarden, indoor gardens
indoor gardens: atriums, façade winter gardens, plantation of office spaces
period of design: 2009-2011
implementation period: 2010-2011
comissioned by: DUNA KONGRESSZUS REAL ESTATE DEVELOPMENT Ltd.

MORE: Garten Studio,更多请至:Garten Studio on gooood 

Post a Comment