House in Meco by atelier RUA

Discovering different levels of intimacy through the diagonal progression

Project Specs

Location:

非常感谢 atelier RUA 予gooood分享以下内容。
Appreciation towards atelier RUA for providing the following description:

这座南北向的住宅坐落在一个占地13850平方米的三角形场地上。通往场地的路径沿着白墙延伸至住宅入口,以流畅而自然的方式揭示出建筑的内部环境。建筑拥有一个正方形平面,从而带来四个相似的立面。南面设有花园和一个15x5m的游泳池。

▼鸟瞰图,aerial view ©Francisco Nogueira

The triangular shaped plot has a total area of 13850 m2 and is oriented South/North. The path to the plot runs alongside a white wall, showing the way to the entrance. Entering the plot, the building reveals itself. A perfect square with four similar facades. Facing south, a clearance in the garden holds the 15x5m swimming pool.

▼平面图,plan ©atelier RUA

住宅只有一个楼层。受到荫蔽的户外露台定义出建筑的边界。巨大的屋顶由私人卧室所在的四个体量支撑,这使公共区域得以充分地向景观开放。

The building is one storey high. Shaded exterior terraces cut-out its quadri angular footprint. It is a volume composed of a large roof supported in its four corners by the volumes that correspond to the private spaces of the program. The common areas of the house are therefore open to the landscape.

▼户外露台定义出建筑的边界,shaded exterior terraces cut-out its quadri angular footprint ©Francisco Nogueira

▼露台,terrace ©Francisco Nogueira

客厅位于建筑的中央,为其他所有空间提供了连接点。北立面的入口直通客厅,并通过东向、南向和西向的开阔窗户向外部环境敞开。

The building has a centralized plan, being the living room the space from where all other spaces derive. The entrance on the north façade articulates directly with this space, which subsequently opens to the exterior through large windows facing East, South and West.

▼从入口望向客厅,view to the living room from the entrance ©Francisco Nogueira

▼客厅概览,living room overall view ©Francisco Nogueira

▼客厅通过开阔窗户向外部环境敞开,the living room opens to the exterior through large windows facing East, South and West ©Francisco Nogueira

▼从客厅望向入口,view to the entrance from the living area ©Francisco Nogueira

服务空间设置在北面,包含洗手台、衣帽间、厨房和杂物间等。厨房作为起居空间的一部分,设有烹饪区和一个大尺寸的备餐台。

Towards North, the technical areas of the house: a wash closet, a cloakroom, a pantry and utility room. The kitchen is part of the living area and has a cooking area and a large preparation island.

▼从客厅望向厨房,view to the kitchen from the living room ©Francisco Nogueira

▼从客厅望向露台,view to the terrace from the living room ©Francisco Nogueira

卧室被设置在建筑的四个角落(21平方米)。每间卧室都设有独立入口、更衣区以及洗手间。卧室之间由朝向东面、南面和西面的三个露台连接,同时作为花园和客厅之间的过渡。

The bedroom clusters are located at the four corners of the 21m square footprint of the house. In open space, each of these clusters holds the entrance/dressing area, a toilet and the bedroom itself. Between them, towards East, South and West, three terraces emerge as a transition between the garden and the large central living space.

▼卧室之一,one of the bedrooms ©Francisco Nogueira

▼角落处的卧室露台,the terrace at the corner of the bedroom volume ©Francisco Nogueira

▼浴室,shower ©Francisco Nogueira

沿对角线穿越住宅时,会感受到空间在私密程度上的变化:从室外空间,到半室外的露台,再到内部的卧室,其中卧室的门廊提供了私人区域和客厅之间的过渡。如果从相反的方向出发,空间的体验也会发生反转。

The diagonal progression through the house allows the discovery of different levels of intimacy. From the outside, one can wonder through the semi-private terrace into the bedroom. From here, space contracts in the bedroom vestibule that mediates the transition to the large living room space, that opens to the landscape. From here, the sequence inverts until one reaches the opposite corner of the house.

▼对角线空间序列,the diagonal progression ©Francisco Nogueira

▼建筑外观,exterior view ©Francisco Nogueira

▼立面图,elevations ©atelier RUA

▼剖面图,sections ©atelier RUA

PROJECT: atelier RUA
YEAR: 2018
LOCATION: Meco, Portugal
CLIENT: Privado
CONSTRUCTION: Vassalo & Sousa, Lda.
BUILT AREA: 300,00 m2
CONSTRUCTION BUDGET: 500 000,00€
TEAM:
Francisco Freitas, Luís Valente, Paulo Borralho, Rui Didier
Ana Tomé, Cristiano Rodrigues, Dora Jerbic.
SPECIALISTS:
Structural Engineering: Pedro Viegas
Electricity, Communication, Gas Supply: LMS – Gestão de Projectos e Engenharia
Water Supply, Sewage, Drainage and HVAC: Ecoperfil – Sistemas Urbanos Sustentáveis
Landscaping: Officina dos Jardins
PHOTOGRAPHY: Francisco Nogueira

More:atelier RUA

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment