Michelet公寓改造,巴黎 / l’atelier Nomadic Architecture Studio

50平方米打造5口之家

项目标签

位置:
类型:

非常感谢 l’atelier Nomadic Architecture Studio 予gooood分享以下内容。
Appreciation towards l’atelier Nomadic Architecture Studio for providing the following description:

该项目始于设计师对公寓的一次探访:业主希望全面地改造这座位于巴黎南部的旧公寓,使既有的50平方米的一居室能够容纳5口之家的日常生活。

This project began with a rather surprising apartment tour with a new client. This client had recently bought an old apartment in the south of Paris, and he was looking for an architect to work on a quite ambitious project: converting this 50 sqm 1-bedroom apartment into a home for a family of five.

▼室内概览,general view ©Tim Van de Velde

在对公寓现状的调查过程中,设计师得出了以下几个要素:首先,公寓拥有一个近乎于正方形的平面,这对于容纳所有必须的空间而言是一个优势。其次,公寓面积虽小却并不狭窄,因而能够享受到最充足的自然光线。最后,三米高的天花板带来了垂直方向上的布局潜力。与公寓等宽的承重墙是项目中唯一的限制因素,但墙上已经设有3个开口,能够保证两侧交通动线的流畅性。

For this apartment, the diagnostic phase highlighted several elements. First, the overall floor plan of the apartment is almost square, which is an advantage in order to fit all the required spaces. Then, despite its small size, the apartment runs from the front to the back of the building and is only seven meters long. Therefore, every space will benefit from maximum natural light. Finally, the three-meter high ceiling offers lots of opportunities for verticalization. The only constraint in the project is the load-bearing wall running across the width of the apartment. But this wall already has three openings, and they allow enough flow between each side.

▼起居空间,living area ©Tim Van de Velde

基于以上元素,设计团队决定营造一个从前至后贯穿整个建筑的生活空间,以最大程度地利用早晚的光线。错落有致的布局形成了两个开放的子空间:一侧是厨房和餐厅,另一侧则是起居室。入口作为起居室的一部分被设置在两个子空间的交界处。

Based on these elements, l’atelier decided to create a living area running from front to back of the building to take advantage of the morning and evening light. This space is staggered to create open subspaces, a kitchen and dining room on one side, and a living room on the other. The entrance is integrated as part of this living area, at the junction of the two subspaces.

▼起居室和餐厨空间位于公寓的两侧,the living room and the kitchen & dining room are arranged on either side of the apartment ©Tim Van de Velde

▼来自波兰的浅色松木有着大面积且匀称的纹理, light-colored pine wood from Poland with a generous yet fairly uniform pattern ©Tim Van de Velde

浴室和三个孩子们的卧室被赋予了紧凑且垂直的特征。两个男孩的卧室内设有两个1米高的嵌入式床铺,分别位于浴室上方和大女儿的卧室下方,且其中一个床铺可以从起居室的Donald Juddesque楼梯进入。

Then, l’atelier chose to design a compact and vertical area for the bathroom and the children’s bedrooms. In the boys’ bedroom, there are two one-meter high sleeping alcoves, one is located above the bathroom, and the other one is under the elder daughter’s bedroom. This latter sleeping area is reachable via a Donald Juddesque staircase in the living room.

▼卧室入口,entrance to the bedroom ©Tim Van de Velde

▼卧室窗景,bedroom view ©Tim Van de Velde

项目分三个阶段进行,并基于现有平面加入了一些方便移动的隔墙。目前的公寓可容纳5人,并将在未来三年内保持现状。当两个最大的孩子离家以后,父母卧室的墙壁将被拆除,从而带来一个面积更大的客厅;而在大约十年之后,当最小的儿子也离开家,余下的两间卧室也可以打通,这时候父母的卧室就会变得更加宽敞。

l’atelier staged the project in three different phases, and we included a few easily movable partitions in the floor plan. As of today, the apartment can accommodate five people, and this layout will remain as is for the next three years. When the two eldest children leave, the parents’ bedroom wall will be removed to create a bigger living room. Finally, in about ten years, when the youngest boy leaves, the two remaining bedrooms will connect to make a larger bedroom for the parents.

▼可移动隔墙,movable partition ©Tim Van de Velde

▼室内细节和浴室,interior details & bathroom ©Tim Van de Velde

Location: Vanves, Paris, France
Area: 50 sqm
Project manager:Yvanna Herbé
Team: Lucas Jalife
Contractor: Renov-sky
Project end date: August 2020
Photo credits: Tim Van de Velde

More:l’atelier Nomadic Architecture Studio

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »