GRACE住宅,日本 / APOLLO Architects & Associates

小而不小、温馨舒适

项目标签

设计公司:
位置:
类型:

感谢来自 APOLLO 对gooood的分享。更多精彩: APOLLO on gooood
Appreciation towards  APOLLO  for providing the following description:

项目坐落于东京郊区,是APOLLO Architects & Associates事务所为一个三口之家设计的小型木结构住宅。场地周边环境优美,从住宅内能望到附近河畔的景色。设计旨在为业主打造一个日常生活与工作和谐共存的温馨之家,以迎合居家办公的生活方式。存储、厨房电器以及其他功能都被嵌入到墙壁之中,使狭长的室内空间变得更加流畅、统一。

This small wood-framed residence for a family of three takes advantage of the riverside views from its lot on the outskirts of Tokyo. Designed to cater to a work-from-home lifestyle, the storage, kitchen appliances, and other functional features are built into the walls to enhance unity and continuity in the long, narrow space. The result is a home where daily life coexists comfortably with work.

▼项目外观,
external view of the project ©Masao Nishikawa

▼项目外观细部,
external detail of the project ©Masao Nishikawa

如何处理矛盾元素之间的关系是设计中面临的关键性挑战,如:工作/休闲、室内/室外、私人/公共。设计的最终目标是在有限的空间内,实现和谐的空间布局,将现代的生活方式自然融入其中。主卧室和儿童卧室等私人区域位于住宅的底层,二楼则由单独的开放式公共生活区组成,与底层私密区域形成鲜明的对比。此外,建筑师还将间接照明与山墙天花板外露的椽子结合在一起,为住宅的二层空间营造出不同寻常又令人放松的空间氛围。

A key design challenge was assimilating contradictory elements such as work/leisure, interior/exterior, and private/public in order to achieve that harmonious lifestyle within a limited space. In contrast to private areas such as the master bedroom and child’s bedroom on the first floor, the second floor consists of a single open room. Meanwhile, the exposed rafters of the gable roof with indirect lighting set into them make this second-floor space both unusual and relaxing.

▼室内空间概览,overall of the interior ©Masao Nishikawa

▼间接照明与山墙天花板外露的椽子结合在一起,
the exposed rafters of the gable roof with indirect lighting set into them ©Masao Nishikawa

▼舒适优雅的室内氛围,
Comfortable and elegant interior atmosphere ©Masao Nishikawa

住宅前部的阳台是一间带有深檐的玻璃阳光房,这个空间在工作区和休闲区之间起到了重要的过渡作用。阳台上的家具与住宅室内设计相协调,打造出审美与风格上的连续性,而单向玻璃则在引入自然景观的同时阻挡住了街上行人的视线,兼顾了景观视野与居住者的隐私。

The front balcony, a glassed-in intermediary space with deep eaves, plays an especially important role in transitioning between work and leisure. The furniture on the balcony has a similar aesthetic to that inside the house, which creates a sense of continuity, while the one-way glass blocks visibility from the road but lets in natural scenery, resulting in a uniquely comfortable atmosphere.

▼采光充足的客厅生活空间,
living room with plenty of natural light ©Masao Nishikawa

▼客厅细部,
detail of the living room ©Masao Nishikawa

▼客厅前部的阳台空间,
The front balcony outside the living room ©Masao Nishikawa

项目中所有功能性元素都嵌在墙壁的存储单元内,除了使室内视觉效果更加纯净外,还具有吸收噪音的功能,起到了增强工作专注力的作用。在GRACE住宅中,狭小的空间不再是缺点而被巧妙转变为优势,为人们创造出舒适的居住体验。也许在后疫情时代,这种“小而不小”、“温馨舒适”的设计理念将会成为居住类建筑的主流。

Enclosing all functional elements within wall storage units allowed us to eliminate the visual noise of excess objects and enhance concentration on work. Perhaps this design approach, which takes smallness not as a minus but as a plus in terms of coziness and comfort, will be even more sought after in the post-Covid 19 era.

▼厨房,
kitchen ©Masao Nishikawa

▼橱柜与厨房电器均隐藏在墙壁之中,
all functional elements within wall storage units ©Masao Nishikawa

▼楼梯,
staircase ©Masao Nishikawa

Photos: Masao Nishikawa

MORE:  APOLLO,更多请至: APOLLO on gooood

0

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »