House in Cotia by UNA Arquitetos

Conceive a place by the continuity of pathways

Project Specs

Design Firm:
Location:
Category:

感谢 UNA Arquitetos 对gooood的分享。更多关于: UNA Arquitetos on gooood
Appreciation towards UNA Arquitetos for providing the following description:

设计一个房子通常会想创造一个良好的家庭氛围,想象每一天的生活里,我们度过童年,建立起价值观来认识世界。与此同时,建筑师认识到做一个设计和写一篇文章一样,是寻求无数的建造可能中的一种。在该项目里,建筑师选择了加强路径和步道的设计作为构思整个建筑的起点。

Designing a house always presumes a commitment to sheltering family relationships. Embracing childhood, everyday life, establishing scales of measures to the world. At the same time, we understand the project as an essay, a possibility of many other constructions. This one particularly, seeks to reinforce the walking, the promenade, as a way to conceive the place.

▼概览,overview

入口处曾经是一片林间空地,沿着巨大的拐角种植着浓密的树木,与入口小路遥遥相对。这片植被自由生长的区域对在建筑中的生活起到了积极的作用,可以削弱街道的噪音,提供小型森林景观。建筑师的挑战在于构建一个新的区域并为之赋予优良的环境品质。

Thick dense trees have grown along the vast corner lot opposite to the access lane, where there once was a glade. The deployment of this free area addresses its advantage by seeking protection to the residents from street noise, opening views to the small forest. The challenge is to build a new terrain, broadening its qualities.

▼沿着巨大的入口拐角种植着浓密的树木,与入口小路遥遥相对,thick dense trees have grown along the vast corner lot opposite to the access lane

从剖面上看,建筑结构平稳适应了圣保罗的坡地。平面设计将建筑内外结合成了一个整体,水、火、植被交替运用,互为补充。四个高度设计了三个平行墙面来组织景观。

The construction, in section, accommodates smoothly to the geography of São Paulo’s sloped grounds. The development, in plan, allows an integration between interior and exterior spaces, which alternate and fold being complemented with water, fire and vegetation. Four levels built from three parallel walls organize the landscape.

▼平面图,plan

▼剖面,section

平坦的屋顶设计为花园,几乎位于场地的最高点,让人能轻松到达45米的高度。混凝土结构作为建筑的主要构造,每层楼有不同的层高。

The flat roof is a garden which almost touches the top of the site, making it easy to access its 45-meter stretch. The concrete structure houses the entire program while the floor moves, creating plans with different heights.

▼屋顶花园,roof garden

通过卧室下的阴影区域,就可以看到位于地下层的入口,金属结构从混凝土结构中延伸出来。整个建筑建在斜坡上,与Vilanova Artiga的建筑风格类似,用以保持交通流线的连续性。第一个坡道是跨过水面的小桥,通往起居室和厨房,这里比其他位置的层高更高。第二个坡道由金属制成,连接卧室和书房。细微的角度变化保证了房间更充足的日照和更高的私密性。

The entrance is in the lower part, through the shaded area from the bedrooms volume, a metallic structure hanging from the concrete one. A house on ramps, likewise Vilanova Artigas’, allowing the  continuity of the pathways. The first bid, bridged over water, leads to the living room and kitchen, opening to a larger height. In the second bid, the ramp, now metallic, establishes the connection between bedrooms and library. A slight inflection in the volume ensures better sun light and protection for these rooms.

▼跨过水面的小桥通往起居室和厨房, bridged over water, leads to the living room and kitchen

▼起居室外观,living room exterior

▼起居室外的流水,water along living room

▼起居室,living room

▼厨房,kitchen

▼第二个坡道由金属制成,连接卧室和书房,in the second bid, the ramp, now metallic, establishes the connection between bedrooms and library

▼书房, library

与封闭于街道的立面不同,悬挑的阳台会在下午时分投下阴影,延续着阴影,建筑师设计了一条小路连接所有空间,可以沿着坡道自由上下。

In contrast to the blind street façade, a balcony casts the afternoon shade. Being so, a path is completed as a continuous drawing, connecting all spaces, going up and down the slope, without determining if one is diving or submerging.

▼封闭于街道的立面,blind street façade

▼悬挑的阳台会在下午时分投下阴影,延续着阴影,建筑师设计了一条小路连接所有空间,a balcony casts the afternoon shade. Being so, a path is completed as a continuous drawing, connecting all spaces

▼花园,garden

▼花园视角,view from garden

▼夜景,night view

▼分解结构图,exploded drawing

▼总体规划图,master plan

 

Place: Cotia, SP
Design: 2012
Built: 2017
Design: Cristiane Muniz, Fábio Valentim, Fernanda Barbara, Fernando Viégas
Design team: Carlos Faccio, Eduardo Martorelli, Henrique Te Winkel, Hugo Bellini, Julia Jabur Zemella, Marie Lartigue, Marta Onofre, Naiara Hirota, Rodrigo Carvalho
Site area: 2,600 m²
Built up area: 400 m²
Super built up area [covered]: 730 m²
Topographic survey: Projecto
Drilling: Ação Engenharia
Structural engineering: Companhia de Projetos
Hydraulic and electrical engineering: Zamaro
Lighting design: Lux Projetos
Waterproofing: PROASSP
Landscaping: Soma
Irrigation: Irrigar
Acoustics: Acústica Design
Window frames: JMar
Gardens: Doering Paisagismo
Grafite: Zezão
Construction: F2 Engenharia
Photos: Nelson Kon/ Bebete Viégas [drone]

More:UNA Arquitetos。更多关于: UNA Arquitetos on gooood