Il cielo in terra by Alberto Campo Baeza

Lanua Coeli

Project Specs

Location:

非常感谢 Alberto Campo Baeza 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Alberto Campo Baeza on gooood.
Appreciation towards Alberto Campo Baeza for providing the following description:

我又一次偷走了光,就像狡猾的普罗米修斯窃走神灵之火——我的目的是将光线注入这座位于威尼斯墓园中的小盒子里。

Once again I stole the light. Like the story of cunning Prometheus stealing fire from the gods, I stole the light for this little box I built in a cemetery in Venice.

▼墓园中的纪念堂,a little box built in a cemetery

这是一个被阴影填满的混凝土立方体,从角落开凿出的窗洞使不断移动的阳光强烈地照射进来,受到精确控制的光线将它转变成了一个发光的优美空间。空间中央悬浮着一个体积更小的白色大理石体量,它像罗马式的骨灰瓮一般,用于存放逝者的骨灰。光线投射在其纯白的表面,使它拥有了一种飞翔的姿态,而非像被吊起的体块那样漂浮。

▼设计手稿,sketch

Once again an empty concrete cube, full of shadow, which pierced its corners and filled with the solid light of the moving sun. The rays of the sun, traversing the inside of the cube, convert it into a beautiful luminous space, with a well measured and tempered light. In the center, a tiny white cube of Paros marble (Thassos) suspended in the air will contain the ashes like a Roman cinerary urn. The solid light transfigures it by touching the white cube. It seems that instead of floating it starts to fly.

▼混凝土结构中央悬浮着一个白色大理石体量,an empty concrete cube with a tiny white cube of Paros marble suspended in the air

▼从角落开凿出的窗洞使不断移动的阳光强烈地照射进来,the cube pierced its corners and filled with the solid light of the moving sun

正如维吉尔在《埃涅阿斯纪》第一卷中所写:“帕罗斯岛的大理石被金黄的光芒包围。”我们也用金色填满了刻画在立方体上的十字架。

Under Virgil’s advice, we fill the cross carved in the cube with gold. As he recounts in Book I of the Aeneid:“…The marble of Paros surrounded by the yellow glow of gold.”

▼金色的十字架,the golden cross

当我们从墓园的小路进入这个盒子,我们将透过与双眼平齐的空隙来见证这散发着光晕的神迹。打开隐藏于混凝土墙壁的厚重的大门,我们将沉浸在这被光线穿透的、充满神秘感的空间内部,一如走进圣经中描绘的天堂之门。

When we get to the cube from the cemetery path, and look through the hole that is offered at the height of our eyes, we discover the luminous miracle that takes place inside. After opening the powerful door, which is a piece of the same concrete wall, we penetrate the mysterious interior pierced by light. We discover the Lumen of Lumine, which is like the Ianua Coeli that is proposed to us by the Holy Scriptures.

▼从窗洞望向大理石盒子,view to the marble cube through the opening

▼模型,model

▼场地平面图,site plan

▼轴测图,axon drawing

▼剖面图,section

Text by Alberto Campo Baeza
Architect: Alberto Campo Baeza.
Location: San Doná di Piave, Venezia.
Client: Adalberto Mestre.
Project: 2017.
Built: 2018.
Area: 9 sqm.
Collaborators: Adalberto Mestre, Alejandro Cervilla García, Ignacio Aguirre López, Tommaso Campiotti, María Pérez de Camino Díez, Elena Jiménez Sánchez, Francesc Abajo, Alfonso Guajardo Fajardo, Joan Suñé.
Structure: Alessandro Emanuelli (reinforced concrete), Claudio Nadal (concrete and steel door).
Quantity surveyor: Adalberto Mestre.
Contractor: IMEA (reinforced concrete), Angelo Nadal (inox steel), Zanet Marmi (marble).
Photographer: Javier Callejas, Luca Casonato, Luca Faggiotto.

More:Alberto Campo Baeza 。更多关于他们:Alberto Campo Baeza on gooood

Post a Comment