巨人网络办公室,上海 / BNJN 本真设计

创造工作的“心流”状态

项目标签

位置:
类型:

感谢 BNJN 本真设计 (联系邮箱:pr@wrightcommunication.cn)予gooood分享以下内容。 Appreciation towards BNJN (contact: pr@wrightcommunication.cn) for providing the following description:

当年日本索尼式的心流管理,让他们的产品风靡世界,这个与东方有着千丝万缕联系的概念,却是由一个西方人米哈里·齐克森米哈里(Mihaly Csikszentmihalyi)提出来。所谓心流(Flow),指一种几乎是自动的、不须花力气的但又高度集中的感觉状态,心流产生时同时会有高度的兴奋及充实感,涌现出的工作成果充满创意而品质卓著。如何在设计中帮助团队建立激发心流的环境,之前的愉快合作建立了牢固的信任,巨人网络的主管团队再次找到了在办公室有20多年丰富经验的Ben Goh先生和Jane Chen女士。巨人网络二期位于具有“迷你硅谷”之称的上海松江巨人园区,面对园区内的绿意盎然的中央花园和大水景。从园区的主入口进入二期大楼,天光跟着脚步走进室内,洁白宽敞的大堂中央嵌入一条10米长的灯带,仿佛一束白色的激光射出,吸引了访客的视线。

The Giant Interactive Group is a Chinese gaming company for massively multiplayer online (MMO) games. The company is located within the Shanghai SongJiang Giant Campus and is otherwise known as the “Mini Silicon Valley.” Thus, when BNJN was approached to design an office to house the company, they envisioned the corporate space to be one filled with marvel and wonder and one that corresponds to the present gaming culture of the world. Upon first entering the office building, a stream of light trails behind in the form of a ten-meter-long ribbon of light embedded in the ceiling, leading to an open atrium that has been carved into the middle of the four-story building and finally culminating into a skylight on top.

▼大堂内景,view of the hall

对于一个工作环境,光是极为重要的因素。项目中,一层至四层的天井,引进的自然光令这里豁然开朗,作为漫射光线的天空光,些微的淡蓝色让空间更具效率,又有采光面积大,形成的沉浸感。设计师利用“灰空间”的手法,抹去了建筑外部的界限,使两者成为一个有机的整体。完成后的效果让人惊艳,“令我最满意的,是这个办公空间将室内和室外巧妙连接,我们是网络公司,员工工作时能跟自然有所接触,是很好的一个状态转换。”巨人网络CEO刘伟如是说。在设计之初,设计团队就有明确的想法,做一个与曾经轰动一时的谷歌办公室不同的网络公司,设计创意应该与巨人集团的企业文化融为一体。正如设计师Jane说的:“我们认为在这个项目里,做出游戏公司、企业文化与空间之间淡淡的链接更为合适,而非直接转移。”

For a working environment, light is of uttermost importance. This project, which encompasses everything from the ground floor to the skylight on the fourth floor, transforms the atrium into a lens that lights up the entire office space and creates a space of serenity. This “gray space” blurs the boundary between inner space and outer space, allowing the two to merge into a single unit of reality. This atrium acts as a focal point in a building that consists of individual floor areas that measure more than 4,000 square meters each. As the heart of the building, the atrium naturally becomes the center of attention where all points of view in the building converge.

▼中庭用作室内采光,atrium allow natural light into space

为了实现创意的空间排列和游戏化的场景设计,设计师凭借他们对于美的执念,为理性的他们提供一个感性的空间,在虚拟和现实交错的大胆想法带来了强烈的戏剧效果,设计师把它称为——造梦空间。设计师从整体概念之中抽取出几个元素:许多个连接室内外的阳台、空中悬浮的会议室、楼梯穿插、绿树贯通楼层之间,“你会感觉这很魔幻,但其实我们抓住了建筑应有的尺度、办公空间应有的实用性。”从动漫中搬出来的大树贯穿楼层魔幻般的存在,暗示了巨人网络的游戏产业的创意性和新奇感。人们可以通过大树来判断自己的所在楼层:树根位于二楼,树干位于三层,看到树冠就说明身处顶层了。

▼从动漫中搬出来的大树,a tree image from cartoon

The space is carefully divided into compartments that ripple rhythmically throughout the building. Connecting the four levels of the building is a floating conference room. This gravity-defying room is analogous to a castle in the clouds. The pockets of positive and negative space surrounding this hanging castle become individual islands. Each pocket frames a different area: the open patios, the intersecting flight of stairs, and the singular tree that penetrates through the space and juts out on the top floor similar to a landmark.

▼通过树可以判断自己所处的楼层,anyone in the building can orientate themselves accordingly

▼办公区,working area

一架超大楼梯形成垂直交通,直截了当插入空间,贯穿好几层空间。通常楼梯都被隐藏,而在本项目中,楼梯成为一道天梯,可以直接跨上好几层,拾级而上的同时,可以观看整个中庭的风景。一层设有咖啡厅,片刻休息的人与楼上的人形成互看,彼此成为风景。在一层大堂反观在屋顶上的树,亦然有着这种戏剧性的效果就仿佛置身于游戏中虚虚实实。

By simply looking at the tree, anyone in the building can orientate themselves accordingly. Its roots spread across the second floor, the stem penetrates the third floor, and the treetop blooms on the top floor.  Every individual pixel of a virtual tree is brought to life here in the form of real foliage and bark that fill the space with creativity and novelty. Serving as a symbol for life and wisdom, the tree is also where one can look to for contemplation and meditation. The theme of nature is further introduced to the working environment in the form of earthy tones, applied landscape graphics on glass panels, and olive green carpeted turfs that mimic pastures of grass. These accents are spread throughout the entire building, creating refreshing spaces for everyone who passes through: employees, visitors, or guests.

▼超大楼梯形成垂直交通,giant stairs become the vertical transportation

在中庭中,外跨出空中悬浮的会议室的创意也是设计师的独创,这也是基于对与员工工作环境的分析:巨人网络主要由一群平均年龄不超过35岁的“码农”组成,每天盯着屏幕写程序,怎样让程序员们从大量繁复的程序代码中抽离出来,偶尔的放空,成了本真最关注的课题。悬置的会议室仿佛空中楼阁,让实体悬浮在空中,缥缈感得以建立。会议室中都设有休闲家具供人交流放松,巧妙的立面构成,使每个角度都宛如取景框内的画。巨大的空间将中庭区域打造成了整个项目视觉的焦点,也令室外硬朗的建筑变的柔软。

A common concern in office spaces such as this is the wellbeing of the employees. The average person working at Giant is a computer geek not over thirty-five. Their day to day activity is unchanging: they sit in front of computer screens typing out sequences of coding all day. Now, right beyond their screens lies a vast stretch of space that frees their mind from the numerical constraints in front of them.

▼悬浮的会议室,floating  conference room

▼每个角度都像取景框画面,every perspective is picturesque

设计采用了象牙白高光漆板,绿色的地毯,以浅色的自然木纹为主要材料,局部略有色彩的变化,使整个室内设计达到简洁、明亮、通透的感觉,空间被巧妙的划分,又于一定程度上让人们看到了设计者对节奏的把握。

Unimpeded by the modest budget allotted for this project, the designers used this chance to introduce the theme of nature into this space by using environmentally friendly materials to create an unpretentious space free from extravagancy. The design is centered around the use of ivory lacquer panels, lush green carpets, and lightly-colored wood patterns. While the certain details vary more in color, the interior stays clean, bright, and transparent.

▼象牙白高光漆板,ivory lacquer panels

▼简洁明亮的室内色彩,clean bright color

设计展现的不仅是装饰,更多的是人与空间的情感融合。在一层侧入口,一幅由巨人集团每个人组成的Gaint墙,给人一种高山仰止的视觉冲击,意予着每个人都是公司的巨人。同时Giant墙背面设计师设计了艺术展厅,在这里,人们可以社交、品味艺术、甚至是阅读,这种“启发性”的空间让设计得以实现最本源的价值。

The office is no longer simply a workspace. On the ground floor by the entrance is a media wall spanning 10 meters in length, composed of photographs of the individuals who make up Giant. Each figure towering and unwavering, a reminder of the company’s growth. Behind the wall is an art gallery where people can socialize, appreciate art, and relax. Furthermore, there is a music room as well as an art studio that serve as spaces to stimulate the mind during the average working day. Other pockets of social spaces are also scattered throughout the building to propagate the interaction between people to allow for a more pleasant working environment.

▼媒体墙,media wall

▼墙后设计的艺术展厅,behind the wall is an art gallery

▼轴测图,axonometric drawing

项目信息
项目名称:巨人网络办公室设计
项目地点:上海市松江巨人园区
服务类型:室内设计
完成时间:2017年1月
面积:28000㎡
设计团队:BNJN本真设计事务所
主创设计: Ben Goh,Jane Chen
摄影师: 隋思聪,胡文杰
Name: Giant Interactive Group Office
Location: Songjiang District, Shanghai, China
Service: Interior Design
Completion Date: January 2017
Area: 28000㎡
Design company:BNJN Design
Chief Designer: Ben Goh,Jane Chen
Photographer:Sicong Sui、Wenjie Hu

More: BNJN (联系邮箱|contact: pr@wrightcommunication.cn)

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »