House of Stylobate by y+M design office

A country house without curtains.

Project Specs

Location:
Tags:

非常感谢 y+M design office 将以下内容授权gooood发行。更多关于他们,请至:y+M design office on gooood
Appreciation towards y+M design office for providing the following description:

房子坐落于伊克玛山底,位置接近大阪县与奈良县之间的交界处。原本,这片区域是一片稻田,如今却正逐渐转变为住宅区。而这一所,正是我们为一对打算在这里安家的年轻夫妇所设计的家。

The house is located at the base of Ikoma Mountain near the prefecture’s border between Osaka and Nara. We planed the house for young couple. The area is gradually changed from terraced rice fields to residential zone in accordance with time passing.

▼建筑外观,external view of the building

尽管房屋所选定的建造区域置身于一片农田之中,但东侧却正对着一条繁忙的马路,西侧则是另一处即将开始建造的新住宅。因此,我们设计了波浪状的白色矮外墙,以遮挡外界邻居的视线,并保护客户家庭的隐私。同时,在这片白墙所圈起的地基范围内设置了5个不同户型的房间。

Although the site is located in a terraced field, the east side is faced to a busy road for commuting and a new ready-built house will be built at the west side. So we designed the shallow curved white outer wall to keep privacy of the client family from 1ine of sight of their neighbors. We put five house volumes on the white outer wall stylobate.

▼建筑位于农田中,东侧为繁忙的马路,西侧即将建造新的住宅,the building is located in a terraced field which east side is faced to a busy road and to its west is a new ready-built house

▼分析图,一层设有波浪状的白色矮墙,保证居住的私密性,diagram, use shallow curved white wall on the first floor to keep the privacy of the living space

 

外墙的厚度为9毫米,且边缘为弧形,这样墙壁本身厚度与承重便足以自我支撑,而不仅仅是像篱笆一样遮挡外界视线,保证房间与庭院的隐私不被外界所窥探。

Thickness of the outer wall is 9mm. we designed edge of the outer wall curved. So that the wall self-stands and works as a blinder to contribute ensuring privacy of each court and each room.

▼建筑外观,一层边缘为弧形的白色外墙,可以遮挡外界视线,external view of the building with curved white wall on the first floor, working as a blinder

我们让外墙与内壁和谐地连接,使得每个庭院和房间都成为一个整体,这样做不但保证了房屋的通风和采光性,也让使用者感受到空间愈加开阔,其室内外的空间关系进而也变得更为紧密。

We designed that the outer wall linked inner wall with harmony. As the result each court and each room become one space. It provides space expansion feeling more than actual area and intimate relation between inside and outside of the house by ensuring ventilation and lighting.

▼入口空间及入口边的和室,储藏柜遮挡外界视线, entrance and the Japanese style room with storage cabinet to block the vision from outside

▼外墙与内壁连接,庭院和房间融为一体,the outer wall is connected smoothly with the interior wall that each court and room become one space

▼走廊及储藏空间,开放的空间保证采光和通风,corridor with storage, open space ensures lighting and ventilation

▼带有庭院的浴室,外墙保证私密性,bathroom with courtyard, which privacy is ensured by the outer wall

▼楼梯,一层和二层之间的带形窗加强室内采光,staircase, the ribbon window enhances light environment of the interior

二楼由5个房间组成,每个房间朝向不同方位,以保证住客的隐私与提供不一样的风景体验。由此,在这里任何一间房的屋顶,哪怕是中间的一间,你依然可以自如地享受蓝天与山川。我们在房间与房间之间无规则地设置了一些开放空间,这些空间直接与室外连通,于是你可以轻易通过它们感受到周边梯田、山脉等自然风物。

The second floor is composed of five house volumes. Each house volumes are set in different direction to ensuring both good view and privacy. As the result client family can enjoy beautiful sceneries such as blue sky and mountains through the roof on each house volume even in center of the house. Each house volumes have a random gap among them. Client family can feel nature such as terraced field and row of mountains through the gaps.

▼位于二层开放的起居空间,open living space on the second floor

▼透过窗户和开敞的屋顶欣赏不同角度的室外风光,enjoy the outdoor environment though windows and open roofs from different angles

▼不设窗帘,最大程度与自然亲近,there’s no curtains that the nature and residence are mixed together

▼厨房,kitchen

▼卫生间,toilet

房屋一层被设计为支撑结构,二层为容纳5间房的住宅区域。如此一来,哪怕不使用窗帘也能足够保证在房间内的生活隐私,亦可让房间使用者最大程度地与自然亲近。并且,这样的设计极好地融合了周边农田与住宅交错的环境,使得住客可以自在地享受周边田野与伊克玛山每个季节的风景变换。

The point of the house is the structure that the ground floor works stylobate and the second floor is five house volumes. It realize both open-minded and private living environment without curtains. And the design nicely fits the surrounding landscape where terrace fields and residence are mixing. Client family can enjoy their new life with feeling nature such as terrace fields and Ikoma mountain landscape in every season.

▼夜景,night view

▼一层平面图,first floor plan

▼二层平面图,second floor plan

▼立面图,elevations

▼剖面及分析图,section analysis

Project name: House on Stylobate
Architect or company: y+M design office
Contact e-mail:y+M design office
Design year & Completion Year: 2015
Leader designer & Team: Masahiro Miyake
Project location: Japan
Gross Built Area (square meters): 61.69㎡
Photo credits: Sasanokurasha Yohei Sasakura

More: y+M design office。更多关于他们,请至:y+M design office on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to get contact with the designer/sharer/collaborator of the project

Post a Comment