ENGEL House by CMC Architects

A recreation villa expressing the beauty of contrast.

Project Specs

Location:

感谢摄影师 BoysPlayNice 予gooood分享以下内容。项目由 CMC Architects 设计。更多请至:CMC Architects on gooood 
Appreciations towards BoysPlayNice for providing the following description:

项目位于捷克共和国西部,靠近温泉城卡罗维发利,是一位学者及其家人和朋友的休闲娱乐屋。基地所处的村庄起源于一座哥特风城堡,这座城堡现已化为峭壁上的一片废墟,而建筑师便是从中吸取浪漫风情用在了设计之中。Andelska Hora山海拔600米,属于国家保护区,当地气候和其他山区一样,变化十分剧烈。

这栋别墅的设计概念来自于捷克村庄中传统的居住建筑类型,如木结构的“马鞍形”或A字形屋顶。设计任务书要求建造一座四季皆可使用的现代休闲别墅。基地面积2163平米,南北通透,绿浪般的山丘绵延不绝,景色迷人。别墅本身占地面积为346平米。

In a small community in the Western region of the Czech Republic, not far from the spa town of Karlovy Vary, this villa was designed as a recreational house for an accomplished man, his family and friends. The architect’s intention was essentially to assimilate the romantic context of this small village, posited just under the massive cliffs and ruins of a Gothic castle, where the town originated. Andelska Hora (originally in German Engelsburg), belongs to a protected area of the country, and sits above 600 meters in altitude. The local climate, as one could expect, has dramatic extremes.

The concept of this villa evolved from traditional forms of Czech village living typologies, which include ‘saddle’ or A-frame roofs made from wood timber construction. The design brief was of course for a completely modern recreational villa, for both summer and winter seasons. The land plot is 2 163m2 and has ideal South orientation, approached from the North, with fabulous views of the regions ‘waves’ of green hills. The built-up footprint of the villa is 346m2.

▼建筑外观,external view of the building

立面的选材考虑到与周边环境的和谐和材料本身的耐久性,其设计概念尝试吸收当地建筑简洁实用的特征。别墅的尽端立面由回收利用的烧焦云山木板构成,东西立面则采用立边咬合的氧化莱茵锌板。较低的十字翼楼为耐候钢板或锈蚀钢板覆面,体现出类似工坊的服务空间氛围,与主要生活空间产生区分。

The façade materials were selected so as to fit well into the context and have lasting beauty. The forms and materials concept attempts to assimilate simpler, utilitarian objects and buildings common in the region. The vertical ends of the main villa body are from recycled, charred Spruce wood, and the East-West façades are clad with standing seam, pre-oxidized RHEINZINK. The lower crossing wings are clad with CORTEN, or rusted steel sheets, which give the feeling of workshops or shed-like service buildings supporting the main living spaces.

▼木材立面,facade of wood

▼氧化锌板和耐候钢立面,facades of pre-oxidized RHEINZINK and corten

▼三种材料的对比,contrast between the three materials

       

经过对基地和周边环境的细致调研,建筑师在平面上采用了“十字”形态,主要功能区域为通高空间。十字的一条为平屋顶的单层建筑,次要及辅助空间被设置于此。别墅的主体部分为东北-西南朝向,沿街设有一个简洁的入口庭院及方便的车库入口。这片L形区域形成了一个半围合空间,使人们可以在别墅一层尽情享受开放的乡村美景。

After careful analysis of the site and surroundings, a ‘cross’ configuration was proposed in plan, with double-height massing of the main functional components of the villa. The crossing forms are flat-roofed and one floor in height, containing secondary or support spaces. The orientation is North-East/South-West for the axis of the main body of the villa. The basic planning principle allows for a simple and clear entry court, off the local street, with easy garage access. This resulting ‘L’ shape forms a semi-enclosed space, giving ground-floor orientation and an excellent view to the open countryside.

▼总平面图,十字形的建筑布局。Master plan showing the crossing layout.

▼半围合休闲空间,semi-enclosed recreation space

▼露天厨房和泳池,可享受乡村风景。Outdoor kitchen and swimming pool with the excellent view of the village.

   

▼建筑入口,entrance

   

主要的起居空间位于通高体块的西南部,包括一条连接二层的开放走廊。空间的设计营造了放松的生活形式,厨房和餐厅与有顶的室外厨房以及娱乐区相连。一座带有玻璃门的黑色金属火炉隔开了起居空间和厨房,成为了空间中主要的亮点。一层侧翼形成了十字平面的另一边,包含主卧,书房和其他服务功能。别墅主体的上层空间中设有三间客房和浴室,通过开放走廊与下层相连。

The main living space is in the South-West end of the double-height volume, which also includes an open gallery to the upper level. The living style is informal, with the kitchen-dining also oriented to the roofed, outdoor kitchen and entertaining area. Separating the living room from the kitchen area is a towering black metal fireplace with glass doors, which is a main feature of the well-proportioned space. The side wings of the ground floor, which form the cross in the plan, have master bedroom, study and service functions. The upper level of the main villa body, with its open gallery to below, has three guest bedrooms and bathrooms.

▼开放的客厅和厨房,中间设有黑色金属壁炉。Open living space and kitchen separated by black metal fire place

▼厨房和餐厅朝向室外娱乐区。Kitchen and dining space oriented to the outdoor recreation.

▼透过大面玻璃可以享受优美风景。Beautiful scenery through full size glass.

  

▼天窗下的开放楼梯间。Open staircase with skylight.

   

▼通高的起居空间,上下层视线相通。Double-heighted living space creating visual connection between different stories.

   

设计要求建筑为木结构,采用大量木梁和木板,体现了“木制生活”这一最终的概念。立面的木板墙系统暴露在人们的视线之中,表面泛着微微的白色,和深色的木地板及墙板形成优雅的对比。在以木材为主的室内空间中配有不同的金属元素以及用捷克水晶制成的装饰灯具。宽敞的浴室设计简洁,但同样在深棕色和米色瓷砖的搭配上体现了对比这一要素。

The villa brief asked for wood timber construction, made from massive wood beams and panel walls, which ultimately form the ‘wood-living’ concept of the house. The wood panel wall system is left exposed to view, with a light white-toned stain, elegantly contrasting the dark wood floor and wall cladding. The primarily wood interior is contrasted with metals, both finished and unfinished, and features decorative lighting made from Czech crystal. Bathrooms are generous, but simple in design, also with contrasting, large format ceramic tiles in dark brown and beige colors.

▼上层居住空间,浅色木板墙和深色地面形成对比。Bedroom on the upper floor with contrast between white toned wooden wall and dark colored flooring.

▼浴室,不同颜色的瓷砖形成对比。Bathroom with ceramic tiles in contrastive colors.

   

项目景观总体上由原有树木和新的本地植物组成,多为多肉的灌木和花朵,不需要过多维护。游泳池朝向西南方向,和别墅共用一个热泵系统。露台采用重蚁木铺地,耐久性良好,随着时间流逝会愈发富有韵味。

Generally, the landscape is composed of existing trees and new indigenous plants, complimented with low-maintenance, succulent types of bushes and flowers. The swimming pool is oriented South-West, and, like the villa, is warmed with a heat pump system. Terraces have Ipe wood, which ages quite well and has very good durability.

▼项目景观采用基地原有和当地植物。Existed and local plants are used for landscape.

▼一层平面图,ground floor plan

 

▼二层平面图,first floor plan

▼立面图,elevations

AUTHOR: Vit Maslo, David Richard Chisholm
PROJECT ARCHITECT: Jan Hrebicek
COLLABORATORS: Dan Simpach, Gabriela Sekyrova
ARCHITECT of RECORD: CMCARCHITECTS
REALIZATION: CMCARCHITECTS, BAUSTAV a.s.
INTERIORS: ALNUS
COMPLETED: 2016-2017
PROJECT SIZE: 346 m2
SITE SIZE: 2 163 m2
PHOTOGRAPHY: BoysPlayNice

Product list
areynaers – windows
rheinzink – roof, facade
corten – facade
boen – floors
bomma – lights
ares – lights
deltalight – lights
hansgrohe – bathroom batteries
ragno – tiling and paving
duka – shower screens
stiebel eltron – heat pump
ABB – plugs
Hoermann – garage door
corian – pkitchen desk
hoxter – fireplace
natuzzi – couch
velux – roof windows

More: CMC Architects,更多请至:CMC Architects on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment