Los Chocolates Community Cultural Center by Taller|Mauricio Rocha + Gabriela Carrillo|

Some “Chocolates” in La Carolina

Project Specs

Location:

非常感谢 Taller de Arquitectura 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Taller de Arquitectura on gooood
Appreciation towards Taller de Arquitectura for providing the following description:

项目坐落于墨西哥莫雷洛斯州Cuernavaca市中心历史悠久的La Carolina社区,设计旨在通过建筑回应当地市民的需求,为社区提供更多机遇。Cuernavaca市地形起伏,城市密度极高且娱乐场所极少,La Carolina便是该市传统社区的代表。据墨西哥国家文化部调查发现,La Carolina社区及其周边地区有超过25个成员至少25人的管弦乐队,以及为数不少的足球队,并且许多儿童和年轻人对丝网印刷和摄影感兴趣。因此,为当地社区提供一个公共活动空间迫在眉睫,在这里,文化、娱乐和体育活动将成为人们日常生活的能量来源,从而避免历史城区遗留下来的混乱的社会问题。

The building concept responds to the needs and opportunities offered by the old neighborhood La Carolina in Cuernavaca’s downtown heart. A traditional neighborhood embedded in Cuernavaca sinuous topography with a high urban density and just a few places for recreation. The important research done by the Ministry of Culture of the state found that in that neighborhood and its surroundings there were over 25 orchestras with more than 25 members each, various soccer teams, many children and young people interested in silk-screen printing and photography as well the need for a common space where culture, recreation and sport would be a source of energy for their daily life, thus correcting social disruption among the neighborhoods as part of the historic site.

▼项目概览,night view © Jaime Navarro

Los Chocolates社区文化中心内空间充足,可以作为论坛大厅使用,也可以举办各种各样的活动,例如非正式的足球比赛、戏剧表演或音乐会排练等。Cuernavaca市温和的气候为打破建筑室内外的界限提供了先决条件。灵活的交通流线与丰富的户外露台空间在最大程度上保证了中心不同区域空间的通达性。“凉棚(pergola)”式建筑形式保证了良好的楼层高度,高大的体量在地面上投下阴影,起到了遮阳的效果。同时,这种设置也允许了建筑完全像北侧打开,与设有大面积玻璃窗的北立面相比,南立面则完全封闭,从而避免了阳光的直射,营造出柔和的室内光环境。

That’s how we imagine a great void, as a forum to host any diversity of activities, from an informal soccer match to theatrical performances or concert rehearsals. Thinking in Cuernavaca’s marvelous climate and imaging a building that would allow the user to break the boundaries between interior and exterior. Flexible transits to have outdoor terraces and multiple circulations that allow diverse access to different working areas and those terraces. We thought in a “pergola” building that would allow good height and cast shadow over the ground floor and for the workshops to multiply its size by opening big windows to the north and shouting down completely its south facades achieving a right illumination and avoiding sun exposure.

▼封闭的南侧沿街立面,shouting down completely the south facades on the street side © Jaime Navarro

▼“凉棚(pergola)”式建筑形式在屋面投下阴影, “pergola” building that cast shadow on the floor © Jaime Navarro

行政区域和图书馆的外墙成锯齿状,由一系列线段墙体与狭长的玻璃带窗组成,这种设计在结构上弥补了室外高差,同时也在视觉上将室内空间与项目中第二重要的户外空间联系起来,这个户外空间被建筑师成为“绿洲”。“绿洲”的设计理念与中央天井的“硬质空间”理念相反,采取了大型花园的形式。白天,茂盛的树木为人们遮蔽阴凉;夜晚,花园四周的墙壁则变身为电影的幕布;这里堪称是一个供孩子们娱乐嬉戏的天堂。“绿洲”与底层的巨大门廊以及上层可以看到市中心花园的大型工作室一起,为人们提供了极佳的景观视野。

We design a wall that compensates level differences outdoors and housed administrative areas and the library that also visually connects to the second void in the project: the oasis. This second phase was conceived as and opposite for the “hard void” in the first patio, a large garden where the trees cast shadows and where the surrounding walls will be use as movie screens during the night or to have recreational and ludic activities for the children. The program is completed with a large portico in the ground floor and a larger workshop in the first floor with the opportunity to look out to the garden in Cuernavaca’s urban heart.

▼行政区域和图书馆的外墙成锯齿状,the wall housed administrative areas and the library © Jaime Navarro

▼“绿洲”是孩子们娱乐嬉戏的天堂,the oasis provides recreational and ludic activities for the children © Rafael Gamo

▼位于建筑中央的天井庭院,the patio courtyard located in the center of the building © Jaime Navarro

▼天井庭院为人们提供了充足的室外活动空间,The patio courtyard provides ample space for outdoor activities © Rafael Gamo

建筑采用了混凝土以及巧克力棕色火山岩作为外观材料,使人联想到场地曾作为旧巴士(因其脏乱的外表,在当地也被称为“巧克力巴士”)停车场的历史。这些建筑材料不仅维护成本低,同时具有良好的声学与隔热性能,在营造出舒适的室内环境的同时避免了机械空调系统的使用。

The building was conceived in apparent concrete and chocolate-brown “tepetate” because of the plot’s old nickname given since the plot used to lodge “chocolate” buses and because those are low maintenance materials and provides acoustic and thermic properties for the indoor spaces without the need for air conditioner system.

▼底层图书馆与行政区室内,the interior view of the administrative areas and the library © Jaime Navarro

▼位于二层的大型工作室,the larger workshop in the first floor © Jaime Navarro

▼室内空间细部,details of the interior © Rafael Gamo / Jaime Navarro

在这个社交媒体疏远了家庭和邻居之间的人际关系的时代,一个与周围环境紧密相连的公共空间显得尤为珍贵。Los Chocolates社区文化中心以及其中的开放空间满足了社区活动、研讨会以及各项参与性活动的需求,提升了社区居民的参与感与幸福感。多用途多功能的空间以灵活的姿态包容了所有可能的活动内容。设计表达出对历史与共同记忆的尊重,并结合当地气候与城市景观,为人们树立了一个社区文化活动中的典范,如同巧克力一般,为La Carolina社区带来了甜蜜与梦想。

Designing a space that closes to its surroundings but has an opening in its corner to a void for the neighborhood to be fulfill with activities, workshops and participative-events is fundamental to us in an age where social media had distanced human relationships between families and neighbors. The conception of a space with multiple uses, flexible and especially versatile for any thing to happen; respecting the memory but above all recognizing the local needs, as well its climate and urban scape were the key sources to imagine some “Chocolates” in La Carolina.

▼夜景,night view © Jaime Navarro

▼总平面图,master plan © Taller |Mauricio Rocha + Gabriela Carrillo|

▼底层平面图,ground floor plan © Taller |Mauricio Rocha + Gabriela Carrillo|

▼上层平面图,upper floor plan © Taller |Mauricio Rocha + Gabriela Carrillo|

▼立面图,elevations © Taller |Mauricio Rocha + Gabriela Carrillo|

▼剖面图,sections © Taller |Mauricio Rocha + Gabriela Carrillo|

▼细部构造大样,detail drawing © Taller |Mauricio Rocha + Gabriela Carrillo|

Project: Community Development Center “Los Chocolates”
Location: Amado Nervo No. 201, corner with Rubén Darío in La Carolina, Cuernavaca, Morelos, Mexico.
Project Year: 2014-2018
Architectural studio: Taller|Mauricio Rocha + Gabriela Carrillo|
Architects: Mauricio Rocha, Gabriela Carrillo.
Project team: Juan Carlos Montiel, Giordana Rojas, Alma Caballero, Andrés Burguete, Karim Gómez, Arturo Ojeda, Lilia Salgado
Construction: Carser
Structural Engineering: Ingeniería Estructural Sismoresistente S.A. de C.V.
Structural Engineering Advice: Secretaría de Obras Públicas del Estado de Morelos – Ing. Victor Escobar
Plumbing Installations: Taller 2M Arq
Lighting: Eléctrica Polux, S.A. de C.V.
Architectural Carpentry: Taller |Mauricio Rocha + Gabriela Carrillo|
Photography: Jaime Navarro, Rafael Gamo
Model: Francisco Ortiz.
Project Area: 1,763 m2 built y 1,023 m2 exterior.
Client: Ministry of Culture of the State of Morelos, Mexico.

More:Taller de Arquitectura,更多关于:Taller de Arquitectura on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment