Polonceau街住宅与工作室,巴黎 / YUA studio d’architecture

以绿色植物促进空间的宜居性

项目标签

位置:
类型:

感谢来自 YUA studio d’architecture 对gooood的分享 。更多请至:YUA studio d’architecture  on gooood 
Appreciation towards YUA studio d’architecture for providing the following description:

本案中,设计师将巴黎一栋住宅楼的地下室与底层老旧的金属作坊改造成了居住空间。与通常从上层开始改造的项目不同,本案旨在找到正确的原型,将建筑物的下层改造成宜人住宅。

The project consists on the transformation of an ancient metal workshop in the ground floor and basement of a housing building in Paris into living units. The main goal was to find the right typologies to transform the lower parts of the building into pleasant housing and to densify a building by the bottom and not, like it is often the case, by the upper part.

▼项目概览,overview of the project © Luis Díaz Díaz

设计师将区域中心留白,形成了一个开敞天井,增加了开放空间的面积,旨在促进用户间的互动并为绿植预留空间。项目由三个居住单元组成,其中一套包含一个建筑工作室,每单元都高效地利用了空间。

To get this, the core of this area has been emptied to generate a void, a patio, which increases the possibility of openings, promotes social relations among their users and the presence of greenery. Three living units, from which one includes an architectural office, are designed to take advantage of their specific position inside the building.

▼留白的区域中心,the central void © Luis Díaz Díaz

▼庭院视角,view from the courtyard © Luis Díaz Díaz

第一套公寓利用了下层的中央庭院,主要居住空间呈U形布置在四周。开敞的中庭可为公寓不同方位的居住空间引入阳光,开辟良好视野。带有独立入口的建筑办公室位于空间上层,开放楼梯与此连通,并通向屋顶露台。

The first apartment takes profit of the lower level of the courtyard and its main living spaces are organized in U shape around it. Through high and large openings, the inhabitants benefit of luminosity and crossed views between each part of the apartment. The architectural office, with an independent entrance, is placed in the upper level, connected by an open staircase which is, at the same time, leading to a rooftop terrace.

▼从屋顶露台看中庭,view of the patio from the roof terrace © Luis Díaz Díaz

第二套公寓位于街道和庭院之间,设计保留了立面间的透明度。

The second apartment is located between the street and the courtyard. Its design ensures the transparency between those two façades.

▼屋顶退台,the roof terraces © Luis Díaz Díaz

▼退台细部,details of the terraces © Luis Díaz Díaz

▼屋顶露台,the roof terrace © Luis Díaz Díaz

第三套公寓由不同朝向的 L 形平面单元组成,形成了不同高度的两个退台,为绿化花园预留了空间。露台的开口、视野与比例都经过精心考虑,旨在尽可能多地引入阳光,营造最亲密的尺度。

The third one is a multi-oriented, L shape plan unit, developed in several levels with two terraces taking benefit of long views towards inner block vegetation. All the openings, views and sections of the terraces are made to ensure maximum light and intimacy to each inhabitant.

▼从庭院看室内,view of the living space from the courtyard © Luis Díaz Díaz

▼起居空间,the living space © Luis Díaz Díaz

▼庭院旁的开放用餐区,open dining space by the courtyard © Luis Díaz Díaz

▼餐厨家具,furnitures of the dining and kitchen space © Luis Díaz Díaz

由于现有建筑的存在,工程场地十分有限。新结构与现有楼梯和混凝土结构的顺利对接成为了一项挑战,新旧结构的协调是本项目改善居住环境的关键所在。

The construction work has been developed in the very constraining site of the existing building. A puzzle has been generated to adapt the existing levels of the common staircase and the existing concrete structure with the constructive elements for the new apartments, improving the environmental impact of the project. New and existing structure cohabitates.

▼楼梯通向高层,the stairs leading to the upper floor © Luis Díaz Díaz

▼上层起居空间,living spaces on the upper floor © Luis Díaz Díaz

▼餐厨区,open kitchen and dining space © Luis Díaz Díaz

▼高层工作室,architectural office with an independent entrance © Luis Díaz Díaz

▼通高空间引入充足光线,full height space introducing natural light © Luis Díaz Díaz

墙壁和地板使用了橡木、耐候钢、桦木胶合板、混凝土和水磨石等材料,均以未经加工的肌理自然呈现。

The materials of the project are presented in their raw aspects: oak, corten steel, birch plywood, concrete and terrazzo are used on walls and floors.

▼卧室区,sleeping area © Luis Díaz Díaz

这些表面在内部和外部之间具有一定连续性,消除了界限,以绿色植物促进了室外空间的宜居性。

In some cases, those surfaces have continuity between interior and exterior spaces to erase their limits and to promote exterior livability linked with the presence of vegetation.

▼细部,details © Luis Díaz Díaz

▼地下平面,underground plan © YUA studio d’architecture

▼首层平面,ground floor plan © YUA studio d’architecture

▼剖面A,section A © YUA studio d’architecture

▼剖面B,section B © YUA studio d’architecture

team: YUA studio d’architecture
site: Paris (fr) 75018
client: private
dates: 2018-21
surface: 280m2
cost: 700.000€

More:YUA studio d’architecture。更多请至:YUA studio d’architecture  on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »