Haddo Yard, U.K. By Denizen Works

A distinct visual identity that enhanced by adventurous but contextual contemporary design.

Project Specs

Design Firm:

非常感谢 Denizen Works 予gooood分享一下内容。
Appreciation towards Denizen Works for providing the following description:

Denizen Works为开发商Arrant Land完成了住宅区设计Haddo Yard,该住宅街区包括7栋独具当代风格的公寓建筑。该住宅项目位于肯特郡惠特斯特布尔地区,这里曾经是一片平房聚集区。小说家Somerset Maugham也曾居住在这里,该住区项目的名字Haddo便来自于他的小说《魔术师》中的角色“Oliver Haddo”。Haddo项目旨在通过将当代建筑融入历史街区的手法,打造全新的居住形式。

Denizen Works have completed their first housing scheme, Haddo Yard, a new-build block of seven contemporary apartments for developer Arrant Land. The project, on the site of a former bungalow, is located in Whitstable, Kent and takes it’s name from Oliver Haddo, a character in former resident Somerset Maugham’s novel, ‘The Magician’. Haddo Yard forms part of a series of projects initiated by Arrant Land that seek to explore how a town with a distinct visual identity can be enhanced by adventurous but contextual contemporary design. 

▼建筑全貌,view of the architecture

 

身份表现
Civic Presence

哈多别院坐落于街区的显耀位置,与中央车站临街对望,成为东边步行购物街与西边住宅区的过渡建筑。建筑主体采用深色砖墙堆砌,下层浅色砖石用以与相邻店铺营造和谐之感。这种由不同色调砖块所营造的视觉差异,通过上层悬挑结构与内凹的入口表现的淋漓尽致。

Haddo Yard occupies a prominent position on the street, directly opposite the main train station, and mediates between a small shopping parade to the east and residential buildings to the west. This role is expressed through the articulation of the facing materials, with a light brick base tying the building into the scale of the adjacent shops and dark bricks forming the upper floors and base at the west end of the site. The visual distinction between contrasting brickwork is accentuated through the cantilevered upper floors and deep inset communal entrance. 

▼深色砖墙作为主体,底层浅色砖墙作为与相邻建筑的呼应,light brick base tying the building into the scale of the adjacent shops and dark bricks forming the upper floors

▼由不同色调砖块所营造的视觉差异通过内凹入口表现的淋漓尽致,the visual distinction between contrasting brickwork is accentuated through the deep inset communal entrance

 

材料
Materials

建筑形态衍生自当地的风土民情。如渔屋般的深色山形砖墙建筑,回应了小镇的建筑传统。定制的表面贴砖是建筑的重要组成部分。立体三角形切面砖既是对山形屋顶的呼应,也是对小镇传统建筑的映射。这些独特的贴砖,令建筑于周边居住环境中突显出来,提升了住宅的存在感,并创建了独特的建筑符号。纯手工打造的橡木门和氧化铜门框,砖墙围合的建筑在色调上更加饱满,也提升了建筑的品质。

The distinctive character of the building takes its cues from the local context, with the dark brick gables evoking the forms and tones of the black timber fishing huts that are synonymous with the town. Bespoke tiles, referencing the faience tiles in evidence throughout the town, have been designed to reference the triangular gable motif, with each tile comprising of three miniature gables mirroring the pitch of the main roof. These tiles provide decorative relief to the principal, public facing elevation, recognising the presence of the building within the public setting. Hand-made oak entrance doors and bronze anodised window frames were chosen to complement the tones of the brickwork and reinforce the sense of quality expressed throughout the building. 

▼建筑于环境中突显,the house outstanding among the surroundings

▼手工打造的橡木门,hand-made oak entrance door

▼立体三角形切面砖既是对山形屋顶的呼应,bespoke tiles have been designed to reference the triangular gable motif

   

建筑后方较私密立面暴露的雨水管,以及人形堆砌的边角料砖块,充分实现了建造材料的经济性运用。室内通过中密度纤维板来呼应滨海氛围。高900毫米的基底,将建筑于基地抬起,并将花池,厨房木质节点,窗户横梁接合成整体。外露的纹理面砂浆地板,给室内的素白空间增加了一丝对立之感。

To the rear, private elevation, an economy of detail and material is exercised, with exposed downpipes and blind panels clad in brick off -cuts, laid in a herringbone pattern. The bright, contemporary interiors are given a coastal character through the introduction of MDF matchboarding, which forms a 900mm high datum around the rooms, visually tying together the garden planters, kitchen joinery and window transoms. Exposed screed floors add texture and provide a counterpoint to the simple white room linings. 

▼建筑背面,the private elevation

▼人形堆砌的砖块来自建筑边角料,blind panels clad in brick off -cuts laid in a herringbone pattern

 

景观营造
Landscaping

通过对多余建筑材料的回收再利用,该建筑实现了经济使用价值。而景观的营造也在一定程度上回应了这一理念。参考海堤厚重混凝土墙壁的材料和质地,建筑周边的花池,废物收纳和户外座椅由混凝土花池围合而成,并展现出波浪纹理,从而进一步定义了住宅区的边界。草垛混凝土花池围合出地面停车场,地面的几何铺装呼应了以三角形为元素的设计主题。多余的砖块被用来围合成花园台阶,现成的门梁用于铺设花园辅路。三个独立住户的私人花园,90公分高的木质花池搭配户外座椅,安置在建筑基底上。形成室内空间向室外的视觉延伸。

Through the thoughtful re-use of excess site material and re-imagination of cheap, readily available building products, the landscape is afforded a level of consideration in keeping with the quality expressed throughout the building.  Referencing the materials and textures of the sea walls found along the coastline, a thick concrete wall, constructed from corrugated sheet metal formwork, provides a sculptural and robust boundary edge to accommodate planting, services and the bin store and act as informal seating. Grasscrete slabs form the car-park surface and have been filled with a mixture of grass and contrasting resin-bound aggregate to define a distinct geometric pattern to complement the triangular motif found throughout the project. Left over bricks were re-appropriated as garden steps and off -the-shelf lintels were used to form the paving to the communal gardens. To the three private gardens associated with the ground floor flats, 900mm timber planters with integrated seating provide a visual extension of the internal matchboard datum to define patio areas and separate the plots. 

▼花池和门牌细部,planter and door plate

   

 

造价,协作和工作关系
Cost, Collaboration and Working Relationships

完美的建造合作使项目造价控制在每平方米1750英镑。由于没有传统的招标程序和建造细节,该住宅内部可以完美符合最初预想,并以高质量和最经济的方式实现。项目通过设计师的专业技能,以及开发商与设计方的紧密合作,将住宅细节以更细致更具体的定制形式展现。从厨房选材定制,前门,到五金制品和门牌喷绘,这栋高品质住宅在当地形成鲜明的特色,塑造了强烈的居住符号,且将建筑建造成本控制在有效的范围内。

A truly collaborative approach to the delivery of the project has been essential in facilitating a modest build cost of £1750/sq.m. As there was no traditional tender process construction details and the interior specification could be developed from first principles in collaboration with Arrant Land, ensuring that quality was delivered in the most economic means possible.  This collaboration and a desire to tap into the skill and expertise of local trade has enabled a greater degree of bespoke detailing than typically afforded on housing projects. From the kitchen joinery, front doors and ironmongery down to the painting of the door numbers, using local trade has added a layer of richness to the project that reinforces the sense of place and identity without compromising either cost or time. 

▼住宅内部不同色调材料表现出对立的和谐,different tones shows a contract

   

▼素白的空间营造滨海氛围,the bright contemporary interiors are given a coastal character

   

▼厨房,kitchen

▼从餐厅望向后院,view from dining room to the backyard

该项目实现了设计师和开发商,通过当代设计手法,打造独特居住生活的野心。建筑由内而外的展现了,在各种经济限制条件下所完成的超高品质项目,表现出自信和大胆的设计手法,强调了紧密协作的有利作用。

The ambition for Haddo Yard was to create a distinctive and contemporary expression of local identity. The finished building not only asserts a bold and confident presence within its context but also stands as testament to the practice’s commitment to collaborative working practice and its ability to deliver high quality architecture within tight constraints. 

▼夜色中的建筑,architecture in the night

▼底层平面图,the ground floor plan

▼二层平面图,the first floor plan

▼三层平面图,the second floor plan

▼屋顶平面图,roof plan

▼立面图,elevation

▼剖面图,section

▼外墙细部,external wall detail

Location Whitstable, Kent
Type of project New build block of seven apartments
Client Arrant Land with Peech and Pear
Architect Denizen Works
Structural Engineer Morph Structures
Main Contractor Yellowjack
Approved Inspectors Harwood
SAP/EPC Assessor Blink Architecture
Start on site date May 2016
Completion date July 2017
Contract duration 13 months
Gross internal oor area 458 sq.m
Form of contract and/or procurement Bespoke
Contract Contract value £800,000
Tiles Darwen Terracotta
Kitchens Moosejaw Woodworks
Zinc roo ng Bellzinc
Windows IdealCombi
Steelwork DV Fabs Ltd
Stairs Faversham Joinery

More: Denizen Works

Post a Comment