Sardenya公寓,巴塞罗那 / Raúl Sánchez Architects

模糊的边界

Project Specs

Location:

来自 Raul Sánchez Architects 对gooood的分享。更多关于他们:Raúl Sánchez Architects on gooood
Appreciation towards Raul Sánchez Architects for providing the following description:

该公寓的原始状况已经不能满足新业主的需求。在遵循当地建造惯例的基础上,设计师被赋予了足够的自由来改造这一空间。房屋中除了结构系统之外,其余的部分均进行了彻底的拆除(处于技术和经济原因,避免了结构层面上的介入)。

The previous state of the apartment belonged to a way of living incompatible with the requirements of the new owner. These new requirements, even starting from the domestic conventionality, left enough freedom to treat the new apartment in a less corseted way. Therefore, the new proposal starts from the total demolition of the pre-existing situation, keeping only the structural system (for technical and economic reasons, structural interventions were ruled out).

▼室内概览,overview

▼客厅,living room

设计师为公寓引入了两个L形的结构,使其能够满足单身男性房主所提出的所有需要。第一个L型结构朝向入口,包含了厨房区域;另外一个L型结构则容纳了两间带有配套浴室的卧室。其余的空间提供了自由的交通路径,在强调空间感的同时消除了房间与房间之间的界线:两个卧室和客人浴室皆安装有通高的无边框转动式大门,这使得使用者在到达门前的时候可以立刻将隔墙打开(房间未设置门楣),同时将公共空间的范围扩展至这些偶尔使用的空间,使其无需长时间停留在封闭和多余的状态。同样地,书房区域也是以这种方式连接于公共空间,不过这次换成了玻璃门。另外还有两扇巨大的玻璃滑动门将卧室与书房连接在一起,具有不同纹理的玻璃面板相互交叠,模糊了空间内的支配轴线。

▼L形结构布置示意,arrangement of two L-shaped elements

The proposal introduces two L-shaped elements that encompass those functions that the new owner, a single man, required with a certain independence: a first L-shape partition, oriented towards the access, houses the kitchen area; and a second L-shape partition houses the bedroom spaces with bathroom en suite. The rest of the space is intended to flow freely inside, to maximize the sense of space and abolish the boundaries between rooms: for example, both the bedroom and the guest bathroom are closed with large oversized pivoting doors, from floor to ceiling, with no perimeter frames. This means that the partitions are not only interrupted when arriving at the doors gaps (there are no lintels), but when they open, the communication is total and the space sneaks through, extending the common spaces to these rooms whose use is expected to be occasional , thus avoiding that they remain closed and residual. Similarly, the study area is an ambiguous space that connects to the common spaces through a new pivoting door, similar to the previous ones, but this time of glass, which in turn connects to the bedroom through two large sliding doors that also do not reach the ceiling, and that in their composition of different types of glass, draw superimposed figures that blur the dominant axes of the rooms.

▼第一个L型结构包含了厨房区域,the first L-shape partition houses the kitchen area

   

▼厨房细部,kitchen detailed view

▼黑色表面与金黄色的黄铜细部形成强烈的对比,golden details in brass contrast the black surfaces

   

之前提到的两个L型结构均使用了这种模糊边界的空间处理手法:厨房在朝向入口的同时也通过独立的隔断与之分离,隔墙上的镜面使厨房内的狭窄过道形成视觉上的扩展;厨房区域则通过超长的操作台延伸至客厅区域。同样地,卧室与书房共用一个前厅空间(由滑动玻璃门进行分隔,但顶部是连通的);主浴室较为私密,仅可从卧室进入。

This spatial treatment of blurring the boundaries is the same as that of the areas of the two L-shaped elements mentioned above: the kitchen is focused towards the entrance, but at the same time it is separated from it with an independent partition, cladded with a large mirror that blurs the narrowest passage to the kitchen; and simultaneously it opens into the living room through an island that exceeds its limits. Likewise, the bedroom has been undone in several rooms; the anteroom of the same is the study area, communicated with the bed area (separated by the sliding glass doors but communicated by the top of them), and the bathroom is accessed from the bed area, this space more secluded and private.

▼公共空间的范围扩展至洗手间等偶尔使用的空间,the partitions are interrupted when arriving at the doors gaps while extending the common spaces to these rooms whose use is expected to be occasional

   

▼卧室与书房共用一个前厅空间,由滑动玻璃门进行分隔,the anteroom of the same is the study area, communicated with the bed area and separated by the sliding glass doors

   

▼从卧室望向书房,library seen from the bedroom

材料的运用与空间概念形成了呼应,暗示了每个空间的功能,同时没有设定明确的分区。厨房位于一个形态明显的空间内,墙面被喷涂为黑色,与金黄色的黄铜细部(水龙头、水槽等)形成强烈的对比。客人卧室的大门同样也是黑色,门把手再次使用了黄铜材料。主浴室包括水龙头和洗手池在内全部漆成黑色,并搭配以陶瓷、花岗岩以及超细水泥面板。与之相反,客人浴室的花岗岩和水泥面板均为白色,只有洗手池和水龙头是黑色。以铁和玻璃打造的滑动门和转动门在模糊空间轴线的同时也指示出空间的私密程度。室内的灯具也采用了黑白两色。白色的木制家具又与整个住宅中的黑色元素形成对比。即使是室外露台的地面也铺设着黑色的瓷砖,并饰以白色的接缝,成为铺设在户外的“地毯”。

▼黑色的主浴室搭配以陶瓷、花岗岩以及超细水泥面板,the bathroom suite is completely black, a mix of ceramic, granite, microcement and black varnish

▼客人浴室采取了相反的用色,the guest bathroom has the opposite treatment

The material treatment accompanies the spatial concept, insinuating the position of each use in rooms that otherwise have no defined boundaries. Although the kitchen is housed in a more or less recognizable room, its color is black, and golden details in brass (the faucet, the sink) contrast the black surfaces; the large pivoting doors of the guest rooms are lacquered in black, and their handles again in brass, highlighting the interruption of the white walls; the bathroom suite is completely black, a mix of ceramic, granite, microcement and black varnish, and with taps, sinks and other accessories all in black. On the contrary, the guest bathroom has the opposite treatment, here the granite, the microcement and the varnish are all white, although the wash basin and faucets are kept in black. The sliding and pivoting doors of iron and glass draw figures that blur the axes, but also mark areas of privacy and more visible areas. The lighting fixtures play alternating blacks and whites; the furniture is made of white lacquered wood and all the handles are black. Even the new flooring of the exterior terrace, whose walls had to preserve the original color, mark a perimeter band of white microcement that inside receives a fragmented black tiling, as an exterior carpet.

▼室外露台也铺设着黑色的瓷砖,并饰以白色的接缝,the new flooring of the exterior terrace mark a perimeter band of white microcement that inside receives a fragmented black tiling

金色的黄铜条带装饰着L形结构的边缘,强调出其在空间中的重要作用,以及它不同于其它分隔结构的身份特性。

Two bands of brass cover the edges of the two L-shaped elements that organize the interior, highlighting its spatial importance, and its independence from the rest of the partitions.

▼金色的黄铜条带装饰着L形结构的边缘,two bands of brass cover the edges of the two L-shaped elements

▼模型,model

▼轴测图,axon

▼平面图,plan

Architecture: Raúl Sánchez
Web: www.raulsanchezarchitects.com
instagram:@raulsanchezarchitects
facebook: https://www.facebook.com/raulsanchezarchitects/
twitter: https://twitter.com/raulsanchezarch
Project name: Apartamento Sardenya
Site: Gracia neighborhood, Barcelona
Team:
Engineering: Marés ingenieros
Architecture: Pau Just / Cayetano de la Torre
Photography: José Hevia (www.josehevia.es)
Furniture courtesy of DomesticoShop (www.domesticoshop.com)
Taps in bathrooms: Icónico
Sink and faucet in kitchen: Nivito
Granite in kitchen and bathrooms: Sensa by Cosentino
Project: 2016
Construction: July 2017-April 2018
Client: Private
Built surface: 75sqm
Budget <80.000€

More:Raul Sánchez Architects。更多关于他们:Raúl Sánchez Architects on gooood

Post a Comment