House in Yamasaki by Tato architects

Functional interweaving, use freedom.

Project Specs

Location:

非常感谢Tato architects将项目介绍和项目图片授权gooood发行。更多请至:Tato architects on gooood
Appreciation towards Tato architects for providing the following description:

这栋位于日本兵库县的住宅住着一对夫妇和他们的两个孩子。群山环抱的地理特征使得当地大多数时间是阴天。建筑师想创造一个稳定的室内光环境,在房屋的顶部安排了3个“小房子”。

/wp-content/uploads/2012/11/_c_1d-CszmTu7cOk0QmLzTCsANy7LV5ubZqxx30kjg-F8gHltMFzjHfrSfQd5DbtEZFGI8A2JKn4DrmzeWZbxBOhzPFuCg6u6it.jpg

房屋的一层陷入地下0.76米,这样使得房屋的热工性能更加卓越。入口在屋顶,人们通过楼梯到达。因为场地在住宅小区的角落。因此这个被降低的屋顶有助于整个小区视野开阔,看到周边的山脉和天空。屋顶上的3个小房子分别是浴室,阳光房和一间客房。浴室和阳光房为楼下的空间提供了通风和照明,就像是一个庭院,特别是阳光房,在冬季发挥着重要的作用。人们可以在平台上停留,休憩。与周围的景观保持密切的联系,因此这个房屋非常具有亲和力。

这个住宅区是最近几年发展起来的,因此未来附近还会修建新的房屋。建筑师希望这个有点类似农村工棚的房子可以在新住区和周边依然存在的农业景观之间找到一种平衡。

房间中的许多元素是自由而且混合的,比如卫生间的箱子和储藏室混合在一起,屋顶平台的扶手栏杆和座椅混合在一起,楼梯防护和洗脸池混合在一起,阳光浴室也是一个温室等等,这种混合包含了功能的交织,包含了自由使用的意味,包含了建筑师希望居民在这里自由生活的期望。屋顶上的三个小房子采用的是聚碳酸酯瓦楞板,光和热将被导入房间中。浴室内墙在瓦楞板的空隙中插入了透光保温层。底层的房屋外墙是挡雨和遮阳的增强纤维水泥板,外面的地面覆盖细碎的鹅卵石有助于排水和隔热。

/wp-content/uploads/2012/11/_c_SJ6YC516aNiCHXiRmE4mP76Mak9ApN8F1hlmNtpG0ZlHeabzEyQWanhIvbDVun2E6jNgjnr2A3WsMSiJSN2vvzblML3MXPzC.jpg

/wp-content/uploads/2012/11/_c_68j0ru3KaRKQIS-JSdzymkNz3dg6glaO_3wefcnGFYC1HvRAfT6OJJlUDv2kbYaxwdwUwpFOVEz3zTT4ua84IFPReLG0Wzln.jpg

 

Looking for the stable climate in the room

This is a house in the northern part of Hyogo Prefecture for a couple and their two children. The construction site is a part of a place surrounded by mountains and the sky is overcast most of the days. I wanted to create light, stable indoor climate and came up with a plan of three sheds of house type arranged on a 1.8 m high, grey foundation platform.

The level of the first floor was lowered by 760 mm below the ground to get firm basement, as the site was slant before the development, and to get more stable performance of the floor heating system of foundation heat condensing type utilizing the terrestrial heat. It was also expected that the whole site could be used like a garden as the rooftop neared the ground thereby. The site is at the corner entering the residential area and I thought that lowering the rooftop would leave wide visibility to the surroundings of the mountains and the sky, and that it would be beneficial to the whole residential area.

/wp-content/uploads/2012/11/_c_qPu8n8GLVuyfCn6jtSCg8xiPuM0oJZzf3oMxjHmASAY5KFAmzVclYjSAUcBQQdUKDqgH4lr7SZOJsQxEaWwsN_txYAJcm5CY.jpg

 

Overhead courtyard

On the foundation platform I arranged three–for a bathroom, for a sunroom and for a guestroom. The bathroom shed and the sunroom shed provide lighting and ventilation for the lower floor. They form a overhead courtyard in a sense. Especially the sunroom collects heat in winter, and exhausts heat in summer by the breeze through the five motor-operated windows.

The three shed s do not actually provide spaces for usual staying but cover the living floor on the foundation platform. This resulted in keeping away from neighboring eyes and keeping in touch with eyes of children playing in the garden or nearby. Accordingly, I think, both delicate closeness and distance to the surroundings have been realized.

The residential area including the site was developed in recent years and is the front for the fields to change further to building lots. It was anticipated that brand-new commercialization houses would be built one after another. By constructing a house looking as small as a peasant’s work shed of such material as vernacular as corrugated panels in an agricultural area I expected for this house to be a tie for the prospective rows of such new houses and the rural landscape still existing.

/wp-content/uploads/2012/11/_c_oQ6PCOf9vOR1iRm92dF0rg8MeUrVe4b2PLaMmW5ZhTymHtPlrM3ThSEhsosexP9rUEXci3DQIzvU_RFpeCnBY65Y8mdPHgp0.jpg

 

For free behavior of things

Some box-shape volumes, such as storages and a lavatory were required in the house, and they were made to resemble boxes for packing. Through studying the method of fixing the balustrade onto the rooftop without damaging the waterproofing membrane benches were mingled with the balustrade. A washstand is fixed to the stairwell serving as handrail as well. The sunroom is a greenhouse itself, where various elements are misused as reference elements. Construction elements, such as handrails and top lights, are mingled together with conventional things for dual serving.

The reason for such elaboration is that I wanted to give the indoor scenery a kind of freedom using everything happened to be there as bricolage. Various things the residents carry in are expected to behave freely.

/wp-content/uploads/2012/11/_c_pB81ZkRGtcg_c9HL3YBEnc6OEESqv-gPO-Rkhd36RGafVmgnjQujItCSqwlg46XUPyQydszqLB3KsRC8mUrdmEPTZLfkuc13.jpg

 

About material

Corrugated polycarbonate panels are used for outer walls of bathroom shed and sunroom shed among the three sheds to take in solar radiation. Moisture and water absorbing and heat-retaining sheets of greenhouse use are inserted in between the corrugated panels and structure. The inside of the walls are formed with heat insulating layer of polycarbonate clear hollow sheet. The ceiling and walls of bathroom are further filled up with light transmitting thermal insulation material of reproduced PET bottles.

To bring the second floor close to the first floor 50 mm square pipes are laid around the opening connecting both floors. They are sandwiched by the flooring material and the ceiling material to come up to 80 mm thickness. This opening is to be closed with a shade during extremely hot hours in summer and extremely cold nights in winter. The outer walls of a foundation platform are covered with fiber reinforced cement board leaving space a little to make rainwater drops easily off the edges and also to provide shading. The RC part is provided with external heat insulation and broken cobblestones are laid all around it for drainage of rainwater and heat insulation.

/wp-content/uploads/2012/11/_c_GsBOAbbCHZ8q7tLac9UJCkF90aQJpV327tt8xw2p_3jzz7NrAaCU5PtpkLJQZlcoYB6EG_jUMIrfj0nLSAj4wXAfPWX0xnp-.jpg

/wp-content/uploads/2012/11/_c_j4Di_mrQPUBTTYS-Icw7WWv2PueNAhEpIPdmVZCNY42e2xMOBh8KtZA7crqvq92ZZCd91ze8aF4Lgfv6tLfkpCZlHme6hkTX.jpg

/wp-content/uploads/2012/11/_c_P43wjpTFm6ntDAVNqUMosfTscHxT6fJkB-rs1LEmM_8KuJ1U3MFkzNDYP_ekCeKXjig73y_u-6KhFHE0DvlswrqRuZmQAY7G.jpg

/wp-content/uploads/2012/11/_c_tHWWJoLR76oauSeRG7LJinWNZpnmw3_Ou_8ObXJ8_0DOzqDzjIc0-Qa-1cUSElf0j5cE_G5rD_1L1WsreA7ebLMW_LtL4Upx.jpg

/wp-content/uploads/2012/11/_c_IDoIxQBRESOISksLU9ZhUN-jICOfZm9i_8d1ukw66Je_Ddgm62GNS61OeZMGBTOI3JX-JeRUo47jFb1TLOxBTB7spw1TG36Y.jpg

/wp-content/uploads/2012/11/_c_3YaJ5IRlwF82jrWm14oepOTIN_c874MOv70DfaAynjZ3h8E8ATvgY0izE5bB1Mf6JN21DMsf87b8PeQxxRlZ8omsoxkh50Ln.jpg

/wp-content/uploads/2012/11/_c_Vy0XDgGTrtnpNVjOkEmJGg0V54sMWhpti8YuQ4jCpqTrPGrMLM28utuwN2whNRF3dsJIz6qEh-CipEVKqu3qJf28s2Osc4Xe.jpg

/wp-content/uploads/2012/11/_c_urdSpiGH14dsdbCEHT8DH-08q8iRlBN65Fum-qhD1o4yqew08ajQ3MQwvquyIGDudgghcIKstpprQYC45T4f_HHkSIrMI4S9.jpg

/wp-content/uploads/2012/11/_c_7RBKtsyASqUQTeTzZ7IZ13GpO33ypE4BiYz5bagq4MYdih0DxT103H-Gka556rNopM0IpLwXXhvAvcSaAx7xxKj-oJrVSohS.jpg

/wp-content/uploads/2012/11/_c_tlrsM9ciu1whskrdH3sGM8OG2y6eHxsmd67v1B9bfFiUQaLlbWkwQ6PKi5UjMl8YE_NRF_ogn1VB6rcbdD5CEfHPLZ1lm3qd.jpg

/wp-content/uploads/2012/11/_c_PXx74dJDjVTuAN9whO3Lk4PPGt6LTJ4Ck26M-tmLDP69HyWRAsMxoY_431uLJSaVZ4__9eN_EKge5tqIDvG53x_rRtM54sTo.jpg

/wp-content/uploads/2012/11/_c_qk_DdCd7vBRKANCqyxeqABgjLGOdZdX1i5ogvSeMCS8thVSuKql1IgIg0uMUppte49DhlIbjJa2qVuC6RSKYlKfFMrnQVUwz.jpg

/wp-content/uploads/2012/11/_c_hoJD9mgyBwaDRPPPqRGzMX6honPY8t6GS6nvBximatz3hZQzqZ6U-2oj6pRIM6UQ6mDCYyUKyEQ7-7eq-CFGK8VXBWT76uFj.jpg

/wp-content/uploads/2012/11/_c_krJShqL97v0g50AviB01sF7ZIZ6DrBvIp5vTSpZr2dbg_zXBy_ZYnI3dup1ss0I3xdQ7gLPam0hkJfPBVqiKp_4KxWpeYYJP.jpg

/wp-content/uploads/2012/11/_c_FOZN4CE2pJRo5hrylq5hVbs8704migizCsc0YENypv5NVKYXGyhX_no34AsvmsUORxnEvs12AU1jjiKWrwJE0d7ORTwn65xE.jpg

/wp-content/uploads/2012/11/_c_IiegyNooLPyeI8NO1pq8-Dh4hSHKJYeG_QdGt4N6vxHDD16BOhRhcLIUYS2ztBXUFBVhrRYNIzYc9QOgu9YMO90oHvKJRXQj.jpg

/wp-content/uploads/2012/11/_c_SLnJhXfekbCVhzbgGt3YYiYQIwyMnddH-5uHLBjBoFxM16JZf94LBHg2h1VwMG5gbB4-nyAzjEc-P4UU6vAbPGOSbOQUZ7Ba.jpg

/wp-content/uploads/2012/11/_c_rh_B7bvMJGvk6E9nhhXhshMVjXIDhw3o-VBWQeJWXE3glAQLZ_5M8F1Oosm2VvQOSZoHE--h2SQwMR-1mKROSidJChzAFJpT.jpg

Project name: House in Yamasaki
Location of site:Hyogo Japan
Site area: 231.72m2
Building area: 93.68m2
Total floor area:119.11m2
Type of Construction:Wooden
Program:house
Project by :Tato architects
Principal designer:Yo shimada
Photo credits: Ken’ichi Suzuki
Design period :Oct.2010 -Aug. 2011
Construction period :Oct.2011 -Feb.2012

MORE: Tato architects,更多请至:Tato architects on gooood

Post a Comment