Giant House in Oiso by Fumiko Takahama Architects

The bigness different from the ordinary concept

Project Specs

Location:

感谢 Fumiko Takahama Architects予gooood分享以下内容。更多关于他们:Fumiko Takahama Architects on gooood
Appreciation towards Fumiko Takahama Architects for providing the following description:

本住宅位于大矶町海边的一个住宅区内,是一对年轻夫妇的居所。项目基地面积很大,两人居住绰绰有余。而业主的要求也十分简单:仅需要一个小卧室和一个大空间。因此,设计团队认真研究了这种“大空间”的含义,并最大限度地开发了基地的潜力,以便创造出一个在感官上尺度更大、内容更加丰富的居住空间。

This house is for a young couple allocated in a residential area near the sea in Oiso. The site is quite large for living by two persons, and their wish was very simple, to have one big space except for a small bedroom. We thought we should explore “the bigness” and develop the potential of the site so that the client perceives the space bigger and feels spatially richer than the actual size.

▼住宅鸟瞰图,bird-eye’s view of the house ©Takumi Ota

长方形的项目基地正对着北侧的街道。设计团队没有采用普通的建筑布局——即将方正的体量布置在场地的中央,从而将车库与南侧的花园分隔开来;而是沿着场地的短边和长边设置室内体量。室内外的交通流线都沿着基地的长边设置,因此人们会不由自主地穿过整个场地,从而在不知不觉中感受到基地的真实尺度。另外,鉴于项目基地位于一个T字形路口的尽头处,设计团队决定将实体的建筑体量布置在场地的东侧,以便将西侧打造为一个虚空间。这个虚空间可以看作是街道的延伸,一方面可以避免汽车尾气和大风对室内空间造成干扰,另一方面也能加强居住空间与公共空间之间的联系。同时,设计团队将一个法律允许范围内最大的屋顶覆盖在了整个基地的上方,从而又将西侧的虚空间变成了内部私人生活区在室外的延伸。半透明屋顶下的花园则形成了一个可以适应各种用途的互动场所。

▼住宅俯视图,大屋顶覆盖在了整个基地的上方,top view of the house, the biggest roof possible by law is set over the site including the void space on west ©Takumi Ota

Avoiding the ordinary layout of a house in long plot facing the northern road, which is squarish full wide volume in the center dividing carport and garden on south, we placed a slender full depth volume in the site. By stretching the circulation in full depth of the site we intended to let people walk through the site automatically and perceive physically the size of it. Also as the site is at the end of T-junction, we shifted the volume to east, and kept the west half as void space which is extended line of the road in order not to retain the air and wind flow, and to let the road extend into the site making contact to the public. Simultaneously we put the biggest roof possible by law over the site including the void space on west, so that the void space is not only the extension of public space but also the extension interior private space. The overlap of the translucent roof and the garden creates the interactive space which can accommodate diverse usage.

▼住宅街景外观,street view of the house ©Takumi Ota

▼住宅街景外观,基地西侧是一个虚空间,可看作是街道的延伸,street view of the house, keeping the west half of the site as void space which is extended line of the road ©Takumi Ota

▼住宅外观近景,半透明的屋顶下设有室外花园,close view of the house, there is a garden space under the translucent roof ©Takumi Ota

室内体量的入口空间略显封闭和昏暗。沿着入口右侧的走廊向里走,便来到了层高高达5米多、享有充足自然光线的主要起居空间。入口的左侧设置着一部通向上层空间的楼梯。沿着楼梯向上走,先是来到了位于夹层空间的主卧,然后是能看到屋顶动态木构架的书房兼客房空间。上层空间采用坡屋顶,层高较低,给人一种阁楼般的感觉。当从这里俯瞰一层的起居室时,明显的空间尺度对比会进一步强调空间的宽阔性,并让人感受到主要起居空间绝佳的通风情况。

▼室内空间概览,主要起居空间十分明亮,interior overview, the main living space is bright ©Takumi Ota

▼从上层空间俯瞰起居室,起居室的层高高达5米多,looking down the living room whose ceiling height is over 5m from the second floor ©Takumi Ota

When you enter inside and look right from a bit closed and dim entrance, you find bright main living space which ceiling height is over 5m at the end of the corridor. At the opposite side, when you go up to the stairs, there is the master bedroom at intermediate level, then the study/guest room in which the dynamic wood framework of the roof in front of the view. When you look down the living room over the second floor which has pitched low ceiling like a loft, the contrast makes you feel the bigness and generosity of the air volume of this main space even more.

▼住宅入口和通向上层空间的楼梯,室内空间采用浅灰色的饰面和材料,the entrance and the stairs of the house, selecting light gray finish and materials for interior ©Takumi Ota

▼位于夹层空间的阁楼般的主卧,the master bedroom at intermediate level, which has pitched low ceiling like a loft ©Takumi Ota

▼二层的书房兼客房,the study/guest room on the second floor ©Takumi Ota

外部的屋顶由H形钢柱、层压松木梁和聚碳酸酯屋面板构成。设计团队最大程度地缩小了柱子的尺寸,从而模糊了有屋顶遮挡和无屋顶遮挡的花园之间的界线。与此相反的是,他们增加了梁的深度,以便更好地维持露天空间与私密空间之间的平衡。室内空间采用浅灰色的饰面和材料,以便突出其几何抽象感,并让住户感受到从室外照射进来的渐变光线。

The exterior roof consists of H-shaped steel columns, laminated pine wood beams, and polycarbonate roofing. By minimizing the member of pillars, we intended the boundary of the garden between with and without the roof becomes ambiguous. In opposite, we made the beam depth big to keep a good balance open-air and intimate atmosphere. For interior, we selected light gray finish and materials in order that people may perceive its geometry abstract and gradational light coming in from outside.

▼室外花园空间局部,最大程度地缩小柱子的尺寸,同时增加梁的深度,partial view of the outdoor garden space, minimizing the member of pillars and increasing the beam depth ©Takumi Ota

人们常说,空间的尺度越大,其内容就越丰富。如果本项目位于一个大都市的中心地带,那么人们完全可以根据场地面积来创建一个大尺度的房间。但是设计团队认为,考虑到本项目实际的地理位置和基地情况,仅在场地的中间建造一个大空间是完全无法突出基地的宽阔感的。本项目针对场地现状,打破传统,以一种新颖的设计手法来进行住宅空间的塑造和布局,从而创造出一个既可作为公共街道的延伸、又可作为私人生活空间的延伸的虚空间,并在此基础上通过合适的材料来加强这些设计概念。

Often people say that the bigger the space, the richer the space. If the project is in the center of a metropolitan, it may be the status to have a big room in terms of area. But in the case a big site is already out there, we thought just to make a big room in the middle of the site isn’t enough to feel the bigness and the richness. This house is an attempt to acquire “the bigness” beyond an ordinary big room by carefully reading the context of the site, laying out and shaping the volume of the house, creating the intermediate space as extension of both public and private, and selecting materials to enforce all of those intentions.

▼总平面图和平面图,site plan and floor plans ©Fumiko Takahama Architects

▼西立面图,west elevation ©Fumiko Takahama Architects

▼剖面图,sections ©Fumiko Takahama Architects

Project name: Giant House in Oiso
Architect: +ft+/Fumiko Takahama Architects
Completion Year: 2018
Gross Built Area: 140sqm
Project Location: Kanagawa, Japan
Team: Fumiko Takahama, Izumi Kozasa, Takahito Ohno
Structural engineer: Yasuhiro Kaneda
Construction: Kiryu surroundings design co.,ltd.
Photo credits: Takumi Ota

More: Fumiko Takahama Architects       更多关于他们:Fumiko Takahama Architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment