ELECTRIC RAMPS AT THE OLD CENTRE, Spain / Roberto Ercilla Arquitectura

creating a linked sequence

Project Specs

Location:

非常感谢设计方Roberto Ercilla Arquitectura将项目介绍和项目图片授权gooood发行。更多请至:Roberto Ercilla Arquitectura on gooood
Appreciation towards Roberto Ercilla Arquitectura for providing the following description:

/wp-content/uploads/2011/05/_c_f8IchP3E87Wcp-FM0vVZpJpRYPrlT7UgmqeMMHijxzJfyO9A5DVEuSqjutvNCcLlcORhMuzFOd-iRnbwHrf7wUKi9MxMzxYTm-MWpuG4m_M=.jpg

/wp-content/uploads/2011/05/_c_C7uCFRYuiqtA9_2D0bMF2Z7zKiaEuCg2hVbsa0JJZ0Ktv_0B3fVWyEPH6kUyhrW2k_NRcDmQMOQ0rGaEavljHapu8WbdRvy95MRQ6ReuwYw=.jpg

RAMPS IN THE CANTONS OF THE CENTRAL HISTORIC DISTRICT OF VITORIA-GASTEIZ

Previous state

To defend the city, the historical centre of Vitoria-Gasteiz sits on a small hill and literally adapts to its topography.The single trade streets are laid out concentrically and the cantons correspond to the sides with the steepest slopes.This hilly topography made it possible for the urban structure of the historical centre to remain intact. Nevertheless, it has also led to the creation of ghettos  and to isolation from the rest of the city.

Objective of the intervention

We did a study in accessibility and it showed the need to potentiate transit without barriers on the transversal axis that crosses the hill on its lower side, through the Canton de la Soledad and the Canton de San Francisco Javier.The programme contemplates the creation of covered mechanical ramps, 4 and 3 stretches respectively, completely covered, on both cantons.The decision to cover the ramps guarantees their use, given the extreme winter conditions in Vitoria.

In addition to keeping snow and ice off the surface of the ramp, water entrance is reduced. The architectural design has a close relationship to the improvement of the visual impact that is intended.We understand that uncovered ramps would have a machine-looking impact that would be too obvious. As it is covered, it camouflages this aspect and brings more attention to the architectural element, which will focus the view and interest of the user.

The covering will be both complex and simple.It will be complex in its apparent three-dimensional perception and simple in its conception from equal pieces, uniquely placed among each other.

/wp-content/uploads/2011/05/_c_x9UXD8rCNTpAIYKbAFlajXad_MCZxZjWeSnG3DCvkI4-RR5xVYmJvwkCIO6kMCAEROFGE14pNIy4wFXaifqdxbG4Smk2I9VKnp-15YEbEPQ=.jpg

Description of the intervention

The basic stainless steel and glass portico works like the frames of a film, by means of short revolving movements around a virtual axis in one-metre sequences. The sensation of rotational movement that the user perceives uses the sliding movement of the ramp to create a linked sequence which maintains interest while going up, creating different views on different stretches and locations along the way.The permanent view outside contributes to this sensation produced by the continuous turning of the porticoes.On the exterior, the lines of glass which link the different positions of the porticoes make up a three-dimensional figure of apparent complexity and dynamism. It is, however, a single portico and thus has a simple and rational construction process.As all the elements of the porticoes are identical, so are the regular pieces of glass which complete the covering and are laminated for safety and solar control.All of this will favour simple and fast construction, but will not lose its  contemporary language that communicates with its physical location.The covering will be done with 114 AISI 316 (high resistance) stainless steel porticoes on vertical elements and AISI 304 on horizontal elements.

These porticoes incoporate profiling for the support of the cladding glass, with a regulation system at the base to ease assembly in different positions. They are anchored on AISI 316 stainless steel trays.The glass covering is done in extra-clear laminated glass with inserted California laminates, providing high solar protection.All stainless steel in contact with the ground resists extreme conditions (marine environment) and in this way offers the maximum possible quality with zero maintenance.Intense natural ventilation is proposed, approximately 0.8 m2 for every 2.5 m2 of surface (lower side on both sides and upper openings), which, with the glass providing solar protection will avoid any sort of greenhouse effect.

Artificial lighting is incorporated under hand railings, with LED signs at all entrances and exits. The machinery includes an automatic motion detector using photocells on each side of the band, which detects human presence along the ramp and allows a remote control to stop and start the installation without having to verify human presence in situ. There is also an additional CCTV camera system along the entire ramp, connected to a control centre.Frequency Variators. Device which maintains low ramp speed when no passengers are present. This provides energy savings of 30 to 70 percent. Extreme climate installation. Thermostat to control functioning. Machinery is activated automatically by low temperatures to avoid ice.

/wp-content/uploads/2011/05/_c_dwhJIOhJ8Ek5OWXGxr2zA97zbGzEXZ9rp2sIPW4ssDl4X8sDqLYsZEX9qlPbNwst-qc8NDbqzjf5nJPInHO8srecFQxmpKP6vpYMZx_grCQ=.jpg

/wp-content/uploads/2011/05/_c_oiJYsVe_LENav1dIWEp4-FDfLBbyZRZhEyC0EWTncyESbzbvnvhQBW5bsnnYo96QQMpHJtPsmnEETHgm0BYl8qDi_HYCYbwhByS7fAQ3c_Q=.jpg

Vitoria-Gasteiz历史中心位于一个小山丘上,两侧都是陡峭的坡。这样的地形让这片历史区域一直得以保存,但是也导致了这里孤立并形成贫民区。

建筑师在山丘的两侧设置了电梯以消除斜坡带来的障碍,同时为了对应这里严酷的冬季环境,阻挡雪和冰,还由水,为电梯设置了外壳。外壳前卫,与众不同,可以带来更大的视觉冲击和关注性。

表面的设计既复杂又简单,不锈钢外框的玻璃外壳就像在不断的旋转。这给在里面的用户呆了强烈的运动感,随着电梯的上升,兴奋点持续存在,同时引入时间性线性的体验。

虽然从外表看,这是一个复杂现代的三维门廊,实际上这个门廊的构成非常简单,同时施工简易,快速。

不锈钢框架用的是316标号不锈钢。玻璃是双层超白防晒玻璃。同时预留自然通风口,避免温室效应。出入口分别有LED提示灯。内附感应设备,可以在无人情况下减速运转。整个电梯也配备摄像系统,由中央控制中心控制。同时温控器控制运作,机器可以在低温环境下运作,避免因为低温而不能启动的情况。

/wp-content/uploads/2011/05/_c_zWgUwCg3z8M1worYgnWaENTiVMMPAr7bc8nO6OrFQSW2IJTQ_Ah05aeHDeZdsqNiITTdyoDHg9MhKMYRqkvRGUIkx3Er665RzdxDc8ADrE8=.jpg

/wp-content/uploads/2011/05/_c_bUrAysloWyx_PyQUBJsJ0TvI0_JUeYyt5pwKXKNOv-FDXqL5WnuUwuP0xu4vav29C5jrvbHX0mbDSMjSG7Ca2SwaA19gI5LH5EPJIPjBVsk=.jpg

/wp-content/uploads/2011/05/_c_AAdI4Cuv5gI6Yp7v1YZEKjNVhAIpp6W-3cY-hsNjxU_ANki9ZZCkS-0FK3CMdq4QFEzah2U1x2bjwIq8hubQVID3yh3Dzt8zzb3VjXK01HE=.jpg

/wp-content/uploads/2011/05/_c_LBtMw2vHKmDEArBWcenAzekJuFZKLCILzlStX-AG5grSaI3eJlW9r_ttfURIBAYdgm_dSus5y1Cko-GdUMMNvre4kF76oNBYtG3ZjbHoLeM=.jpg

/wp-content/uploads/2011/05/_c_aHiYFTpqYidK9OFtn9ket8luH5fowlB-WvnEquNMQfr7cW5Lguxm_9F6mVoyQKBzQXi_-tEpWvCLU0PMT_yIv2KExlQHfhl05GV6055hZ_8=.jpg

ELECTRIC RAMPS AT THE OLD CENTRE

Developer
City Hall Vitoria-Gasteiz
Architects
Roberto Ercilla
Miguel Angel Campo
Technical Architects
Gorka Sagasti (Security)
Collaborators
Iñaki Ciganda. Architect. Design
Laura Angulo, Architect
Raquel Ochoa, Architect
Teresa Artola, Architect
Agustín de la Tajada, Coord. work
Eduardo Martín Structural work
Proiekt, Stainless steel
César San Millán, Photographer
Construction Company
EBA S.L.
Surface
Works Budget
3.685.475 €
Site
Cantón de la Soledad y Cantón San Francisco Javier. Vitoria. Spain

MORE:Roberto Ercilla Arquitectura,更多请至:Roberto Ercilla Arquitectura on gooood

Post a Comment