Forest and House by JHW IROJE architects

Home scattered in the nature.

Project Specs

Location:

非常感谢 JHW IROJE architects 予gooood分享以下内容。更多关于他们,请至:JHW IROJE architects on gooood
Appreciations towards JHW IROJE architects for providing the following description:

 

新生
The Second Life

项目业主是一位教授及工程师,即将在三年后退休。为了迎接退休后的新生活,他委托建筑师建造了这栋森林住宅,以享受美好的自然风光。

The client, who is a professor and an engineer, is facing retirement in three years time. He wants to prepare for this second life, where he will enjoy the surrounding environment in a nature-friendly home.

▼森林中的家,house in the forest

 

不设庭院的家
The Yard-less House

Daeseodang建在一座小山丘上,建筑师小心翼翼地将场地上原有的树木挖开以埋入地基。在这片自然母亲馈赠的场地上,一切人工的介入都显得画蛇添足。因此,房屋外没有设庭院,只有一条小路通向入口。建筑被自然景观包围,目光所及之处皆为院落。

A house is built on a small mountain, land borrowed from Mother Nature. The trees are carefully dug up in order to set the house’s foundations. Because the lot is borrowed from nature, the creation of a yard for human pleasure was felt to be unnecessary. There is only a small path leading towards the entrance. As there is no yard, the entire surrounding environment-where one lays his/her eyes becomes the yard.

▼Daeseodang位于山丘上,主要功能为居住,可以眺望远处的风景,Daeseodang is built on a small mountain with view to the distance

▼房屋建造在自然的地形之上,不设人工庭院,house is built on the natural landscape without yard

▼一条小径通向入口,small path connected to the entrance

▼房屋主要由波形钢板和混凝土构成,保证居住的私密性,the house is composed of concrete and corrugated steel panels to ensure living privacy

▼平面图,plan

▼立面图,elevation

▼剖面图,section

 

分散的房间
Scattered Rooms

不同房间以小屋的形式零散地分布在基地边缘上,在尽量减小占地面积的前提下,获得了最宽阔的景观视野及生活空间。建筑越小,与自然的关系就越丰富。房屋之间设置了一栋玻璃屋,为主要的起居及会客空间,倾斜的顶板舒展地伸入环境之中。置身于此,人与自然之间产生了一种极致的亲密关系,二者不分你我,合而为一。

Each room is widely scattered and placed on the edge of the site. The shell shaped rooms seem to occupy the site at its widest reaches, but they actually take up a minimal land area. The smaller the architecture, the more abundant the relationship with nature. A glass house is placed between the areas of the rooms. A roof panel is placed on top at a tilted angle. Building a glass house that is to be part of nature, allows one to be as close to nature as possible by becoming nature itself.

▼房间以小屋的形式分散在基地上,风格各不相同,Each room is scattered on the site with its own character

▼设计概念及小屋之间的关系,design concept and relationship between the rooms

       

       

▼房间之间的流线关系,circulation between different rooms

▼基地模型,玻璃屋(Yeoyeodang)在四栋小屋中间,为主要的起居和会客空间,model showing that Yeoyeodang is built between the areas of the rooms, which is the main building for social events

▼从Daeseodang看向Yeoyeodang,view of Yeoyeodang from Daeseodang

▼玻璃立面使建筑和自然融为一体,the glass house becomes part of the nature

▼通透的建筑建在自然的地形上,transparent building built on the natural landscape

▼平面图,plan

▼立面图,elevation

▼剖面图,section

 

森林与住宅
The Forest and the House

迈出生活区域,房屋和森林之间没有清晰的界限,两种空间融合在一起,相互促进。在这里,社会关系不再是工作与控制,分享与休闲成为了主题,业主的新生活由此开始。

The forest shares the house and the house shares the forest by allowing one to step out from the functional spaces of life. The social relationship transforms the act of occupation to an act of sharing, becoming the starting point for the client’s second life.

 

Jego – 工作
Jego – workspace

▼因势随形的坡屋顶使建筑隐于自然之中,sloped roofs corresponded to the landscape, hiding the building in the nature

▼平面图,plan

 

▼立面图,elevation

▼剖面图,section

 

Nokjung – 浴室
Nokjung – bathroom

▼建筑四面由混凝土围合,墙面之间形成向上的景观视野,the room is enclosed by concrete with view to the sky between the walls

   

▼平面图,plan

▼立面图,elevation

▼剖面图,section

 

Chungbang – 客房
Chungbang – guestroom

▼粗犷的砖立面融于自然之中,rough brick walls corresponded with the nature

▼平面图,plan

 

▼立面图,elevation

▼剖面图,section

Project Name: Forest and House
Architects: JHW IROJE architects(Jung, Hyo-won)
Design Team: Lee, Jung-min, Jo Hyunwoo
Location: 45-13, Ha-ri, Sunchang-gun, Jeollanam-do, Korea
Programme: Detached house
Site area: 3,306.1㎡
Building area: 203.24㎡
Gross floor area: 1217.42㎡
Building scope: Yeoyeodang – B1, 1F; Daseodang – B1; Nokjung – 1F; Chungbang – 1F; Jego – 1F
Parking: 2
Height: 7m
Building to land ratio: 6.14%
Floor area ratio: 6.14%

Structure:
Yeoyeodang, Daseodang, Nokjung – Reinforced concrete
Jego – Masonry
Exterior finishing
Yeoyeodang – Exposed concrete
Daseodang – Exposed concrete, Corrugated steel sheet
Nokjung – Exposed concrete
Chungbang – Fieldstone(bluestone)
Jego – Exposed concrete, cement block

Structure engineer: Seoul Structural Engineering & Consulting Co.,Ltd
Construction: Youngchang Construction
Mechanical engineer: Kwanduk mec
Electrical engineer: Woolim electronical engineering & consulting
Lighting engineer: Newlite Architectural Lighting Design & Imports
Design period: July. 2013 – Mar. 2014
Construction period: May. 2015 – Apr. 2016
Completion: Apr. 2016
Photographer: Kim, Yong-kwan
Modelling: Jo Guenyoung, Kim Jinah

English Text: Jung Hyo-Won
Chinese Text: gooood

More: JHW IROJE architects,更多关于他们,请至:JHW IROJE architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment