House renovation in Xirongxian Hutong, Beijing by OEU-ChaO

Construct a gradation between public and private, outside and inside, build a path for light, wind, events and people’s movement.

Project Specs

Design:
Location:

非常感谢 基本联合工作室-察社 予gooood分享以下内容 。更多请至:OEU-ChaO on gooood 
Appreciation OEU-ChaO towards for providing the following description:

西绒线胡同区域,看起来就像北京内城其他的地方。临近的街区,呈现出各不相同的类型学特征。点状的高层住宅,低层板式群落住区,临近长安街的宏伟建筑,他们和被保留的一部分胡同大杂院区域互相毗邻。从城市尺度上来看,不同的街道景观之间好像缺乏必要的关联。对于区域真正的居住者和使用者而言,他们好像不太在乎历史,记忆这些时间上与自己生活的关联,同样也不太在乎家门之外的公共场所、街道、花园和自己家的关系。从建筑尺度上看,被改造的房舍和院子也有类似的问题。

▼改造后,After Renovation

4-House renovation in Xirongxian Hutong, Beijing by OEU-ChaO

被改造的房舍只有30平方米,在近些年的私搭乱建过程中,被若干个临院的房子挤在中间。导致房子除了向南两米多宽的立面面对室外,其他墙面几乎全变成了不同居所之间的内墙,无法开窗,没有光线,也不能通风。外面的街道,院子和屋子里面好像没有任何关联,互相隔绝。这对于一个微缩的住宅来说,更是悲剧。我们第一次走进屋子的时候,感觉透不过气来,相较说是一个住所,这更像监狱的监室。屋外的院子里面另一户人家在院内的树旁建了一个简易的小厨房。同时靠西和南侧墙上堆了很多杂物,路径混乱使院子更像临时过道。这个只有30平方米几乎不能通风,采光严重不足的房子, 和这个室外的“过道”要被一对年轻夫妇和他们6岁的小朋友来居住,满足日常生活的需要。

▼改造前-只有30平方米几乎不能通风采光严重不足的房子,Before Renovation – there is hardly any light or fresh air in the room

30-House renovation in Xirongxian Hutong, Beijing by OEU-ChaO     31-House renovation in Xirongxian Hutong, Beijing by OEU-ChaO

为了回应这种场所互相隔绝和断裂的状况,设计通过植入一系列易建造的微型建筑单元。使原有建筑发生微妙的变化,产生新的建筑体系。创造了一个由城市进入家庭的渐进关系,联结室内与室外,并让光线,风,使用者的活动流动起来。同时,这种新旧元素的共同作用,也为过去和现在做了时间性的联结。为这个三人小家庭提供了一处舒适又充满趣味的生活空间。

▼植入一系列易建造的微型建筑单元,a series of independent and easy to build units were introduced and cooperate with the original building system.

2-House renovation in Xirongxian Hutong, Beijing by OEU-ChaO     3-House renovation in Xirongxian Hutong, Beijing by OEU-ChaO

第一个建筑单元是院子里出挑阳光板屋顶的廊子。设计通过调整屋门的位置和在院子中加建这个出挑的廊子,把进院大门,门房,院子和屋子连接起来,并在室外院子里创造了新的积极的场所。原来的门房过道,变成一个换鞋与外套,置放雨具的空间。廊子面对院子变成连接屋门院子里一个檐下的室外活动场所。

▼院子里出挑阳光板屋顶的廊子,The first building unit is the porch, with a solar roof in the yard

19-House renovation in Xirongxian Hutong, Beijing by OEU-ChaO      6-House renovation in Xirongxian Hutong, Beijing by OEU-ChaO

第二个建筑单元是个双坡顶的棚子。或者棚子也可以被视作一个有进深和内部空间的建筑立面。这个埋伏在原来3米3高檐下的棚子,首先最大化的扩大了建筑向南的采光面。同时把空调,烟道这些建筑设施包含进入它的体系内。使原有坡屋顶旧结构不被破坏。

▼双坡顶的棚子扩大了建筑向南的采光面,the double-slope roof gallery can also be defined as the enlarged building facade

9-House renovation in Xirongxian Hutong, Beijing by OEU-ChaO

17-House renovation in Xirongxian Hutong, Beijing by OEU-ChaO

10-House renovation in Xirongxian Hutong, Beijing by OEU-ChaO

11-House renovation in Xirongxian Hutong, Beijing by OEU-ChaO     12-House renovation in Xirongxian Hutong, Beijing by OEU-ChaO

最重要的是,沿着窗户,在屋里和屋外都设置了连续的长台面。天气好的时候打开窗户。建筑的立面变成了一张大桌子。人们可以围绕这张介于室内和室外之间的大桌子展开各种活动。由于室内面积过小,这个策略也得以把一部分室内活动拉到院子里。

▼人们可以围绕这张介于室内和室外之间的大桌子展开各种活动,people might sitting around the table in good weather, events might happen here

14-House renovation in Xirongxian Hutong, Beijing by OEU-ChaO

8-House renovation in Xirongxian Hutong, Beijing by OEU-ChaO

7-House renovation in Xirongxian Hutong, Beijing by OEU-ChaO     18-House renovation in Xirongxian Hutong, Beijing by OEU-ChaO

第三个建筑单元是儿童房,它包括一个不大的二层平台,和伸出屋面的一个小采光顶。由于6岁孩子需要自己独立的空间,室内的局部被分割成上下两层,由这个新增加的建筑单元来实现。下面是主卧,淋浴间和卫生间,上面则是儿童的独立王国。

▼第三个建筑单元是儿童房,它包括一个不大的二层平台,和伸出屋面的一个小采光顶,The third building unit is children room. It includes small flats on second floor, a ladder, and a lighting roof.

20-House renovation in Xirongxian Hutong, Beijing by OEU-ChaO

22-House renovation in Xirongxian Hutong, Beijing by OEU-ChaO

采光顶大大弥补了室内里侧没有通风和采光的局面,在北侧墙上几乎无法开窗的情况下,为南北通风建立了通道。同时,局部屋顶的抬起,也让孩子的空间不至过于低矮压抑。三个钢结构单元和原有木结构房子之间发生良好互动,却又尽量凸现出他们之间的差异。结构构件尽量轻巧,构造尽量简单排除不必要的形式感。房屋的平面布局原则是,所有家具都沿边界排放,在这个极小的空间里空出最大的空隙。使室内不会因为过渡拥挤而失去必要的品质。

▼局部屋顶的抬起,也让孩子的空间不至过于低矮压抑,The height of space is raised allowing for the new structure to grow through the original roof.

21-House renovation in Xirongxian Hutong, Beijing by OEU-ChaO     24-House renovation in Xirongxian Hutong, Beijing by OEU-ChaO

The image of the urban area nearby Xirongxian Hutong seems like other places in second ring road of Beijing City. It is like a collection of typologies: towers; multistories residential districts; monumental buildings near Changan avenue; and also reserved hutongs and courtyards. At the city scale, it is difficult to tell the logic and relationships between those different urban landscapes. For the local people, they seem not worry about the vanishing of past experience or the relationship between daily life and memory. They also pay little attention to the public spaces outside buildings by the street, and to what the relationship is between public and private. “Isolation”, this is also happening on the building scale.

This house is about 30 square meters, and sandwiched between 5 nearby houses. Most of the exterior walls become interior walls in between the different houses. The only door and window openings are on the south wall, where there is hardly any light or fresh air in the room. The place is isolated from outside world, this condition is bad especially for a such a tiny space. In the yard, a small building belonging to another neighboring family is located at the center, by the tree. Other things litter the places in the yard as well. Before the renovation, we can hardly tell that this is a yard and not a pathway.This 30 meter site with a small “yard” will be occupied by a young couple and their 6 year old boy.

In order to respond to the “Isolation”, a series of independent and easy to build units were introduced and cooperate with the original building system. They construct a gradation between public and private, outside and inside, build a path for light, wind, events and people’s movement. Also, the cooperation between new elements and original building structures establish the connection between past and present.

The first building unit is the porch, with a solar roof in the yard. The position of room door moved correspondingly. Places were created on the path where people would be going home from the outer street. An open lobby for changing clothes, a porch facing the tree for outside events in good weather. A transition space between house and yard.

The second building unit is the double-slope roof gallery. It can also be defined as the enlarged building facade. First, it maximize the lighting area. Beside it the chimney and air system are also introduced on the gallary roof. This prevents unexpected damage to the original structure and roof system.

The most importantly, The new spaces created are the two long tables constructed based on the window from the outside to inside. When the window is opened, people might sitting around the table in good weather, events might happen here. Since there is limited area in the room, the table places some daily events out in the yard.

The third building unit is children room. It includes small flats on second floor, a ladder, and a lighting roof. The flats divided the space into two independent rooms: one for the parents, one for the child.

The sunroof window faces the north to improve the air and lighting conditions. It establishes a route for wind going though from south to north. The height of space is raised allowing for the new structure to grow through the original roof.The three new building units all worked well within the old structure. At the same time, the differences between new and old are obvious. Wood and steel, heavy and light, dark and bright colors, no unnecessary additional structure.The principle of the plan arrangement is to place all assistant spaces and furnitures on the perimeter in order to maximize the size of the central open plan.

▼建筑模型,Physical Model

38-House renovation in Xirongxian Hutong, Beijing by OEU-ChaO      37-House renovation in Xirongxian Hutong, Beijing by OEU-ChaO

▼基地轴测图,Site Axon

25-House renovation in Xirongxian Hutong, Beijing by OEU-ChaO

▼轴测图,Axonometric
diagram00

▼平面图,Floor Plan

plan

▼剖透图,Perspective Section

diagram01

diagram03

项目地点:北京
项目类型:住宅改造
面积:32 m
完工年份:2016
建筑师: 成直
摄影:成直

Location:Beijing
Type:House Renovation
Area:32 m
Project year:2016
Architect in charge: Cheng,Zhi
Photograph:Cheng,Zhi

More: 基本联合工作室-察社 / OEU-ChaO,更多请至:OEU-ChaO on gooood

Post a Comment