Gjemmested Telemark by Gartnerfuglen Arkitekter + Mariana de Delás

Find yourself on the other side of the heart

Project Specs

Location:
Materials:

非常感谢 Gartnerfuglen Arkitekter + Mariana de Delás 予gooood分享以下内容。更多请至:Gartnerfuglen Arkitekter on gooood, Mariana de Delás on gooood 
Appreciation towards Gartnerfuglen Arkitekter + Mariana de Delás for providing the following description:

这间隐匿的住所坐落在挪威南部一座面向湖水的陡峭斜坡上。小屋秘密隐藏在树林之中,远离所有通往湖泊的小径,只有在夏日乘船或冬季湖面结冰时借助滑雪板才能到达。

The hideout is built on a steep slope facing a small mountain lake in the south of Norway. It is build on a secret location, away from all the small trails leading to the lake. It is only accessible by boat in summer and by skis in winter when the lake is frozen.

▼项目概览,project overview ©Gartnerfuglen Arkitekter & Mariana de Delás

拥有这片土地的家庭住在湖对面一个僻静的农场,湖边的泊位停有他们的一只小划艇。该湖泊是这个家庭好几辈人垂钓、游泳或独自露营的首选之地。近年来,这块绮丽之地被越来越多的人发现,但由于挪威公共访问权法(Allemannsretten)的限制,人们不能再独自待在这里。正是这种想要回归自然的愿望,以及希望完全与他人隔绝而隐居的可能性,赋予了这个极为不便、远居深山、掩于大石,且没有通讯网络的地方别样的魅力。所有这些在过去被认为是不便的元素,如今正愈显珍贵。

▼从湖对岸看向小屋,view from the lake to the hideout ©Gartnerfuglen Arkitekter & Mariana de Delás

The family owning the land lives in a secluded farm across the lake where there is a berth in which the owner keeps a small rowing boat. For several generations the family’s small lake has been their preferred retreat for fishing, swimming or camping in solitude. In recent years, this beautiful place has been discovered by more and more people, and due to the Norwegian law of Public right of access (Allemannsretten) one can no longer expect to be alone here. It is this desire to reunite to nature and the possibility to retreat, completely isolated from other people that determined the inconvenient site; farthest away, behind a rock, shaded and lacking mobile and internet reception. Elements that could be considered inconvenient in the past and more and more becoming luxurious nowadays.

▼丛林视角下的小屋和湖泊,a jungle perspective ©Gartnerfuglen Arkitekter & Mariana de Delás

这间小屋可以用作一个垂钓、生火、打盹和远离现代科技干扰的地方。在这里,人们可以体验亲近自然、回归原始生活的孤独状态。

在不被使用期间,小屋安静矗立,与大自然融为一体,为前往湖边喝水的鸟儿提供落脚点。

When in use, the hideout, serves as a place to seek for fishing, light a fire, have a nap and disconnect from any technological distraction for the clients to get in touch with the primal human condition of solitude surrounded by wild nature. When not in use, the hideout sits quietly and modestly in nature as if it were one of its creatures; blending in with the forest behind and even serving as pitstop for thirsty birds on their way to the lake.

▼与大自然融为一体,blend in with nature ©Gartnerfuglen Arkitekter & Mariana de Delás

场地上的碎石均靠手一点点挖开,大块的岩石则被放在水里以创造一个用于泊船和上岸的天然码头。小屋由木制框架和桦木树枝组成,这样既能起到伪装的效果,又可以在雪下保持适宜的温度。

The scree is dug out by hand and the removed rocks are placed in the water forming a natural pier for docking the boat and access. The hideout is made out of a timber skeleton and clad with birch twigs to give a camouflaging effect whilst keeping an insulating layer of air beneath the snow.

▼项目模型,project modle ©Gartnerfuglen Arkitekter & Mariana de Delás

当你从小屋的“耳朵”进入室内时,会经过一个内嵌办公桌、坐拥湖面全景的狭窄入口区域。这是一个可供工作、思考和观赏大自然的绝佳空间。房间内足够更换衣服和存放背包。在两级台阶上,还有一个能够容纳两人的开放房间,在这里,你可以躺在塔形天窗下,感受一种源于自然的神圣氛围。

▼小屋入口,the entrance ©Gartnerfuglen Arkitekter & Mariana de Delás

As one enters the hideout through the “ear” of the creature one encounters a narrow entry zone that has a built in desk with infinity views to the lake. It is a space to work, think and gaze to natures cinema. The space has also enough size to permit a change of clothes and storing your backpack. Up two steps, there is an open room for two people to lie down underneath the tower shaped skylight which creates a sacred atmosphere due to its height and small aperture.

▼从室内看向工作台和湖泊,view from the interior to the workbench and lake ©Gartnerfuglen Arkitekter & Mariana de Delás

不同于纹理化的自然外观,纯净洁白的内部空间被用来创造一种面向自然、促进自然的视觉效果。设计过程删繁就简以强调小屋人为控制的环境与自然属性,这种关系就像影院中昏暗的环境与充满戏剧性的图像间的对比。

Unlike the texturized natural exterior the clean white interior is envisioned to create the facing effect to nature and foster it. To emphasize a controlled human made environment, minimalistic and simplistic to boost the properties of nature; resembling  a movie theater where the black environment contrasts with the image amplifying the effect and dramatism of the visual spectacle.

▼窗台细部,details in window ©Gartnerfuglen Arkitekter & Mariana de Delás

▼入口细部,details in the door ©Gartnerfuglen Arkitekter & Mariana de Delás

▼平面图,plan ©Gartnerfuglen Arkitekter & Mariana de Delás

▼立面图,elevation ©Gartnerfuglen Arkitekter & Mariana de Delás

▼剖面图,section ©Gartnerfuglen Arkitekter & Mariana de Delás

Architects: Astrid Wang, Olav Lunde Arneberg, Ole Larsen, Mariana de Delás
Project Location: Telemark, Norway – 2017
Photography: Gartnerfuglen Arkitekter & Mariana de Delás

More:Gartnerfuglen Arkitekter + Mariana de Delás,更多请至:Gartnerfuglen Arkitekter on gooood, Mariana de Delás on gooood 

Post a Comment