Floating Home by i29

A model for sustainable floating housing

Project Specs

Location:

非常感谢 i29 予gooood分享以下内容。更多关于他们:i29 on gooood.
Appreciations towards i29  for providing the following description:

由i29事务所设计的“漂浮之家”是船屋小镇Schoonschip中的一部分,Schoonschip是一个由46栋家用船屋组成的小型建筑群,旨在创建欧洲范围内最可持续发展的船屋社区。受到Space&Matter提出的城市发展计划吸引,超过100位居民搬入了一条近乎废弃的运河,这项计划不仅使运河恢复了活力,而且为居民提供了水上谋生的条件。

项目所在的地区拥有悠久的工业历史,如今正逐渐转型成多功能生活区,成为阿姆斯特丹发展最快的城市地区之一。新的船屋小镇旨在将社区融入城市肌理与城市生态系统中:通过充分利用周边环境资源,例如可再生清洁能源与水资源,形成良好的循环系统,减少资源的浪费与污染,并为自然的生态发展留出空间,保证生物多样性。

Floating home by i29 architects is part of Schoonschip, a new floating village of 46 households that aims to create Europe’s most sustainable floating community. Based on an urban plan by Space&Matter, over 100 residents moved into and revitalized a disused canal and established themselves a living on the water. The location has a strong industrial past but today it is one of the most rapid changing city parts of Amsterdam transforming into a more multi functional living area. The new floating neighborhood is intended to be an urban ecosystem embedded within the fabric of the city: making full use of ambient energy and water for use and re-use, cycling nutrients and minimizing waste, plus creating space for natural biodiversity.

▼项目鸟瞰,aerial view of the project © i29 / Ewout Huibers

▼“漂浮之家”是船屋小镇Schoonschip中的一部分,Floating home by i29 architects is part of Schoonschi © i29 / Ewout Huibers

为了实现场地内能源的自给自足,项目采用了生态建筑的形式,堪称城市可持续发展的范本。栈桥巧妙地将46栋船屋与码头链接在一起。水面之上,栈桥为人们提供了一个聚会休闲的公共社交场所;而水面之下,栈桥则成为一个具有功能性与可持续性的智能连接器,它将能源、废物与给排水管道连接到每户家庭,形成完备的网络系统。

The site is energy self-sufficient, employs circular building practices and serves as a showcase for sustainable living. A smart jetty connects the 46 floating households with each other and the quay. On the top surface, the jetty is a social connector where people meet. Down below the surface, the jetty is a functional and sustainable connector with all the energy, waste and water lines attached to every household connected together.

▼项目概览,overall of the project © i29 / Ewout Huibers

▼由水面看建筑,viewing the project from the canal © i29 / Ewout Huibers

▼由栈桥甲板进入住宅,entering the project from the jetty © i29 / Ewout Huibers

▼入口与立面细部,details of the entrance and the facade © i29 / Ewout Huibers

在船屋小镇规划以及私人水域范围内,每户家庭的建筑设计与室内设计都是独一无二的。所有居民都可以选择自己喜欢的建筑师。在本项目中,业主要求建筑师在最大限度上利用场地空间,并为住宅赋予一个既经典又独特的建筑外观。因此,“漂浮之家”呈现出坡屋顶的建筑形式,从平面上来看,屋顶的边缘以对角线的形式将天台分成两半,这种设置,为住宅的顶层提供了一个优质的半室外空间,同时使建筑外观从周边环境中脱颖而出,彰显出极简而有力的设计风格。

Within the smart grid of the village and the given boundaries of every water plot, every single home is able to be unique in architecture and interior design. All inhabitants were allowed to choose their own preferred architect. Our client challenged us to design a home which would maximize the space within the volume boundaries of the plot and still have a typical yet surprising house shape. The floating volume has a pitched roof, but the coping of the roof is turned diagonal in the floor plan which gives an optimization in usable space on the inside and an outspoken architectural design on the outside.

▼顶层露台概览,overall of the top floor © i29 / Ewout Huibers

▼倾斜的屋顶形成半室外凉亭空间,semi-outdoor logia formed by the roof © i29 / Ewout Huibers

▼室外露台,outdoor terrace © i29 / Ewout Huibers

对i29事务所的设计师来说,建筑设计与室内设计的不可分割的,只有将二者相互融合,才能形成清晰的空间逻辑,营造出舒适的空间体验。建筑的外观是室内空间的外部延续,反之亦然。在“漂浮之家”中,所有区域都与二层通高的中庭相连。中庭中设有一部独立楼梯,由楼梯可以直接登上略高于水面的凉廊露台。不论是室内空间还是外立面都与周边景观相互呼应,因此在住宅内产生了步移景异的视觉效果。

To i29, architecture and interior designs are always intertwined and connected on each level to make a clear and unified experience. The floating home exterior design is the result of a space extensional study within the interior and vice versa. All areas are in open connection to the atrium which comprises three floors. The layout is extended with a split level connection to a loggia terrace just above water level. The interior and facade play with the views on the outside. Views appear and disappear while moving through the home.

▼二层通高的中庭与略高于水面的凉廊,the atrium is extended with a split level connection to a loggia terrace just above water level © i29 / Ewout Huibers

▼由中庭看凉廊与室外景观,viewing the loggia and the surrounding landscape from the atrium © i29 / Ewout Huibers

在地下室,人们的视线几乎与水面齐平;当人们上到客厅,才可以看到周围的景色。厨房位于住宅的顶层,在这里,人们可以尽赏运河南侧与北侧的全景。此外,带有切口的屋顶在顶层形成了一个半室外凉亭空间与一个开放式露台,在露台上,西面港口的景色尽收眼底。

The basement offers direct water level views, the living room only gives a view on the surroundings when sitting in the lounge and the kitchen on the top floor has directed views towards the south and north side of the canal. On the top floor, a cut out of the roof enables a loggia and open terrace with a view towards the harbor in the west.

▼客厅,living room © i29 / Ewout Huibers

▼厨房与餐厅,kitchen and dining © i29 / Ewout Huibers

▼巨大的玻璃幕墙与天窗为顶层厨房提供了极佳的景观视野,Large glass walls and skylights provide views to the kitchen on the top floor © i29 / Ewout Huibers

通过简单而巧妙的设计,建筑师在有限的预算下,将建筑设计与室内设计和谐统一,打造了这栋独一无二的水上住宅。“漂浮之家”不仅占地面积小,而且十分节能环保。在整个船屋小镇中,本项目的落成为其他水上住宅提供了一个高质量与高可持续性的建筑范本,彰显出“分享使能源更有价值”的核心生态理念。

With simple yet smart interventions this project is realized on a tight budget but still has a unified architecture and interior design that leaves a strong impression. At the same time the floating home is extremely energy efficient, eco-friendly, and built with a small footprint. Sustainability goes even to a higher level with the implementation in the smart grid of the floating village. Energy can be even more valuable when you share it.

▼卧室,bedroom © i29 / Ewout Huibers

▼楼梯细部,detail of the staircase © i29 / Ewout Huibers

▼地下室平面图,basement floor plan © i29

▼一层平面图,level 1 plan © i29

▼二层平面图,level 2 plan © i29

▼剖面图,section © i29

Client:private
Design:i29 architects
Object:Schoonschip Kavel 03
Urban plan:Space & Matter
Sustainability advice:Metabolic
Management:Gemeente Amsterdam
Contractor:Hagoort bouw
Interior builder :Simon Sintenie
Photos:i29 / Ewout Huibers

More: i29     更多关于他们:i29 on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment