Family House With Atrium by SENAA architekti

Garden is a thoughtful extension of inner space

Project Specs

Location:
Tags:

感谢  SENAA architekti  对gooood的分享。更多关于他们: SENAA architekti on gooood
Appreciation towards  SENAA architekti  for providing the following description:

项目坐落于捷克第二大城市布隆,项目场地面积较小且呈斜坡状,在这里,可以远眺到帕拉瓦山脉的优美风光。建筑师的任务非常明确,即,为业主设计一座理想中的家庭住宅。住宅位于摩拉维亚小村庄边一条新建街道上。可惜的是,新规划的街道部分没有采用当地村庄传统的排式设计,且街道上的房屋没有统一的特征,屋脊坡度各不相同,忽略了与周边建筑环境的协调性。因此,本项目的设计理念旨在以当代生活模式为出发点,运用现代的设计语言将建筑融入乡村社区的环境中。

The investors bought a relatively small sloping lot with a view to Palava hills. The assignment for the architects was quite simple: “A family house if you are able to fit anything on this lot.”The house is part of a newly-built street on the edge of a small Moravian village. The new development doesn’t take into account the traditional row design of local villages. Houses here are not attached, without any unifying feature; they mutually don’t respect roof ridge or roof pitch. The challenge was to design contemporary living in a village neighborhood consisting primarily of “catalogue” houses.

▼项目概览,overall of the project © Alex Shoots Buildings

建筑设计反映出场地的形态,半嵌入式的中庭将整栋住宅与室外花园连接起来。这种设计策略最大限度地发挥出室内、外空间的潜力,使住宅与花园融为一体。花园是对内部空间的精心延伸,这里设有生活空间、户外厨房以及用餐空间。内外部元素的统一不仅为居住者营造出舒适的生活环境,同时满足了设备与存储空间的需求。

The architecture design reflects the morphology of the terrain. A half-embedded atrium allows comfortable exiting from the ground floor and attic to the garden. The overall solution maximizes the potential of the lot for a house and garden and its connectivity. The garden is a thoughtful extension of inner space – with its own living space, outdoor kitchen/dining room. Unifying the interior and exterior units provides comfortable living with sufficient technical and storage space.

▼花园成为内部空间的延伸,The garden is a thoughtful extension of inner space © Alex Shoots Buildings

住宅主要部分由砖砌成,底部为混凝土桩基,没有设置地下室;承重墙由500毫米厚的陶瓷砖砌筑,内侧天花板则由钢筋混凝土整体浇筑而成。坡屋顶结构采用了钢制框架与木椽的组合,结构上方铺设有折叠金属板。一层顶部平屋顶的部分则形成室外露台,与郁郁葱葱的盆景植物一起组成舒适的室外休闲空间。建筑外立面采用了灰泥作为饰面材料,底部为深灰色,具有粗糙的质感以及独特的纹理效果,上层则保留了天然灰泥的浅色色调。

The house is built from bricks, without a basement; the construction is based on concrete strips. Weight bearing walls are sealed with ceramic blocks 500 mm thick. The ceilings are made from a monolithic reinforced concrete. The roof is a combined system of wooden rafters placed between binders made of steel frames. The upper roof is made of folded metal sheet. The flat roof is designed with an extensive green area. The house is plastered; the ground floor is toned to dark gray with a coarse structure and distinctive texture. The upper floor is lighter-colored natural plaster.

▼花园一侧立面,exterior view of the project of the garden side © Alex Shoots Buildings

▼半嵌入式庭院细部,detail of the half-embedded atrium  © Alex Shoots Buildings

此外,花园中还设有一间木制凉亭,凉亭中设有户外厨房以园艺储藏室,地下室部分则为酒窖。在设计风格方面,凉亭与住宅相辅相成;在功能方面,则起到了补充的作用。室外花园因其规模成为内部空间的延伸。建筑师在最大程度上利用了花园内的可用空间,设置了带淋浴的游泳池,休闲区,草本花坛,以及堆肥区等。车库、工作间以及花园凉亭采用了木制框架结构,立面由木板以及木条组合而成,屋顶上的玻璃天窗将自然光线引入室内。此外,朝向花园的立面上,还设置了纱帘与木制格栅等遮阳设备。

The house is complemented with a garden house designed as a wooden pavilion with an outdoor kitchen and storage room for garden equipment. The basement contains a wine cellar. The garden, due to its size, becomes an extension of the inner space. The small garden maximizes available space. It includes a swimming pool with shower, relaxation area, an herbal flower beds, and compost etc. A carport, workshop room and garden house are made from wooden frames. Filling is made from wooden boards and slats; part of the roof is made from glass for illumination. The windows leading to the garden are shaded with external textile screens and sunshades.

▼花园中的木制凉亭,garden house designed as a wooden pavilion © Alex Shoots Buildings

建筑采取了对称式的结构与布局,主入口位于房屋的中心位置。住宅共分为两层,上层为公共生活区域,混凝土浇筑的中央核心筒与坡屋顶之间留有一段距离,形成流动的空间氛围。建筑师在这个核心筒中整合了多种空间功能,包括:办公室、图书馆、卫生间、食品柜以及壁炉。此外,它还将客厅、餐厅以及厨房分隔开来,使三者形成清晰而独立的分区。餐厅和客厅各设有一个出口,直接通往阳台和室外花园。

The upper floor presents a space opened to the ridge of the roof. The boxed space integrates an office room, library, toilet, pantry and a fireplace. It also outlines the living room, dining room and kitchen. There is a direct exit from the dining room and living room to the terrace and garden.

▼整合了多种空间功能的混凝土中央核心筒,central concrete core that integrates multiple spatial functions © Alex Shoots Buildings

▼客厅,living room © Alex Shoots Buildings

▼餐厅,dining room © Alex Shoots Buildings

▼厨房,kitchen © Alex Shoots Buildings

▼整合在中央核心筒中的书房,office area integrated in the central core © Alex Shoots Buildings

底层为私人生活区域,穿过玄关后,映入眼帘的是一个宽敞的大厅空间,与大厅相连的室外中庭则进一步增强的空间的开敞感,同时为室内提供了极佳的景观视野。临街道一侧设有儿童房与客房,靠近中庭一侧则设有浴室、更衣室、桑拿室以及设备空间。住宅中心,一部极具雕塑感的楼梯成为空间中的焦点,将大厅与上层生活空间连接起来。

The overall composition of the house is symmetrical. The main house entrance is centrally located. From a vestibule we enter a spacious hall. The dignity of the space is amplified with a view of the inner atrium. There is a private section of the house on the ground floor – children/guest room facing the street, a bedroom exiting to atrium and other parts – bathroom, changing room, sauna, mechanical room. The central feature of the house is a sculptural staircase leading from the hall to the upper living space.

▼由玄关看大厅与室外花园,viewing the spacious hall and the garden from the vestibule © Alex Shoots Buildings

▼极具雕塑感的楼梯成为空间中的焦点,the sculptural staircase leading from the hall to the upper living space © Alex Shoots Buildings

▼楼梯细部,detail of the staircase © Alex Shoots Buildings

▼夜景,night view © Alex Shoots Buildings

▼底层平面,ground floor plan © SENAA architekti

▼上层平面,upper floor plan © SENAA architekti

Studio:SENAA architekti
Author:Václav Navrátil, principal architect /Jan Sedláček, principal architect
Contact E-mail:navratil@senaa.cz
Website:www.senaa.cz
Studio address:Jakubské náměstí 7, 602 00 Brno, Czech Republic
Project location:Podluží
Project country:Czech Republic
Project year:2016
Completion year:2019
Built-up Area:137 m2
Gross Floor Area:233 m2
Usable Floor Area:58 m2
Plot size:570 m2
Photographer:Alex Shoots Buildings, alex@alexshootsbuildings.com,
www.alexshootsbuildings.com
Collaborator:
Project team SENAA: David Korsa, Jan Gadziala, www.senaa.cz
Landscape architect: Atelier Partero, www.partero.cz
Materials
ceramic blocks Porotherm
interior plaster
exterior plaster Profi with limestone
iron-reinforced concrete ceiling
KVH prisms for garages and garden houses
Products and Brands
windows — Jánošík\www.janosik.cz
floor — Princ Parket\www.princparket.cz
floor coating — Němec\www.nemec.eu
doors — Dorsis\www.dorsis.cz
built-in furniture — Truhlářství Skoupil\www.skoupiltruhlarstvi.cz
faucets — Grohe\www.grohe.cz
bathroom ceramics — Laufen\www.laufen.cz
swimming pool — Bazény Urbánek\www.bana.cz
concrete fencing — Prefa\www.prefa.cz

More: SENAA architekti    更多关于他们: SENAA architekti on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment