Island Houses by Tham & Videgård Arkitekter

Beacons on the rock

Project Specs

Location:

感谢 Tham & Videgård Arkitekter 对 gooood 的分享。更多关于他们,请至:  Tham & Videgård Arkitekter on gooood
Appreciation towards Tham & Videgård Arkitekter  for providing the following description:

项目场地位于瑞典西海岸的一个岛屿上,坐落在毗邻环境最高处的陡峭山岩之上,位置得天独厚,拥有俯瞰海洋和地平线的广阔视野。业主希望有两栋房子,一栋供父母居住,一栋给已经成年的孩子们居住,两栋房子都有额外的房间供前来拜访的朋友使用。

The site is on an island on the west coast of Sweden, and has a unique position perched on a steep mountain rock located close to the highest point in the landscape. It offers wide and open views over the sea and the horizon. The client wanted two houses, one for the parents and one for the children that are also adults by now, both with extra rooms for visiting friends.

▼陡峭山岩上的住宅,houses on a steep mountain rock

建筑师借助两个户外平台处理陡峭的场地问题,户外平台使用当地石材建造,这些石材也是原来建造渔民和船长居住的老房子基础墙的材料。平台融入岩石景观之中,与突出的基岩形成对比。在坚固的石墙和混凝土平台上,轻盈的木制结构围合出住宅的轮廓。通向住宅平台的楼梯嵌入坚固的基础中,几级台阶和石墙是景观中唯一的增添之物,场地其余部分都维持原状。在夜晚,住宅像灯塔一样伫立着,在山顶上闪烁着光芒。

The challenge offered by the steep site was solved with two terraced levels built up from the local stones used for foundation walls of many of the older houses on these islands that were originally populated by fishermen and captains. The resulting platforms are integrated within the rocky landscape, set against the protruding bedrock. Above the solid stonewalls and concrete terrace, a light structural framework of wood defines the contour of the houses. Stairs to access the house platforms are included in the solid base while a few steps and stonewalls are the only additions to the natural environment, the rest has been left untouched. At night the new buildings stand out like beacons, their lights shining from the top of the hill.

▼当地石材建造的平台解决陡峭地形问题,local stones are used for terraces which are applied to solve the steep site

大面积玻璃滑动门组成的内部环形空间将室内与室外平台分隔开,连续的凉廊环绕着住宅四个边界。

An inner ring of large glass sliding doors separate the interior from the terrace, a continuous loggia space encircles all four facades.

▼连续的凉廊环绕着住宅四个边界,a continuous loggia space encircles all four facades

▼大面积玻璃滑动门组成的内部环形空间将室内与室外平台分隔开,an inner ring of large glass sliding doors separate the interior from the terrace

▼入口走廊,entrance corridor

▼简单明亮的室内空间,simple and clear interior

▼模型,model

▼平面图,plan

▼剖面图,section

Architect: Tham & Videgård Arkitekter
Chief Architects: Bolle Tham and Martin Videgård
Project Architect: Mariano Tellechea
Team, collaborators: Mårten Nettelbladt, Carmen Izquierdo, Johanna Redell,
Måns Tham, Konrad Krupinski
Photographer: Åke E:son Lindman

More:Tham & Videgård Arkitekter。更多关于他们:  Tham & Videgård Arkitekter on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment