Dushan Leisure Center, China by DnA_Design and Architecture

The new gateway to Songyang

Project Specs

Location:
Materials:

来自 DnA建筑事务所 对gooood的分享。更多关于:DnA_Design and Architecture on gooood
Appreciation towards DnA_Design and Architecture for providing the following description:

独山坐落于松古平原的松阴溪南岸,又称“百仞云峰”,是古时松阳十景之一。2016年开始的松阴溪景区规划,将独山作为两岸60多公里的绿道的一个重要节点,串联起沿线的松阳田园风光。

Dushan Mountain is the most iconic landmark in the region, and the gateway to Songyang County and its urban center.

▼鸟瞰,aerial view ©王子凌

独山驿站位于松阳母亲河松阴溪畔的一块下洼湿地,面向独山,作为松阴溪景区的关键节点,规划功能定位为游客资讯服务以及水上运动中心,包括专业运动训练和休闲水上活动设施等,三角形湿地区块也将改造成船只的停留小港。

▼轴测图,axonometric drawing ©DnA建筑事务所

The new leisure center is located at the triangular wetland at the foot of Dushan Mountain adjacent to the Songyin River, the mother river of Songyang County. It is also one of the key tourism projects of the Songyin River Scenic District Development, including a visitor center, water sports facilities, and a gym for water sports athletes.

▼独山脚下的三角形湿地,aerial view to the triangular wetland at the foot of Dushan Mountain ©王子凌

▼驿站远景,a distant view to the Leisure Center ©王子凌

由于场地的特殊性,独山驿站将成为松阳门户驿站,既是县城和乡村的交汇处,也是当地居民与外来游客的交集场所。

设计上将周边区块统一考虑,功能的多样性通过水面上的螺旋形展开,分为近端中心的游客功能以及远端的运动员训练空间。东西方向的直线廊道贯穿螺旋体量,形成直接交通路径。由于水位不同而形成的“C”型坝面向独山,围拢船只停留港湾,同时也成为游客以及观光电瓶车的步道。建筑功能和景观廊道/坡道等互相融合,通过水面上起伏的户外游廊路径,展现山水景观的持续转换视角。

▼总平面图,master plan ©DnA建筑事务所

▼螺旋形体量,the spiral volumes ©Handan

We take this project as the first meeting point of local residents and tourists in the county by considering the entire triangular harbor as a water park shared by both tourists and local communities. The architectural programs are organized through a spiral with the visitor facilities at the center and a gym at the far end, connected by an east-west walkway as a shortcut. A “C” shape dike connects to the Songyin River will also become the passage for pedestrians, bicycles and tourism electric shuttles. The overall configuration provides an undulating walkway for above the harbor, with constantly changing views of the Mountain & Water.

▼独山驿站将成为当地居民与外来游客的交集场所,the project was designed as the first meeting point of local residents and tourists in the county ©王子凌

▼从湿地望向建筑,view from the wetland ©王子凌

▼东西方向的直线廊道贯穿螺旋体量,an east-west walkway goes through the spiral volume as a shortcut ©王子凌

▼户外游廊,outdoor walkway ©王子凌

项目采用木装配结构,作为低碳建造,以及与传统木构建筑对话。螺旋形成的弧型空间导引使用者进入,玻璃墙面交替变化的渐变透明度则构成另一层次的空间转换。游客从入口处进入,视线仍然停留在室外的山水景观,随着弧线空间导引以及玻璃透明度变化,将逐渐将视线收回转换到内部庭院的绿化景观。玻璃的渐变透明度也在多雨的季节形成雾气般的立面形象。通过空间形态和立面转换,形成山水之间层次丰富的内外空间交替。

▼轴测示意图,axonometric drawing ©DnA建筑事务所

The project adopts timber structure as natural material, low-carbon construction, and traditional special quality. Glass curtain walls with different gradient of translucency bring subtle shift on building façades as misty surfaces on the water. Layers of indoor and outdoor space create interplay of views, like the traditional Chinese landscape garden.

▼螺旋形成的弧型空间导引使用者进入,the spiral space invites the users to explore the building ©王子凌

▼室内廊道,internal corridor ©王子凌

螺旋中心上升到二层的多功能圆形空间,通过屋顶的孔状开口, 不同时间可以在地面上形成不同的光斑。以黄铜片标注的二十四节气各个时辰的光斑位置,成为这个圆形空间的时间装置,和周边景观共同构成自然与时间的对话。

The meditation room on second floor is also a multi-function room. The opening on the roof casts the trace of sun on the floor with bronze plates of different hours in the Chinese 24 solar terms, creating a dialogue with the nature and time.

▼冥想大厅,meditation hall ©王子凌

▼茶室和活动空间,tea room and activity area ©王子凌

▼器械健身室,training room ©王子凌

▼座位空间,seating area ©王子凌

▼走廊,corridor ©王子凌

▼体量间的景观,landscape in between ©王子凌

▼屋顶平台,roof deck ©王子凌

▼开阔的窗景,the panoramic window ©王子凌

▼傍晚的独山驿站,Dushan Leisure Center in the evening ©王子凌

▼一层平面图,first floor plan ©DnA建筑事务所

▼二层平面图,second floor plan ©DnA建筑事务所

▼屋顶平面图,roof plan ©DnA建筑事务所

▼立面图,elevations ©DnA建筑事务所

▼剖面图,section ©DnA建筑事务所

▼日照分析,sun path analysis ©DnA建筑事务所

▼结构细部,construction detail ©DnA建筑事务所

More:DnA建筑事务所。更多关于:DnA_Design and Architecture on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to get contact with the designer/sharer/collaborator of the project

Post a Comment