Guangxi Liuzhou Luosifen Urban Pavilion, China by UNO Architects

The design concept comes from the unique local landscape and its stone culture

Project Specs

Location:

感谢 UNO Architects 予gooood分享以下内容。更多关于他们:UNO Architects on gooood
Appreciation towards UNO Architects for providing the following description:

螺蛳粉小镇会客厅位于柳州市柳南区太阳村镇,是螺蛳粉小镇景区的核心,建成后已成为小镇一张国际化的名片,并举办了一系列文化活动。柳州被誉为“世界第一天然大盆景”,是座具有2000多年历史的古城。柳州不仅拥有独特的自然风光,还拥有发达的工业体系。这里是国民神车五菱汽车的产地,还诞生了美食界的超级网红螺蛳粉。柳南区作为袋装螺蛳粉的发源地,被誉为“中国螺蛳粉之乡”。这种来自柳州街头的小吃虽然风味独特,却叫你不得不爱,在短短的几年内风靡全国,成为了柳州的城市标签之一。

▼项目与周边环境鸟瞰,aerial view of the project and the surrounding environment ©吴清山

Luosifen urban pavilion located in Taiyang Village, Liunan district, Liuzhou. As the core of Luosifen Scenic Area, this pavilion became one of the most significant landmark of the city after its completion in 2020 and held a number of cultural events since then.  Liuzhou has a history of 2000 years and it’s known as“the world’s largest natural bonsai”with twisted rivers and thousands of isolated peaks. This city not only has a unique natural scenery, but also has a developed industrial production system, it’s the base for the“National Car of China”Wuling and the birthplace of the phenomenon street-food in the gourmet world: Luosifen, literally means “snail rice noodle”. Liunan district is known as “Luosifen Hometown”as the first packaged Lousifen was born here. This delicious food from street corners of Liuzhou has a very unique scent, love or hate it, it has been foodie’s favourite that swept the world by storm in recent years and became a city tag for Liuzhou.

▼项目鸟瞰,aerial view of the project ©吴清山

▼建筑顶视航拍图,Rooftop terrace ©吴清山

建筑设计构思来源于柳州市独特的山形地貌及奇石文化。场地北侧是繁忙的柳太路,这也是场地的主要到达方式。南侧拥有典型的喀斯特地貌,我们希望建筑能够从多个维度与不远处的群峰相互呼应。建筑形体是对场地喀斯特山体的抽象表达,形成一大一小起伏的山峦,后来也被当地人亲切地称为“大螺蛳”和“小螺蛳”。

The design concept comes from the unique local landscape and its stone culture. To the north of the site is the busy Liutai road, it’s the main access to the site. To the south is the typical karst landscape. We hope the architecture can respond to the mountains from multiple perspective. The envelop system of the building is an abstract expression of surrounding mountains, creating a big and a small “mountains”. Affectionately called “big snail” and “small snail” by the locals as snail is one of the most important ingredient of Luosifen.

▼建筑主入口立面,main entrance elevation ©吴清山

▼建筑外观局部,Architecture exterior ©吴清山

屋顶露台的朝向由最佳景观面决定,倾斜的立面和完整的圆形开口在这里形成了独特的空间体验。“小螺蛳”的屋顶通过一体化的连廊与“大螺蛳”的二层露台相连,作为室内空间的延伸。建筑的主入口位于连廊的正下方,也借此形成一个巨大的画框,正对着南侧最具代表性的喀斯特山体。

Rooftop terraces are turning toward the best scenic panorama, sloped roof and round openings offering a unique experience. The roof of “small snail” is connected to the second floor of “big snail” by a unifying envelop as the extension of interior space, also forming a frame facing the most iconic karst peak to the south of our site.

▼连廊下的对景视线,Views under the Corridor ©吴清山

▼二层连廊,Second floor Corridor ©吴清山

▼屋顶露台,Rooftop terrace ©吴清山

建筑外围肌理受柳州独有的柳砚石启发,层次分明。落地窗360°环绕,让视线沿着地平线缓缓展开,借景户外,形成一张连续的山水长卷,让室内参观和工作的人无论从哪个角度都可以拥有最开阔的视野。建筑外立面采用了定制穿孔铝板,通过孔径大小和孔隙率的细微的变化,暗合远处天际线的起伏,增加细节上的层次。

Architectural facade is inspired by a unique inkstone only produced in Liuzhou which composed by black and white layers. The 360 degree glaze facade unrolled with the panoramic landscape like an ancient Chinese landscape scroll, which allowing the visitors and staff members enjoy unobstructed views from inside. The facade uses prefabricated aluminum panels with different patterns that corresponding to nearby skyline, adding more details and layers to facade.

▼穿孔板肌理, perforated panels ©吴清山

▼穿孔板肌理与灯光, perforated panels and lighting system ©吴清山

建筑中心是一个巨大的通高空间,开敞的空间尺度和三角形的网格采光井为室内营造了一个充满阳光与生命力的展览空间。室内流线围绕中庭展开,环形布局,沿建筑外侧可以进入螺蛳粉小镇展厅,产业展厅,企业展厅和多媒体展厅,完整了解螺蛳粉从生产加工到制作销售的全产业链。内侧的巨大楼梯可以让参观者围绕中庭的核心展区移步至建筑顶层的开放露台,俯瞰周边螺蛳粉相关产业及现代农业基地的同时,将远处绝妙的自然景观尽收眼底。

At the center of the building is a double-height lobby designed to create an indoor courtyard full of sunshine and vitality, it’s a huge exhibition space as well. Interior circulation centered the lobby, visitors can go through varies exhibitions that help to understand the Luosifen industry from A to Z (Started from farming, production, packaging to distribution and sales of the product). After the visitors finish watching all the shows, the circulation will bring them to rooftop terrace. While looking down at surrounding farmland and modern agricultural facilities, the view of the dramatic skyline nearby will definitely be a great way to end this wonderful visiting experience.

▼建筑中庭,central lobby ©吴清山

▼夜景鸟瞰图,aerial view of the project ©吴清山

▼建筑主入口立面夜景,main entrance elevation in the night ©吴清山

▼实体模型,Physical Model © UNO Architects

▼一层平面图,Ground floor plan © UNO Architects

▼二层平面图,Second floor plan © UNO Architects

▼屋顶平面图,Roof plan © UNO Architects

▼剖面图,Sections © UNO Architects

项目名称:柳州螺蛳粉小镇客厅
建筑公司:UNO Architects
联系方式:info@unoarchitect.com
甲方:融创中国
项目地点:广西柳州
项目类型:展览,商业
建筑面积: 7100 m²
场地面积: 16200 m2
完工时间: 2020年10月
设计时间:2018年11月
主持建筑师:王晨曦,董韬
建筑设计团队: 宁柯瑄,王子豪,王建园,陈黎明(实习生),邹岩(实习生)
施工图单位:中衡卓创国际工程设计有限公司
幕墙深化:四川犀牛鸟装饰设计有限公司
景观设计:安琦道尔(上海)环境规划建筑设计咨询有限公司
摄影: 吴清山

Project Name: Liuzhou Luosifen Urban Pavilion
Architects: UNO Architects
Contact:info@unoarchitect.com
Client: SUNAC Group
Project Location: Liuzhou, Guangxi
Project Type: Exhibition, Commercial
Building Area: 7100 ㎡
Site Area: 16200 ㎡
Completion: 2020.10
Design Time: 2018.11
Project Architect: WANG Chenxi, DONG Tao
Design Team: NING Kexuan, WANG Zihao, WANG Jianyuan, CHEN Liming(Intern), ZOU Yan(Intern)
Construction Drawings: ECD Architects (Int’l) Ltd.
Facade Consultant: Rhinobird
Landscape: HWA Design Group
Photographer: WU Qingshan

More: UNO Architects     更多关于他们:UNO Architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment