La Poste du Louvre by Dominique Perrault Architect

From the industrial block to an urban block

Project Specs

Location:

非常感谢 Dominique Perrault Architect 予gooood分享以下内容 。更多关于他们:Dominique Perrault Architect on gooood
Appreciation towards Dominique Perrault Architect for providing the following description:

卢浮宫邮政局最初由建筑师Julien Guadet自1878年起为国家邮政局建造,并于1888年落成。作为法兰西第三共和国的标志性工程,这座建筑完美地融入了豪斯曼大改建之后的巴黎第一区的城市肌理。

▼项目概览,Preview © Michel Denancé/Dominique Perrault Architect/Adagp

Since its inauguration in 1888, La Poste du Louvre has been in perpetual evolution. Built from 1878 to 1888 by the architect Julien Guadet for the needs of the National Post Office, this building, emblematic of the Parisian construction sites of the Third Republic, fits perfectly into the typology of the Haussmannian arteries of the 1st district of Paris.

▼场地平面图和草图,Site plan & Sketch © Dominique Perrault Architect/Adagp

卢浮宫邮政局改造是巴黎市中心重建计划中的一部分,后者包含Les Halles休闲购物综合体、Samaritaine百货大楼和Bourse de Commerce证券交易所等重要项目的改造。

The transformation of the Poste du Louvre is part of a series of major projects in the heart of Paris, including the transformation of Les Halles leisure and shopping complex, the Samaritaine department store, and the Bourse de Commerce.

▼从大楼内部望向庭院,view towards the courtyard from the building © Michel Denancé/Dominique Perrault Architect/Adagp

新邮政局如今成为了一个与周边功能相互连接的混合用途建筑,其中包括一家拥有82间客房、餐厅以及全景屋顶酒吧的五星级酒店。建筑坐落于Étienne-Marcel大街,面向公众开放。除了酒店外,改造后的邮政大楼还将提供零售、社会住房和办公空间,并在保护既有邮局功能的基础上增加警察局、儿童看护中心和地下物流中心等多种城市服务设施,这也意味着改造后的卢浮宫邮政局将在全天24小时持续运作。此外,沿袭豪斯曼建筑的设计传统,多样的功能空间将基于水平楼层进行布局。

The new Poste du Louvre now  offers  a  mixed- use program connected to the functions of its neighborhood. It welcomes a 5-star hotel with 82 rooms, a restaurant and a panoramic rooftop bar. Open to the public and directly accessible from Rue Étienne-Marcel, it offers a spectacular view of the capital’s roofs. La Poste du Louvre will also offer shops, social housing, and offices, as well as numerous services, including the preservation of the historic post office, the creation of a police station, a childcare center, and an urban logistics hub in the basement. La Poste du Louvre is thus intended to operate at all hours of the day and night. The organization of the various programs is based on horizontal layers, in the tradition of Haussmann buildings.

▼公共大厅,public hall © Michel Denancé/Dominique Perrault Architect/Adagp

 

结构 | Structure

建筑的主要结构(金属柱梁)大部分得到了修复和再利用,此外还引入了一个完全独立于既有建筑的自稳定结构,以支持新的荷载,并确保能够满足相关楼层(尤其是酒店)的消防需求。

The primary structure of the existing building, with its metal posts and beams, is mostly restored and reused. A new self-stable structure, totally independent of the structure designed by Julien Guadet, is also introduced into the existing volume in order to support the new loads and to ensure the requirements of fire control on the levels concerned (particularly for the hotel).

▼建筑中置入了新的自稳定结构
A new self-stable structure is also introduced into the existing volume © Michel Denancé/Dominique Perrault Architect/Adagp

▼改造后的内部空间,interior view after transformation © Michel Denancé/Dominique Perrault Architect/Adagp

▼室内细节,interior detailed view © Michel Denancé/Dominique Perrault Architect/Adagp

双层的中央庭院完全被玻璃幕墙环绕,在保证建筑整体性的同时也令每个楼层的布局得到清晰的呈现。新增加的天窗亦使用了大面积的玻璃,为包括大型办公区在内的大楼空间引入了尽可能多的自然光,同时创造出光线与反射之间的迷人互动。

The curtain walls, which envelop the entire periphery of the central courtyard, from the first floor to the second floor, allow for both overall homogeneity and a reading of the horizontal programmatic stratification of the project. These large glazed surfaces added to the new skylights also make it possible to bring a maximum of natural light into the building for the various programs, including the large office areas, while creating the interplay of light and reflections.

▼中央庭院,the central courtyard © Michel Denancé/Dominique Perrault Architect/Adagp

庭院的立面根据大楼的水平层级进行组织,一层和二层均采用铝制框架和双层玻璃。面向庭院的双层高办公空间通过棚式的屋顶获得自上而下的采光,超清玻璃提供了最大的透明度,并借助外部的纺织百叶窗确保室内的舒适性。这些大面积的玻璃表面均经过谨慎的设计,能够达到隔音、隔热和防火的要求。

The courtyard facades are organized in horizontal layers:  On the first and second  floors, the courtyard facades are composed of a curtain wall with aluminum joinery and double glazing. The double-height office sections facing the courtyard also benefit from zenithal lighting through glass “shed”  type  roofs.  The  “extra-clear”  glazing provides the greatest possible transparency. External textile blinds are also installed on these windows to ensure better comfort. These large glazed surfaces have been carefully designed to meet the required objectives in terms of acoustic and thermal quality and fire resistance.

▼庭院立面的一层和二层均采用铝制框架和双层玻璃 © Michel Denancé/Dominique Perrault Architect/Adagp
the courtyard facades are composed of a curtain wall with aluminum joinery and double glazing

▼从双层高空间望向庭院,view towards the courtyard from the double-height space © Michel Denancé/Dominique Perrault Architect/Adagp

 

设计 | Design

在与Dominique Perrault事务所的合作下,设计师Gaëlle Lauriot-Prévost为该项目开发了一个综合性系统,将照明和其他设备进行整合,确保各类技术元素(包括声学和通风等)能够和谐地共同运作。系统中包括了不同型号的灯杆,分布在邮局内部、户外空间以及中央庭院周围。此外还设计了大型的枝形吊灯,设置在通往办公楼层的大厅内。工业管状灯具的组合与办公层天花板的设计和布局同步完成。

In collaboration with Dominique Perrault, the designer Gaëlle Lauriot-Prévost developed a comprehensive design integrating lighting and various other elements ensuring the harmonious implementation of technical elements (acoustics, ventilation). Thus, different models of lighting masts were conceived, standing inside the post office in particular, or outside, along the central courtyard. Large chandeliers were also designed to be placed in the halls leading to the office floors. This work on lighting also accompanied the design and layout of the ceilings of the office levels, through the integration of industrial tubular lighting fixtures.

▼首层大厅,lobby © Michel Denancé/Dominique Perrault Architect/Adagp

▼室内空间,interior view © Michel Denancé/Dominique Perrault Architect/Adagp

▼工业管状灯具,industrial tubular lighting fixtures © Michel Denancé/Dominique Perrault Architect/Adagp

▼天台,roof terrace © Michel Denancé/Dominique Perrault Architect/Adagp

▼首层平面图,Plan RDC © Dominique Perrault Architect/Adagp

▼北立面图,north facade © Dominique Perrault Architect/Adagp

▼东立面图,East facade © Dominique Perrault Architect/Adagp

▼南立面图,South facade © Dominique Perrault Architect/Adagp

Localisation: 75001 Paris
46 bis to 52 rue du Louvre
43 to 43 ter rue Étienne-Marcel
57 to 65 rue Jean-Jacques Rousseau
Beginning of studies July 2012
Construction permit 2013
Start of construction Summer 2016
Client: Poste Immo
Architect: Dominique Perrault Architect (team’s representative)
General contractor: Bouygues Bâtiment Ile-de-France
Site area: 8244 m2
Built area: 32000m2
Central Patio: 1400 m2
MOEX: Calq architectures -Edeis
AMO: SETEC et JLL
AMO Patrimoine: GRaHaL
Engeneering Offices
Edeis, Paris (Fluids, structure),
Jean-François Lagneau, Paris (ACMH architect of heritage buildings),
Après La Pluie, Paris (landscape architect),
RPO, Paris (economist),
Jean-Paul Lamoureux, Paris (acoustics et lighting)
Gaëlle Lauriot-Prévost (design et lighting)

More:Dominique Perrault Architect。更多关于他们:Dominique Perrault Architect on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment