House NI by 1-1 Architects

Creating new space experience with a two-way boundary

Project Specs

Design Firm:
Location:
Materials:

感谢 1-1 Architects予gooood分享以下内容。Appreciation towards 1-1 Architects for providing the following description:

该项目位于名古屋市近郊的一处市街化调整区域,这里拥有众多正在开发的房产。住宅的主人是一对即将退休的夫妇以及他们在此居住多年的母亲。这座木结构的住宅已有50年的历史,房屋主人希望在既有的条件下扩充建筑面积,使每个人都能拥有一个单独的房间。

The site is a residential area located in the urbanization control area near Nagoya city, development by developers is rapidly progressing around. The clients are a married couple just before the retirement age and his mother who lived there for many years, and the 50 – year – old wooden house where the owner lives at the time was built on the site. The requirements from them were each private rooms and a large floor area beyond the current situation.

▼建筑外观,exterior view

最初房主要求对建筑进行重建,但在对既有房屋进行调查后,我们感到并不合适。原有的天花板带来大面积的昏暗空间,宏伟的横梁在当下的日本已不太多见。相比于一层的起居空间,这一昏暗却宽阔的体量显得有些突兀。场地周围分布着许多新开发的商业建筑,同时也有不少已存在多年的旧建筑。虽然改变城市的景观并非坏事,我们还是拒绝了拆毁重建的方案,为的是让留存在这里的场所精神得到最大程度的更新。

Initially it was a request for rebuilding, but we felt a sense of incompatibility when investigating existing houses. When we looked into the ceiling of existing house, there was a dark and large space spreading there, and there was a quiet existence of fine beams structure that we can not be seen recently in modern Japan. Compared to the living space on the first floor, the closed space with dark and large volumes above our head were unbalanced and strange. There are commercial and rapid development occurring around the site and the value of what has been there for many years. It is not a bad thing to change the landscape of the town, but we present one solution that resists the scrap and build of the town, not just leaving or updating with the maximization of esprit that was there for a long time.

▼原本封闭的高天花板如今得以打开,从而与城市建立适当的联系, by opening to the town with the height of the ceiling, the space that was closed in the past creates a moderate distance with the town

具体地,我们将分隔首层和顶层空间的天花板视为一个“界面”,使其与首层空间及顶层空间共同构成住宅的框架,并通过不同的手法在这三者之间建立新的关系。首先,我们通过部分拆卸,仅将房屋中既有的木制框架保留下来,然后在既有的立柱之间置入新的横梁,以构成新的墙面。结构上,我们通过这一边界创造出新的水平面,以缩短既有立柱的压屈长度并降低风压,同时也起到抗震和加固的作用。

Specifically, we regard the ceiling surface separating the first floor from the ceiling space as ‘boundary’, take over the structure consisting of the first floor, the ceiling space and the boundary as the framework of this house and we think about creating a new relationship between the three for changing the way of making each. First, we make new surface to insert new beams between the existing pillars for new boundary after partial disassembly leaving only the wooden frame of existing flat house. Structurally, we can shorten the length of the buckling length of the existing column and the wind pressure by creating a horizontal surface with this new boundary, and at the same time it’s the function of earthquake resistance reinforcement.

▼夜景,night view

 

顶层空间的界面(地面)| Boundary (floor) in the ceiling space

顶层空间介于新建界面(二层地面)与既有屋顶/横梁结构之间。屋顶和横梁保持了既有的高度,但由于新界面的建立,他们在住宅中变得触手可及,并且超越了单纯的结构意义。顶层空间中没有设置任何墙壁,所有的空间仅通过横梁实现组织。无房间的开放式平面能够灵活地适应不同的使用需求,包括业余活动、家庭聚会和储物等,以补充首层空间所不具备的功能。此外,环绕在四周的高窗口能够在保证隐私的前提下将阳光和微风引入首层空间。原本封闭的高天花板如今得以打开,并与城市建立适当的距离关系。

▼顶层空间中没有设置任何墙壁, there were no walls in the ceiling space

▼屋顶和横梁保持了既有的高度,在住宅中变得触手可及,the roof and the beam structure remain the existing height, which feels like a partition and furniture

Ceiling space is created by the relationship between the boundary (floor) and the existing roof / beam structure. The roof and the beam structure remain the existing height, but due to the setting of a new boundary (floor), it becomes a reachable hand, and it is felt like a partition and furniture. Existing structural materials extend the meaning beyond mere roofs and beams. There were no walls in the ceiling space, and we planned a space group by the beam. There is no specific room there, it is possible to change flexibly to satisfy the requested floor area, expansion of living which can not fit on the first floor such as hobbies, invitations of friends and relatives, storage to extend the life that can not fit on the first floor. In addition, by making the walls all open with the height of the roof next house, delivering light and wind from the outside to the first floor while maintaining privacy. On the other hand, from the inside, by opening to the town with the height of the ceiling, the space that was closed in the past creates a moderate distance with the town.

▼环绕在四周的高窗口能够在保证隐私的前提下将阳光和微风引入首层空间,the high openings around the space deliver light and wind from the outside to the first floor while maintaining privacy

▼顶层空间细部,detailed view of the ceiling space

 

首层空间的界面(天花板)| Boundary (ceiling) at the first floor

位于建筑首层的私人房间满足了业主提出的隐私需求。每个房间均建立了新的墙壁,以覆盖既有的立柱,满足必要的功能。基于对室内外关系、隐私性、通风和采光的细致考量,每个房间的界面(天花板)上设置了大小不一的窗口,使首层空间的居住环境得到进一步改善。

On the first floor, there are private rooms with privacy kept as requested by the client. Each room set up walls to cover the existing pillars and satisfied the requested function. Due to careful observation about connection of inside and outside, privacy, ventilation, daylight, openings of different sizes are planed on the boundary (ceiling) of each room, and the living environment of the first floor is compensated by them.

▼首层空间,living space on the first floor

▼首层空间与顶层空间形成视觉关联,a visual connection was built between the first floor and the ceiling space

▼夜景,night view

在该项目中,我们将既有的表面定义为新的“界面”,为原本被隐藏起来的屋顶空间赋予了新的内涵。新的界面使屋顶空间和首层的房间得以相互补充;敞开于周边环境的屋顶不仅改变了室内空间,更改善了住宅与街道之间的联系。

In this project we named ‘boundary’ which existed there as well as originally, but which was only recognized as the surface of the ceiling. By doing so, we try to give the new meaning to the ceiling space hidden behind in the past. With the newly set boundary, the ceiling space and the rooms on the first floor are mutually compensated. Also, the ceiling space that appears in the town not only changes the interior of the house, but also changes the relationship which is not rapid to the streets.

▼首层空间的私人房间,private room on the first floor

▼每个房间的天花板上设置了大小不一的窗口,openings of different sizes are planed on the ceiling of each room

▼庭院夜景,courtyard night view

▼施工现场照片,construction phase

▼首层平面图,first floor plan

▼二层平面图,second floor plan

▼平面图,section

Planning data
Title:House NI Location: Aichi, Japan
Main use: Private house
Structure: wooden
Family composition: couple + mother (3 people in total)
Site area: 453.97 m 2
Construction area: 103.33 m 2
Total floor area: 174.43 m 2
External finish
Roof / galvanized steal plate t = 0.35 mm
Exterior wall / spraying paint, red cedar + wood protective paint
Openings / wooden sash, aluminum sash
Interior Finish
Floor: wooden flooring + oil stein painting
Wall / spraying paint, wallpaper
Ceiling / plywood + oil stein painting
Design: 1-1 Architects(ichinoichi)
Structure design: Tatsumi Terado Structural Studio
Construction: Hirata Construction Co., Ltd.

More:1-1 Architects

Post a Comment