佛山梅沙双语学景观设计,广东 / GND杰地景观设计

“游园社区型” 校园

项目标签

位置:
类型:

感谢 GND杰地景观设计 予gooood分享以下内容。更多关于他们,请至:GND Jiedi Landscape Design on gooood
Appreciations towards GND Jiedi Lanscape Design for providing the following descriptions:

 

以理性建构空间    以艺术融入感悟
Create space in reason, develop comprehension with art

佛山,岭南文化之源,中国制造之都。怀着对这份底蕴的向往,一所全新的梅沙学校,落地南海狮山。

Foshan is the source of Lingnan culture and capital of Chinese manufacturing industry. With the yearning for such cultural deposits, a new Meisha School is built leaning the Lion Hill near the South China Sea.

▼校园空间概览,overall view of the campus ©日野摄影

佛山梅沙双语学校,是由佛山万科重点打造的一个“复合式教育体”,实现学生生活托管、学科辅导、兴趣培养、拓展研学一站式服务,推进育人方式和学习空间变革的九年一贯制寄宿学校。坐落于风光旖旎的仙溪水畔,毗邻集教育资源为一体的狮山大学城,将于2020年9月迎来首届学生。

Foshan Meisha Bilingual School is a composite educational institution created by Vanke Foshan with great efforts, which aims to realize one-stop service covering life hosting, subject tutoring, hobbies cultivation, and development of studies and research skills of students, and a nine-year system boarding school that advances the reform of educational methods and learning space. Located on the waterside of the beautiful Xianxi and adjacent to University town near Lion Hill which integrates abundant educational resources, it will welcome the first students in September 2020.

▼校园入口外观,external view of the entrance ©日野摄影

 

以空间为纽带,构筑多元交流平台
Create a diverse communication platform by link of space

GND杰地在佛山梅沙双语学校的景观打造中,从”界”到”无界”为出发点,外部将校园广场向城市打开,让校园融入城市肌理;内部借鉴中国传统建筑空间“廊院巷台”的组合的形式,营造出建筑、景观、室内融合于一体的无边界空间。通过对空间的充分利用,创造出多维立体的学习、生活和互动空间。

GND starts from “bounded” to “unbounded” design concept in the landscape creation of Foshan Meisha Bilingual School. In terms of external design, the square in the campus opens to the city, promoting the integration between them; while in terms of internal design, the form of combining “gallery, courtyard, lane and platform” in Chinese traditional architecture is adopted for creating a borderless space integrating architecture, landscape and interior as a whole. Through making full use of space, a multi-dimensional space for learning, living and interaction is hence created.

▼轴测图,axonometric drawing ©GND杰地景观设计

 

▼景观空间结构,landscape spatial structure ©GND杰地景观设计

 

承载成长记忆的“游园社区型”校园
Garden community-type campus with growing memories

校区设计鼓励教职员工、学生尽情享受新时代校园文化的活力,将庭院、连廊、露台和运动场等功能空间串联起来,共同构成一个有机体,打造涵盖智慧体育、艺术浸染、科技赋能、户外体验四大板块。通过读阅、学习、运动、社交等多种生活场景的构建,建立起学校与环境,自然,人的关联,多重愉悦体验的营造,丰富孩子们的精神文化成长。

Adhering to such a campus design, the faculty and students are encouraged to indulge in the vitality of campus culture in the new era. Courtyard, corridor, terrace and playground and other functional space are connected in series, to form an organism jointly and create four parts covering intelligent sports, art immersion, science and technology empowerment, and outdoor experience. Through constructing a variety of life scenarios covering reading, learning, sports, socializing, the relationship between school and environment, nature and people, and the creation of multiple pleasant experiences are formed, to enrich children’s spiritual and cultural growth.

▼四大板块,four parts ©GND杰地景观设计

校园主入口,考虑到项目的展示属性与空间趣味性,提取建筑“黄盒子”元素,运用于logo墙和荣誉墙,景观与建筑的完全融合呼应城市界面。作为街道与学校活动的缓冲空间,设置休闲坐凳和林荫广场,使得校园与城市进行互动。

In consideration of display aspect and space interest of project, architectural “yellow box” element is adopted for the design of campus main entrance, coupled with logo wall and honor wall design, the complete fusion of landscape and architecture echoes with urban interface. Leisure benches and boulevard square are set as a buffer space between street and school activities, making the campus interact with the city.

▼入口立面,entrance ©柏奇斯摄影

▼主入口空间,main entrance area ©日野摄影

步入校园,形象阶梯明亮的颜色让校园质感不失统一又富有节奏,延伸收缩的样式塑造出攀登书山的仪式感。阶梯与艺术盒子、大树,将时间与景观融合在一起,形成独特的情感记忆点。中间开阔广场,为校园通行和集会的主要空间。

Wandering in the campus, the bright colors of the landmark stairs make the campus uniform and rhythmic, and extended contraction design style creates the sense of ritual of reading. The steps, art boxes and big trees integrate time with landscape, forming unique emotional memory points. The open square in the middle represents the main space for passage and assembly on the campus.

▼进入校园,颜色明亮的阶梯映入眼帘,yellow stairs could be seen when entered the campus ©日野摄影

▼富有雕塑感的阶梯,sculptural stairs ©日野摄影

▼从盒子看向入口,view to the entrance from the box ©柏奇斯摄影

首层空间,设计围绕阅读、体验、运动等一系列成长动作展开,并将室内与庭院连接起来,以提供不同的学习活动。

The design of the first-floor space involves a series of growth actions such as reading, experience and sports, and connects the interior to the courtyard, to provide diverse learning activities.

▼首层动线,first floor traffic flow ©GND杰地景观设计

▼首层空间,space on the first floor ©日野摄影

童趣园打造林下活动空间,丰富的器械鼓励孩子们去探索环境,从而培养他们的各种户外能力。值得一提的是攀岩墙设计,规避建筑山墙不利景观因素,使空间更有层次感,且让活动空间最大化。

The design of childlike garden aims to create activity space in the woods, children are encouraged to explore environment with abundant equipment, so as to cultivate their various outdoor abilities. It is worth mentioning that the design of climbing wall avoids adverse landscape factors of building gable, endowing stronger sense of layers and maximizing activity space.

▼童趣园顶视图,top view of the childlike garden ©柏奇斯摄影

▼童趣园中设置多种游乐设施,various recreation facility in the garden ©柏奇斯摄影

▼鼓励儿童探索的环境,environment encouraging children to explore ©日野摄影

寻梦园以剧场演艺体验区为主题,多彩不规则窗口设计,丰富了轻松活泼的校园空间氛围,为孩子们课余的活动空间创造了更多的可能性。

The design of dream garden selects theatre performance experience area as its theme. The colorful irregular window enriches the relaxed and lively campus space atmosphere and creates more possibilities for children’s extracurricular activity space.

▼彩色的不规则窗口丰富空间,colorful irregular windows enrich the space ©日野摄影

自然园种植多样植物品种,激发学生对自然的探索兴趣,充足的活动场地可供师生进行各种户外教学及活动。

In natural garden, diverse plant species are planted to arouse students’ interest in exploring nature. Meanwhile, the spacious playground is an ideal place for teachers and students to carry out various outdoor teaching and activities.

▼自然园,natural garden ©日野摄影

阅读园景观和折线台阶一体化设计,打破单一的空间形式,为各种开放与探索性的学习方式提供了合适的场所,让孩子们在自然中学习。

The landscape and polyline style steps of reading garden break the single spatial form and provide a suitable place for diverse open and exploratory learning styles, so that children can learn in the nature.

▼阅读园顶视图,top view of the reading garden ©日野摄影

▼景观台阶一体化提供探索性的学习环境,integration of landscape and stairs creating a study environment to explore ©柏奇斯摄影

运动场区从景观延伸、功能补入、场景再造入手,立足空间设计的整体性​。场地采用新型透水材料,并进行地面安全性能检测和防滑处理。增设丰富的运动器械,实现多元高效健身,鼓励孩子们走进场区,进行体育活动和玩耍,使其成为孩子们日常生活的一部分。

The playground area starts with landscape extension, functional supplementary, and scene reconstruction based on the integrity of space design. The site adopts new pervious material, coupled with ground safety performance testing and anti-skid treatment. Abundant sports equipment is added for diversified and efficient exercises. Children are encouraged to have sports and play in the zone, which has become a part of their daily life.

▼运动场区顶视图,top view of the playground area ©日野摄影

▼场地边的休息区,rest area beside the playground ©日野摄影

▼色彩鲜艳的运动场地,playground with vivid colors ©日野摄影

 

富有辨识度的彩色连廊
Colorful corridor with characteristics

连廊景观设计增设多处垂直交通,将首层院落与二层平台紧密地联系在一起。连廊图案提取折线台阶元素,大面积使用代表着 “热情”和“活泼”的红色调,为学校建筑注入色彩活力,激发孩子们的玩乐天性。

The landscape design of corridor has multiple vertical traffic, which connects the courtyard on the first floor with the platform on the second floor closely. The pattern on corridor extracts the element of polyline style steps, uses red tones representing “enthusiasm” and “vivacity” in large area, which infuses color vitality into school buildings and inspires the nature of children for play.

▼连廊动线,corridor traffic flow ©GND杰地景观设计

设置艺术盒子、户外讲台、户外剧场、宣传墙等,形成丰富有趣的公共空间系统,也为孩子们创造了更多的室外活动空间。

Art boxes, outdoor platform, outdoor theatre, propaganda wall, and other scenes are set up, generating plentiful and interesting public spatial system and creating larger outdoor activity space for children.

▼艺术盒子和室外公共系统顶视图,top view of the art boxes and outdoor public spatial system ©柏奇斯摄影

▼室外公共空间,outdoor public space ©柏奇斯摄影

▼彩色的艺术盒子,colorful art box ©日野摄影

 

可自由探索的趣味屋顶
Entertaining roof that can be free to explore

结合不同学生群体对课堂需求的差异,对空间进行设计和功能规划,创造出丰富多彩屋顶活动空间,如课间活动露台、廊架休息区、观星台、屋顶农场、休闲空间、屋顶篮球场等,可以让孩子们用体验探索来感知教育。

The differentiated demands of different student groups on class are taken into consideration during the design and functional planning of space, to create colorful roof activity space such as activity terrace for playtime break, rest area, observatory, Rooftop farm, leisure space and roof basketball court, etc, so that the children can perceive education through experience and exploration.

▼鸟瞰,丰富的屋顶活动空间,aerial view of the colorful roof activity space ©柏奇斯摄影

▼屋顶活动,activities on the roof ©日野摄影

在本案景观设计中,GND杰地通过设计来打破传统校园的概念,充分优化空间功能,提高空间利用率,为师生提供一个集艺术、科技、智慧等多重体验为一体的校园空间,营造一个自由·开放·交流·共享的新时代校园。

In the landscape design of this project, GND Design breaks the concept of the traditional campus, fully optimizes the space function and improves space utilization through design, providing a campus space that integrates art, technology, intelligence and multiple experience as a whole for teachers and students, and creating a campus of freedom, openness, communication and sharing in new era.

▼校园夜景,night view ©日野摄影

▼一层平面图,first floor plan ©GND杰地景观设计

项目名称:佛山梅沙双语学校
业主单位:佛山万科
业主团队:佛山万科开发团队
景观设计:GND杰地景观
设计内容:学校景观全周期设计
项目地点:广东 佛山
项目面积:58480平方米
竣工时间:2020年08月
设计周期:9周
主持设计:丘戈、钟永成、李冰
方案设计:周文、潘方艺、农波、莫本莹、刘志锋、刘云、左朝辉
园建设计:杨曙光、陈臣、黄娟、张杰、郑楼红
植物设计:曾凤玲、刘沁
水电设计:周鹏、胡明耀
策划/视效:杰地营造舍
项目摄影:日野摄影、柏奇斯摄影

Project Name: Foshan Meisha Bilingual School
Owner: Vanke Foshan
Landscape design: GND Jiedi Landscape Design
Design content: full cycle design of school landscape
Project location: Foshan, Guangdong
Project area: 58480 square meters
Completion time: August 2020
Design cycle: 9 weeks
Owner team: Vanke Foshan Development Team
Chief Designer: Qiu Ge, Zhong Yongcheng, Li Bing
Concept design: Zhou Wen, Pan Fangyi, Nong Bo, Mo Benying, Liu Zhifeng, Liu Yun, Zuo Chaohui
Garden design: Yang Shuguang, Chen Chen, Huang Juan, Zhang Jie, Zheng Louhong
Plant design: Zeng Fengling, Liu Qin
Hydroelectric design: Zhou Peng, Hu Mingyao
Planning/Visual Effects: GND Construction
Project Photography: Riye Photography、 Boqisi Photography

More: GND杰地景观设计GND Jiedi Landscape Design on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »