Flagship Branch Bank DSK by DA architects

Interior space redefining banking environment

Project Specs

Design Firm:
Location:
Category:

非常感谢DA architects将项目授权gooood发行。更多关于:DA architects on gooood
Appreciation towards Gallery by DA architects for providing the following description:

为了找寻出一种有别于传统银行部门的空间环境,事务所为银行的翻新制定了全新而详细的设计概念。坐落于市中心的银行旗舰店前卫而富有开创性,已于2017年初建成面向公众开放。

Looking for a different perception of the environment, typical for a bank branch, our studio developed a detailed concept for the renovation of DSK Bank network. We completed the pilot design of a centrally located bank office, opened for customers at the beginning of 2017.

▼项目概览,project overview

为了使中庭公共空间更为宽敞开放,设计师将惯常的功能服务区由中心地带移至办公室的边缘。分隔开的区间所承载的功能定义着边缘墙壁的动态形体,使室内空间充满活力,将美学与功能性整合并俱。

We moved the functional units from their common location in the center of the office to its periphery, in order to make room for a spacious and open common area. The function of the separate units defines the dynamics of the surrounding walls, bringing the interior to life and integrating aesthetics and usability.

▼自由而开敞的公共空间,spacious and open common area

▼与侧边墙体结合的功能服务区,functional units located at periphery walls

周围墙壁较长的两边有着白色垂直遮光百叶立面,与富于流动感的绿色条带相互交叠。带状形式的内凹形态使空间呈现出高低及深度不同的功能服务区。

Both long sides of the surrounding walls are covered with white vertical louvers, intersected by a dynamic green strip. The strip forms concave spaces with diverse height and depth.

▼内凹空间形成高低及深度不同的功能服务区,functional units formed within concave spaces in diverse height and depth

▼功能服务区细部,functional units details

位于绿色壁龛上部和下部的中空区域,被百叶遮蔽于后方,用于隐藏和容纳大部分所需系统和设备的应用和置放。作为一个四边垂直,地面和上空都为方正,平坦,坚固材质的公共空间,银行的改造更需要融入对于立面的创新,以实现更加优质的声学效果。竖向的百叶,以及朝向不同方向的固定软垫墙面,起到很好的吸音作用,为空间营造舒适的声学环境。

The cavity behind the louvers, above and below the green niches, is used to hide and integrate most of the required systems and devices. Being a public space with orthogonal shape, flat and solid floor and ceiling, the branch required more thoughtful treatment of the walls in order to achieve acoustic comfort. The vertical louvers and the variously oriented upholstered panels contribute to the good acoustics.

▼百叶后方空间负责所需系统设备的排布置放,the cavity behind the louvers provide spaces for required systems and devices

▼不同方位的软垫墙面和竖向百叶为空间带来更加优质的声学环境,vertical louvers and variously oriented upholstered panels achieve acoustic comfort

旗舰店办公区是一个集合业务咨询台,等候区和一些自助服务、信息咨询设备的开放公共空间。咨询顾问的办公台被设计成不锈钢板塑形的多边形体块,与立面的设计元素形成统一,视觉上有如从墙壁流动条带中剥离而出的个体。视频咨询模块同样被设计为一个固态多边形体,可围绕其竖向中心轴旋转,为残疾人士提供使用上的便利。

The bank’s branch is an open space that combines consultants’ desks, waiting areas and a few self-service or informational devices. Consultants’ desks are designed as blocks, shaped by stainless steel panels, styled as the polygonal green strip, which makes them look like they are extracted from it. The video consulting module is also designed as a solid volume that revolves around a vertical axis, in order to be suitable for disabled people.

▼多边形的咨询台有如从墙面剥离而出的个体,polygonal shaped consultants’ desks look like the extracted parts from the green strip wall

▼多边形咨询台与立面元素形成统一,consultants’ desks utilizing similar geometry language with the wall surface structure

▼多边形的咨询台细部,detail of consultant’s desk

▼位于角落的多边形视频咨询模块,the video consulting module located at corner

▼视频咨询模块细部,closed-up look to the video consulting module

私人咨询室位于银行办公室的尽端,与其他空间通过一道玻璃墙分隔而开,玻璃墙内设可以在瞬间切换为不透明模式的触控装置,提升空间的私密性。

A private consultation room is situated at the end of the bank office, separated from the rest of the area by a glass wall that switches in seconds into non-transparent mode.

▼私人咨询室的玻璃墙面可瞬间切换到不透明状态,glass wall of private consultation room can be switched in seconds into non-transparent mode

▼私人咨询室内部空间,interior view of the private consultation room



已落成的银行旗舰店简洁而有形的设计与周边购物中心铺装华丽,色彩缤纷的商业空间形成鲜明对比,它的独特吸引着过往的游客,  材质和纹理的平衡运用,造型上的统一,锐利的几何体以及强烈的色彩处理定义出一个与众不同 ,高贵而又现代的室内空间。

The simple and definitive design of the completed bank office contrasts the ornate and multicolor surrounding of the shopping mall. It distinguishes it and attracts the attention of passers-by. The balanced use of materials and textures, the unified modeling language and the stark geometrical and color accent define a distinct, notable, and contemporary space.

▼设计概念示意,design concept illustration

Client: DSK Bank , OTP Bank
Project location: The Mall, 115 Tsarigradsko shose blvd., 1000 Sofia, Bulgaria
Completion Year: 2017
Area: 275 sq.m.
Lead Architects: Yuri Tanov, Martin Ryashev, Aleksandar Asenov
Photo credits: Minko Minev website: www.minkominev.com

More: DA architects。更多关于:DA architects on gooood

Post a Comment