Ghat House by Max Núñez

Lying on a terrain and facing the Pacific Ocean

Project Specs

Design Firm:
Location:
Materials:

来自 Max Núñez 对gooood的分享。更多请至:Max Núñez on gooood 
Appreciation towards Max Núñez for providing the following description:

住宅坐落于250度倾角的地势坡面上,面朝广阔的大西洋。其设计,结构,空间布局及生活流线组织均适应并围绕场地地势展开。

The house is located on a terrain that has a 25o inclination, facing the Pacific Ocean. Its design, structure, internal organization, and the lifestyle proposed within it were determined by the pre- existing conditions of the topography.

▼建筑栖身于倾斜的坡面上,the house is located on a terrain

屋面与地势平行而设,超乎比例的巨型楼梯营造了非同寻常的居住环境。居住生活在这样倾斜的场地环境中展开。特殊的地势条件打破了千篇一律的开放性空间布局,分设在不同地势层面的空间,展现不同的空间尺度。

The inclined surface of the roof is parallel to the natural slope of the site and it’s occupied by a large stair with unusual proportions for a domestic program. Below this oblique plane a diagonal interior space contains the different programs of the house. The monotony of the free plan is redefined by the slope, creating an interior topography of varying levels with different sizes and heights.

▼异乎寻常的巨型楼梯,a large stair with unusual proportions

屋顶由15根不同尺寸和形态的混凝土柱子支撑。支撑结构的需求决定了柱子的几何形态,其外貌的个性化处理让空间更显丰富,摆脱了枯燥乏味的柱网结构。空间中的每根柱子都是独特的,因而围框在柱网中的景色也各有不同。

The roof is supported by 15 concrete columns with different sizes and shapes. Their geometry was determined by their structural needs and its heterogeneous shapes manage to individualize each column as a singular element, avoiding the reading of a rigid structural grid ordering the plan. Each column generates a particular point in space and the framing of the landscape between them is always diverse.

▼屋顶由15根不同尺寸和形态的混凝土柱子支撑,the roof is supported by 15 concrete columns with different sizes and shapes

▼柱间围框出不同风景, framing of the landscape between columns is always diverse

建筑内部空间由四部分组成,木纹的装点打破了屋顶与地板之间的清冷空间。这其中的三个空间作为卧室,另一维度较小的空间可以直通至屋顶露台。建筑结构围合的空间分布在楼板之间,它们彼此连通,模糊了私密与开放之间的界限。

Four lighter volumes cladded in wood interfere with the surface of the roof and the space below it. Three of these volumes contain the private rooms, and the fourth, smaller in dimensions, contains a direct access to the roof from the inside. These volumes are located under, beside, and above the roof, establishing ambiguous relations between the private and public areas of the house.

▼木纹装点的内部空间,volumes cladded in wood

▼特殊的地势条件打破了千篇一律的开放性空间布局,the monotony of the free plan is redefined by the slope

▼厨房及餐厅,kitchen and dining space

▼客厅与望海,facing to the sea

▼观景平台,the view point

▼卧室望海,bedroom with the view to the sea

▼通往屋顶露台,to the roof terrace

▼屋顶露台,terrace on the roof

▼夜景,night view

▼轴侧,axonometric

 

▼下层平面图,lower floor plan

▼上层平面图,the upper floor plan

 

▼剖面图,section

▼15根支撑柱,the 15 columns

Architect: Max Núñez
Associate architect: Stefano Rolla Location: Cachagua, Zapallar, Chile
Date of completion: May 2015
Structural Engineering: Mauricio Ahumada Building Contractor: Francisco Álvarez Landscape design: Alejandra Marambio Lighting design: Estudio Par
Technical Inspection: Alfonso Bravo
Built surface: 390 m2
Photos: Roland Halbe

Chinese text: gooood 

More: Max Núñez,更多请至:Max Núñez on gooood

Post a Comment