Mar Mediterraneo 34 by Inca Hernandez

Reconstructing residential space of historical buildings.

Project Specs

Location:

感谢 Inca Hernandez 对gooood的分享。更多关于他们:Inca Hernandez on gooood
Appreciation towards Inca Hernandez for providing the following description:

墨西哥是一座历史名城,神秘的社区中藏有大量文化及建筑遗产。Tacuba就是众多社区之一,位于市区的西北部,在经历了持续至今的社会变迁和城市改革后,不同年代的遗址随处可见。

Mexico City is a historical setting with an enormous cultural and architectural heritage protected in its magical neighborhoods. Tacuba is one of them, located northwest to the downtown, this neighborhood has undergone social and urban transformations that have lasted to this day and where vestiges forged at different times can be found.

▼项目临街立面,frontage facade of the project © João Morgado

19世纪末20世纪初,Tacuba成为当地最富有的地区之一,拥有大量别墅。然而随着时间流逝和政策变革,许多房屋废弃或坍塌。幸运的是,MM34被保留了下来。MM34建于1910年,属于Porfiriato时代的法国折衷主义风格,目前,其历史价值被国家美术学院和国家人类学与历史研究所承认。原有住宅一部分损毁严重,一部分已经坍塌,建筑师将其分成两个体块进行设计,一个整合了临街立面,另一个面向主庭院,赋予住宅以新生命。

At the end of the 19th century and the beginning of the 20th century, Tacuba became one of the wealthiest areas of the city with large country houses, which over time and different political changes were abandoned and many were collapsed. However, among these vestiges the house of “Mar Mediterraneo 34” remained.Built in 1910 through an eclectic French style belonging to the Porfiriato era, it currently holds historical value by the National Institute of Fine Arts and the National Institute of Anthropology and History. The project started with the idea of ​​giving a new life to a house designed in two volumes, where the first incorporates the main facade while the second has a view to the main patio, although both were in advanced deterioration and the second volume was in ruins.

▼原项目俯视,损毁严重,top view of original project,in advanced deterioration © João Morgado

基于这些特征,建筑师将新的实体与旧有元素结合,重塑历史建筑下的住宅空间。同时,临街立面的大量手工艺构件被复原,包括石材雕刻的阳台和门楣、铁栏杆、大窗户和屋顶玻璃瓦。建筑师用现代手法诠释历史建筑,升起的体块和围墙共同构筑衔接天空的庭院,体块的一层通高,竖向长窗间隔排列,形成富有序列感的光影,创造了宁静的冥想空间。

Based on these characteristics, the restoration and intervention of the original elements of the era are implemented, where the spaces are regenerated with a new materiality, and the multiple artistic and artisanal elements are recovered from the main facade such as the carved quarry from the balconies and lintels, the iron railings, the large windows and the glass roof tiles, intending to rehabilitate the new urban image. The interior is reconstructed as a reinterpretation of the past through a contemporary perspective, where a volume is raised up framing the sky in the existing main patio and portrays the arrangement of the old portals as a sequence of light and shadow, this is how these openings rise intermittently from the ground floor in double height and become a solid element of introspective architecture.

▼临街立面,用新的材质替换旧有构件,frontage facades,replace old elements with new materials © João Morgado

▼细节,玻璃瓦,details,glass tiles © João Morgado

▼升起的体块和围墙共同构筑衔接天空的庭院,a volume is raised up framing the sky in the existing main patio © João Morgado

▼竖向长窗间隔排列,形成富有序列感的光影,main patio,the arrangement of the windows as a sequence of light and shadow © João Morgado

▼光影细节,shadow details © João Morgado

▼宁静的冥想空间,quiet meditation space © João Morgado

该项目直接连接两个时代的建筑,融合旧与新。一层外墙环绕火山石踢脚,同时起到支撑新铺面砖的作用。翻新后的房屋有三层,包含7套公寓,空间灵活多变,涵盖loft空间、工作室、普通公寓和顶层阁楼套房,与主庭院中的历史元素相互融合,另外两个小庭院中的一个种有树木,阳光透过格栅,整个庭院空间显现出墨西哥风情。

The project intends to fusion what prevails and what is reborn through a linear connection between two eras, this connection is also reflected at the entrance by a volcanic stone baseboard which surrounds the entire ground floor and functions as the foundation to lift what has resurfaced. The restored house has 3 levels and 7 apartments that adapt to different flexible spaces (Loft, studio, familiar apartment and penthouse), which interact by views to the historical elements in the main patio and two additional courtyards of lesser proportion with a tree surrounded by a set of lattices that allow the entrance of natural light keeping an autochthonous essence.

▼小庭院,small patio © João Morgado

▼阳光透过格栅,整个庭院空间显现出墨西哥风情,natural light through lattices,keeping an autochthonous essence © João Morgado

▼庭院斑驳的光影撒入卧室,shadow through the courtyard spill into the bedroom © João Morgado

该住宅以可持续的方式赋予这片神秘区域新的生命。改造目的是希望利用遗产改造促进Tacuba其他区域的变革,从而拯救历史遗址,提升其价值。

The goal of the intervention is to generate a legacy that encourages the transformation of Tacuba to enhance and rescue its heritage value, by taking advantage of spaces in a sustainable way to give life to the magical neighborhood.

▼一层中部loft,loft in the middle of the first floor © João Morgado

▼一层尽端loft,loft at the end of the first floor © João Morgado

▼客厅,普通公寓,living room,familiar apartment © João Morgado

▼餐厅,顶层阁楼套房,dining room,penthouse © João Morgado

▼阳台,顶层阁楼套房,balcony,penthouse © João Morgado

▼一层平面,ground floor plan © Inca Hernandez

▼夹层平面,mezzanine plan © Inca Hernandez

▼二层平面,first floor plan © Inca Hernandez

▼三层平面,second floor plan © Inca Hernandez

▼立面,elevation © Inca Hernandez

▼横剖面,cross section © Inca Hernandez

Location: Tacuba, Mexico City
Use: Housing
Architect: Inca Hernandez
Development: Top Project Multiplex / Efraín Hernández
Photography: João Morgado – Architecture Photography
Area: 620 m2
Interior design: Ana Ximena García, Inca Hernández, Raíz Mx, Adrián González (Mercado de Chacharitas)
Collaborators: Gabriela Llovera Arciniegas, Luis Enrique Vargas
Structural engineering: Javier Soria
Year: 2020

More:  Inca Hernandez     更多关于他们:Inca Hernandez on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment