Layering Matrix By LYCS Architecture

An Architectural Promenade in warehouse-converted office space

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢来自 零壹城市建筑事务所 予gooood的分享。更多关于他们:LYCS Architecture on gooood
Appreciation towards LYCS Architecture for providing the following description:

位于杭州滨江的dave&bella办公总部,是该服饰品牌完成转型升级后,为满足新增功能需求而创造出的具开放性的、多种功能混合的办公空间。项目设计需要针对其办公功能需求,利用废弃空间创造出突破原有局限的新型空间,打造出一个可以集聚综合性办公与配套辅助空间的多功能办公总部。这也是现阶段国内城市更新、空间再生的一个典型案例——旧厂房自用办公空间的改造设计。该项目原有建筑是一个50米见方、曾用于绣花产品生产的厂房,建于2003年。传统的厂房空间、进深过大的平面形状、规则的柱网排布,导致室内采光不足,限制了空间的灵活利用。设计师通过挖掘原有建筑的使用潜力,打破原空间格局,重新规划分区,加入独特的新鲜元素,进而塑造出明亮、舒适、灵活多变的办公空间。

The new headquarters of dave&bella, located in Hangzhou’s Binjiang District, is a multi-purpose office building converted from a warehouse to accommodate the expanding business thanks to the company’s reformative business strategy. The main challenge is to curate an open spatial sequence suitable for mixed programs including general office space and a wide range of auxiliary functions. This project makes a good case in the context of contemporary Chinese urbanization in which the adaptive reuse of outdated warehouses is widely practiced as an urban renewal method. The existing building is a 50m by 50m embroidery-manufacturing warehouse, completed in 2003. Characterized by the long spatial depth and rigid column grid, the conventional factory layout makes the interior under-lit and poorly ventilated, which hurts the versatility of the interior. The design proposes a total reconfiguration of the existing spatial order, maximizing the potential utility of the rigorous legacy structural grid. With the introduction of connecting tissues, LYCS aims to vitalize the linearity of the layout, achieving a versatile work space with plenty of light and air.

▼建筑南侧远眺,south view  ©吴清山

▼中庭,atrium  ©吴清山   

建筑的外立面采用了旋转突出原有墙体的大型落地窗,不仅为建筑外围空间提供了充足的采光,也试图打破原建筑过于厚重的体量感,给予其更活泼的建筑形象。

Full-height windows provide sufficient natural lighting along the perimeter. The angled and protruding window bays lighten the monolithic building mass, adding a little spice to the facade.

▼东南侧转角,southeast corner  ©胡娴娟

▼东南侧建筑立面,southeast view ©胡娴娟

▼南立面入口,south entrance  ©吴清山

为解决采光不足的问题,设计师首先在室内空间中心区域置入了三个单柱跨的采光中庭,力图给原本硕大且密闭的空间带去相对充足的自然采光和新鲜空气,所有的核心开敞办公区域均沿中庭两侧的玻璃幕墙布置,间接进入的光线正好满足了办公所需要的光线照度。三个中庭的出现,尤其是其两侧六个通高玻璃界面的置入,对整个建筑的改造产生了一些更重要的影响:形成了层层递进的空间秩序感。当人们按照设计的流线垂直于界面走动时,单层办公空间与通高庭院的循环出现,创造了一个近人尺度的层叠空间序列。

To address the issue of lacking natural lighting, three atriums are introduced to the center of building mass. The atriums are fit into long-span structural bays, making them column-free light courts. LYCS also used full-height glass curtains around the atriums in order to bring more light to the desks, which is instrumental in bringing the lux level to a comfortable standard. The introduction of three atriums and interior glass curtains not only light up the building from inside but also establish a progressing spatial order to space. When following the designed circulatory path across the building, one constantly experiences alternating height differences that is signified by layers of glass curtains., which is very much relatable to human scale.

▼采光充足的中庭,the courtyard with natural light  ©吴清山

▼首层通廊,path  ©吴清山

这个空间序列的进一步实现,是靠一个贯穿了整个厂房每一层空间的坡道、连廊与楼梯的体系来完成的,就像一个神经中枢穿越时空:它时而进入通高的中庭,时而进入狭小半私密的开敞空间,同时又连接着楼层之间的流线转换。这个建筑漫步式的体系不仅是交通的内核,更创造了一个丰富而富有身体节奏感的漫步秩序。与楼梯融为一体的连廊则弱化了固化的空间感,形成活跃的交通聚集空间,诱导人们通过这些路径在不同的空间内交流与互动,激发使用者的创造力和对空间探索的欲望。

Such spatial order is further accentuated by a comprehensive circulatory system of ramps, catwalks, and stairs that connect different programs across all levels. This system cuts through a matrix of spaces/programs of diverse spatial qualities, serving not only as the traffic network but also as the apparatus of an architectural promenade, moderating the hierarchy of the established spatial matrix, bringing a perpendicular dimension. It also activates the interior, generally encouraging creativity and exploration.

▼空间富有层次感,the space is in layers  ©吴清山

▼穿越庭院一角,stair detail  ©吴清山

▼漫步式空间分析,diagram

▼一层平面图,the first floor plan

▼二层平面图,the second floor plan

▼剖面图,section

项目名称:dave&bella办公总部
项目地点:中国 杭州
项目面积:7,500平方米
室内设计:零壹城市建筑事务所(LYCS Architecture)
设计团队:阮昊,陈文彬,吴淼,沈斌,徐婧,罗晶中,于扬,傅立,展雁杰,俞洲
项目时间:2015-2017设计+施工,2017完工
摄 影 师:吴清山,胡娴娟
图片版权:零壹城市建筑事务所
中英文提供:零壹城市建筑事务所

Project Name: dave&bella’s Headquarters
Location: Hangzhou, China
Interior design:LYCS Architecture
Project Team: RUAN Hao,CHEN Wenbin,SHEN Bin,WU Miao,XU Jing,LUO Jingzhong,YU Yang,ZHAN Yanjie,YU Zhou
Dates: 2015-2017 (Design+Construction) 2017(Completed)
Total Area: 7,500 sqm
Photographer: WU Qingshan, HU Xianjuan
Images: Courtesy of LYCS Architecture

Chinese & English text: LYCS Architecture

More: LYCS Architecture更多关于他们LYCS Architecture on gooood

Post a Comment