Deck over a roman site in Cartagena, Spain by Amann Canovas Maruri

Polyhedron inserted into historical block

Project Specs

Location:

非常感谢Amann Canovas Maruri将以下内容授权gooood发行。更多请至:Amann Canovas Maruri on gooood 
Appreciation towards Amann Canovas Maruri for providing the following description:

该项目旨在为西班牙卡塔赫纳莫林特公园发现的罗马集会遗迹修建庇护亭,以保护其内温泉,法庭及大教堂的遗址。项目将成为卡塔赫纳历史区的一部分,而如何使其与周边风格迥异的建筑环境相和谐,将是项目的一大挑战。从罗马时期,经过巴洛克时代直至如今,不同历史背景造就了场地周边复杂而融合的环境。该项目将通过大小,材料和结构上的巧妙设计,成为繁密的城市中心与斜坡公园间的过渡。

The building is essentially a cover protecting the remains of a Roman assembly (thermal baths, forum and domus) in the archaeological site of Molinete Park in Cartagena, Spain. This cover is integrated as another piece of the historic area of Cartagena whose main architectural challenge is to reconcile very different architectures; from the roman time, passing through baroque to nowadays, making all the interventions vibrate together in the neighborhood. It is a transitorial element between verydiverse urban conditions: in size, material and structure; from the dense city centre to the sloping park.

▼项目概览,成为历史街区中一大亮点,overview, become a highlight in the historic district ©David Frutos

▼项目嵌入城市肌理,the project embedded in urban texture©David Frutos

为了不破坏场地内现有的遗迹,项目采用了最少的支撑点固定起大跨度的顶棚结构。所有的遗迹都被纳入同一空间,使游客可以观赏到遗迹的整体性。顶棚的隔断墙面对城市,成为新的立面。

▼隔断墙成为城市中的新立面,partition walls become a new facade in the city ©David Frutos

▼隔断墙后的遗迹若隐若现,remains partly visible behind the partition wall ©David Frutos

The primary goal of the work is to respect the existing remains, using a long-span structure, which requires the least amount of support to hold the cover. The intervention unifies all the remains in a single space, allowing a continuous perception of the whole site. The cover generates a new urban façade in the partition wall.

▼顶棚结构推演模型,test model of the cover ©Amann Canovas Maruri

▼顶棚采用大跨度结构, long-span structure ©David Frutos

▼顶棚内部结构,inner structure of the cover ©David Frutos

▼顶棚与周边建筑的连接,connection between the cover and the building ©David Frutos

设计团队试图为结构打造出轻盈感,使光线能穿透至内部空间。顶棚的内层由多层波纹状的半透明聚碳酸酯板以模块化的系统构建,外层则采用带孔的钢板,以控制光源的射入,保证外观的统一。

The project also pursues a sense of lightness and is conceived as an element that allows light inside. The inner layer is built with a modular system of corrugated multiwall translucent polycarbonate sheets. The outer layer, constructed with perforated steel plates, qualifies the incidence of light and gives a uniform exterior appearance.

▼顶棚外侧采用带孔的钢板,the outer layer is constructed with perforated steel plates ©David Frutos

▼顶棚内保护的遗迹,ruins protected under the cover ©David Frutos

▼内层由多层波纹状的半透明聚碳酸酯板以模块化的系统构建,inner layer is built with a modular system of corrugated multiwall translucent polycarbonate sheets ©David Frutos

▼阳光透过顶棚射入内部,sunlight enters the interior through the cover ©David Frutos

除了钢结构棚架外,该项目还包括一条与街道平行的高架人行道,且像很多其他景点一样,可供残疾人使用。人行道采用了较轻的结构,悬挂在钢梁上。人行道被设计成多面的玻璃盒子,部分局部成几何形态,不仅构成了项目的临街面,还方便游客从三米高的地方统揽整个罗马遗迹的景象。

Besides the steel structure, the building set includes an elevated walkway parallel to the street, that is accessible – like all the built tours – for disabled visitors. It is a very light structure hanging from steel beams. Conceived as a glass box, with a faceted, partially visible geometry, it makes up the street façade and allows a view of the ruins from three meters high setting out an overall vision of the roman remains.

▼抬高的人行道,elevated walkway ©David Frutos

▼人行道局部采用几何形态,partially visible geometry of the walkway ©David Frutos

▼项目夜景,night view ©David Frutos

▼轴测图,axonometric drawing ©Amann Canovas Maruri

▼平面图,plan ©Amann Canovas Maruri

▼剖面,sections ©Amann Canovas Maruri

▼细节剖面,detail sections ©Amann Canovas Maruri

Project: Deck over a roman site in Cartagena, Spain.
Situation: PARQUE DEL MOLINETE. CARTAGENA MURCIA
Dates: Project: Project: October2008.-July2009Construction: september2010-november2011
Authors: Atxu Amann, Andrés Cánovas, Nicolás Maruri.
Team: Nacho Álvarez-Monteserín, Javier Gutiérrez, Ana López, Pablo Sigüenza, José López
Photographer: David Frutos
Promoter: Cartagena Puerto de Culturas
Quantity surveyor: Rafael Checa
Construction: TMR
Client: Cartagena Puerto de Culturas
Construction surveyor: Andrés Canovas y Nicolás Maruri.
Budget.: 977.719€
Structure:José Cerezo Ingeniería SL
Facilities: Condiciones Internas SL
Site area: 2036 m²
Built área: 1847m²
Materials: Steel, polycarbonate sheets.
Scientific surveyors: José Miguel Noguera Celdrán María José Madrid Balanza
Regional Goverment surveyors: Manuel Lechuga Galindo; Carlos García Cano
Archaeological directors: José Miguel Noguera Celdrán ; María José Madrid Balanza
Restoration-preservation directo : Izaskun Martínez Péris

MORE:  Amann Canovas Maruri,更多请至:Amann Canovas Maruri on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment